Ειδήσεις

Κρουαζιέρα: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε homeport προορισμό

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουαζιεροπλοίων που ήδη δένουν κάβους στα ελληνικά λιμάνια θα είναι για homeporting, θα αποπλέουν ή θα είναι τα λιμάνια αποβίβασης τριπλασιάζοντας τα οικονομικά οφέλη στο ΑΕΠ και τις παρακείμενες πόλεις.

“Ξεπερνούν τα 700 τα κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να βρεθούν στις ελληνικές θάλασσες το 2022”, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος κρουαζιέρων της Celestyal Cruises, με το κρουαζιερόπλοιο “Olympia”.

“Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία”, είπε ο κ. Πλακιωτάκης, “υπερβαίνουν τα 700 τα κρουαζιερόπλοια, που θα βρεθούν στο Αιγαίο. Από αυτά τα 570 και πλέον θα κάνουν homeporting, στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι transit”.

Λιμάνια κρουαζιέρας: Ο Πειραιάς και η Κέρκυρα στην top 10αδα της Μεσογείου
Οι ευνοϊκές συνθήκες -παρά τις δυσκολίες λόγω Covid- είχαν φανεί από πέρσι, με δύο ελληνικά λιμάνια να βρίσκονται στην 10αδα με τις περισσότερες μετακινήσεις επιβατών. Σύμφωνα με την MedCruises, ο Πειραιάς και η Κέρκυρα είναι στα 10 πιο σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Πιο αναλυτικά, δύο λιμάνια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες θάλασσες φιλοξένησαν περισσότερους από μισό εκατομμύριο επιβάτες το 2021 στην κορυφή της λίστας των λιμανιών με την πιο σημαντική κίνηση. Αυτά είναι Γένοβα (591.391) και η Βαρκελώνη(520.854).  Τρίτα στην κατάταξη Τσιβιταβέκια/Φιουμιτσίνο (Ρώμη)/ Γκαέτα φιλοξένησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο επιβατών (490.344).

Οι μετακινήσεις επιβατών σε άλλα τέσσερα λιμάνια -Μασσαλία, Βαλεαρίδες Νήσοι, λιμάνια Τενερίφης και Πειραιάς – κυμάνθηκαν μεταξύ 352.000 και 300.000 επιβάτες. Οι υπόλοιπες πύλες κρουαζιέρας που συμπληρώνουν τη λίστα είναι η  Νάπολη/Σαλέρνο/ Καστελαμάρε ντι Στάμπια (Νάπολη), Κέρκυρα και Μπάρι με περισσότερες από 210.000 μετακινήσεις επιβατών.

Η μεγάλη πτώση τόσο σε επιβάτες όσο και προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για το 2021 σε σύγκριση με το 2019 αποτυπώνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Παρά την πρώτη, ο Πειραιάς ανέβηκε μία θέση στην κατάταξη, ενώ η Κέρκυρα από την 12η θέση το 2019 σκαρφάλωσε στην 9η στον αριθμό επισκεπτών.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το Λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ) πέρσι ήταν το δεύτερο λιμάνι σε όλη τη λεκάνη σε αριθμό κρουαζιερόπλοιων που υποδέχτηκε, φιλοξενώντας 379 με πρώτο αυτό της Τενερίφης με 411 προσεγγίσεις. Το 2019 ο Πειραιάς ήταν στην 4η θέση, ενώ η Κέρκυρα από τη 13η θέση βρέθηκε το 2021 στην 8η.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε πως “το 2022 θα είναι μία οικονομικά ανοδική χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος”.

Σχετικά με το λιμάνι του Λαυρίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι “βρίσκεται και αυτό σε μια φάση μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού.

Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των πέντε πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής με 192 νέες θέσεις ελλιμενισμού σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο με μεγάλη ζήτηση”.

Χθες η Celestyal Cruises εγκαινίασε το πρόγραμμα κρουαζιέρων από το λιμάνι του Λαυρίου για το 2022 με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia και τις δημοφιλείς τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες “Εικόνες  του Αιγαίου”, οι οποίες θα προσεγγίζουν τη Μύκονο, το Κουσάντασι, την Πάτμο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη δυο φορές την εβδομάδα, ενώ κάθε Τέταρτη το κρουαζιερόπλοιο θα επισκέπτεται και το λιμάνι της Ρόδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, καπ. Γεώργιος Κουμπενάς, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises και Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η Πρόεδρος του ΟΛΛ Ιωάννα Κουλουβράκη, ο Γεώργιος Βακόνδιος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ), ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος – Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Επενδυτικής, ο Νκος Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής και ο κ. Δημήτριος Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρίου.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου