Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Η πολιτική της συστηματικής υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Οι συνέπειες της υποστελέχωσης είναι τραγικές τόσο στους ασθενείς και στη ποιότητα παροχής υπηρεσιών, όσο και στους ίδιους τους υγειονομικούς σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει φαρμακοποιό το Νοσοκομείο με κίνδυνο να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας φαρμάκων. Ο μοναδικός φαρμακοποιός που υπηρετεί στο Φαρμακείο είναι επικουρικός και ασθένησε.

Το Απεικονιστικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των δύο τμημάτων Ακτινολογικού και Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων. Τα δύο τμήματα βρίσκονται σε συλλειτουργία στο ιατρικό κομμάτι με 6 γιατρούς σήμερα, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 10, οι οποίες και αυτές καθορίστηκαν με βάση το ανεπαρκέστατο Οργανόγραμμα σε σχέση με τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών της Ρόδου και πριν προστεθούν στο Τμήμα νέες υπηρεσίες και επεμβατικά.

Το ίδιο ισχύει και για το παραϊατρικό προσωπικό και των δύο τμημάτων. Από τις προβλεπόμενες 26 θέσεις χειριστών μηχανημάτων στο παρωχημένο Οργανόγραμμα, υπηρετούν 18 εκ των οποίων οι 4 είναι συμβασιούχοι. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι για να λειτουργήσουν τα 4 από τα 7 μηχανήματα του ακτινολογικού τομέα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό κλάδου Τ.Ε. Ραδιολόγου Ακτινολόγου και σήμερα όχι μόνο δεν επαρκούν οι 3 που υπηρετούν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να βγουν σε αναστολή και οι δύο ανεμβολίαστοι από τον Ιούλιο. Είναι απαράδεκτο να επαναληφθεί και μάλιστα τη τουριστική περίοδο, το κλείσιμο του Αιμοδυναμικού όπως πέρσι, όταν ο εξαντλημένος μοναδικός Ραδιολόγος Ακτινολόγος πήρε άδεια να ξεκουραστεί τα Χριστούγεννα.

Λόγω αυτών των ελλείψεων σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν λειτουργεί σήμερα η μέτρηση οστικής πυκνότητας, υπολειτουργεί ο ψηφιακός αγγειογράφος κάποιες ώρες την βδομάδα, ο μαστογράφος κάποιες μέρες τη βδομάδα, αναλόγως τις κανονικές και τις αναρρωτικές άδειες. Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ζήτημα αν λειτουργεί μια μέρα την βδομάδα. Οι εφημερίες κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 10 το μήνα ανά γιατρό, ενίοτε φτάνουν και τις 15 το μήνα.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό για να παρασχεθούν επαρκώς οι υπηρεσίες στους ασθενείς, το προσωπικό να μην είναι μονίμως εξουθενωμένο και να μη μπορεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του στις άδειες.

Επίσης το Αναισθησιολογικό Τμήμα λειτουργεί εδώ και μεγάλο διάστημα με 2 μόνιμους αναισθησιολόγους, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 10. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χειρουργεία να είναι στην αναμονή με ό,τι συνέπειες έχουν επιφέρει οι καθυστερήσεις στην υγεία και τη ζωή των ασθενών, όπως και στο προσωπικό.

Απάνθρωπες είναι και οι συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, και μάλιστα σε θερμοκρασίες

που ανέρχονται ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς κλιματισμό, λόγω της μη εγκατάστασης του νέου κλιματιστικού που έχει ήδη προμηθευτεί το νοσοκομείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να στελεχωθεί πλήρως το Ακτινολογικό Τμήμα, το Φαρμακείο και το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

– Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προμήθειες σε πλυντήρια, στεγνωτήρια και να επιλυθεί το πρόβλημα της εγκατάστασης συστήματος κατάλληλου κλιματισμού στον χώρο των πλυντηρίων.

– Να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο Ρόδου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

 

Οι Βουλευτές

 

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου