Η αρθρογράφος αναφέρεται στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γερμανικά πανεπιστήμια μέσω της υπογραφής κοινής διακήρυξης συνεργασίας στη Ρόδο και ενός κοινού ψηφίσματος προς τους Έλληνες αρμόδιους να μη συνεχίσουν τις περικοπές στα πανεπιστήμια, και προς τη Γερμανία να ενεργοποιηθεί για την ανάπτυξη και διατήρηση του ελληνικού συστήματος στα ΑΕΙ.
«Πρόκειται για μια αποστολή καλής θέλησης κάτω από πολύ κακούς οιωνούς» σχολιάζει η αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αυτονομίας. Και εξηγεί: «Τα γερμανικά πανεπιστήμια αποφασίζουν αυτόνομα πώς θα διαθέσουν τους δημόσιους πόρους στην έρευνα, στη διοίκηση και στο διδακτικό προσωπικό, και πού θα κάνουν περικοπές. Στην Ελλάδα, αντίθετα, ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστήμια αποφασίζεται και υπαγορεύεται από το Υπουργείο Παιδείας για κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά.
»Ο τομέας που πάσχει ιδιαίτερα με αυτό το σύστημα είναι η διοίκηση. Ξαφνικά δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις βιβλιοθήκες, προσωπικό καθαριότητας… η γραμματεία είναι μόνο λίγες ώρες ανοιχτή και δεν υπάρχουν βασικές υποδομές για συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα» θίγει μαζί με άλλα πολλά η Γερμανίδα αρθρογράφος.
Πηγή: Deutsche Welle