Σε βάθος 73 μέτρων κοντά στο Φαρμακονήσι εντόπισε την Πέμπτη το πλήρωμα πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού το βυθισμένο σκάφος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού το πρωί της Παρασκευής και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Ανακρίτριας, κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ, επιχείρησε διπλή κατάδυση στο σημείο με χρήση μειγμάτων αερίων και εντόπισε αρχικά εντός μικρού χώρου ενδιαίτησης τις σορούς τεσσάρων αγνοουμένων (1 άνδρας, 1 γυναίκα, 1 αγόρι, 1 κορίτσι).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μέσα στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και άλλες σοροί «οι οποίες όμως λόγω των περιορισμένων διαστάσεων της καμπίνας του σκάφους, του μικρού χρόνου διάρκειας των συγκεκριμένων καταδύσεων καθώς και της επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεν κατέστη εφικτό να ανασυρθούν».
Σημειώνεται ακόμη ότι «λόγω των προαναφερόμενων αιτιών και σε συνεργασία με την αρμόδια Ανακρίτρια το όλο εγχείρημα θα επανεκτιμηθεί, προκειμένου σταθμιστούν οι περαιτέρω ενέργειες ολοκλήρωσης της επιχείρησης».
Παράλληλα με εντολή της Ανακρίτριας οι τέσσερις σοροί πρόκειται να μεταφερθούν με σκάφος του Λιμενικού στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Συγκέντρωση Αφγανών στο Σύνταγμα για το Φαρμακονήσι
Συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποιεί στις 17:00 σήμερα, Παρασκευή, η αφγανική κοινότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι.
Όπως σημειώνουν: «Θα ζητήσουμε από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες, θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη για τα θύματα του ναυαγίου και θα τιμήσουμε τη μνήμη όλων των νεκρών των περιστατικών στο Αιγαίο, ανάβοντας ένα κεράκι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 117 μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο.
H Frontex καλύπτει το λιμενικό
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για την υπόθεση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, στην ανακοίνωση της Frontex (Αναφορά Σοβαρού Γεγονότος) της 20/1/2014 υιοθετείται η εκδοχή του λιμενικού.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν το ελληνικό Λιμενικό Σώμα για έναν ύποπτο στόχο 1,5 ναυτικό μίλι ΝΑ από το Φαρμακονήσι. Το περιπολικό σκάφος 136 του Λιμενικού Σώματος κατέφτασε στο σημείο και εντόπισε αλιευτικό σκάφος με το όνομα Cunzuru, υπό τουρκική σημαία, που μετέφερε μετανάστες.
»Για λόγους ασφαλείας (λόγω έντονης θαλασσοταραχής) το σκάφος του Λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη ρυμούλκηση, οι μετανάστες υποστηρίζουν πως δύο εξ αυτών έπεσαν στη θάλασσα, και όλοι οι μετανάστες κινήθηκαν προς τη δεξιά πλευρά του σκάφους. Αποτέλεσμα, το αλιευτικό ανετράπη και βυθίστηκε αμέσως. Ολοι οι επιβαίνοντες μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα. Το Λιμενικό ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, και 16 άτομα διασώθηκαν. Οι διασωθέντες υποστήριξαν πως άλλοι 12 μετανάστες παγιδεύτηκαν στην καμπίνα του σκάφους».
Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε στη γερμανίδα ευρωβουλευτή του CSU Μόνικα Χοχλμάιερ, κατόπιν ερώτησής της.
Η χώρα έχει επικριθεί δριμύτατα για τα γεγονότα. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί προς την Ελλάδα είναι πολύ, πολύ σοβαροί» και πρόσθεσε πως «η επαναπροώθηση είναι παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς νόμους».
Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για την τραγωδία είναι σε εξέλιξη. «Θέλουμε να μάθουμε την πλήρη αλήθεια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.