Να αρχίσουμε από τα σίγουρα και βασικά: Η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατωνιού, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο «Κόκκινο Βιβλίο» ως «τρωτά». Είναι δηλαδή είδη που εκτιμάται ότι θα περάσουν στην κατηγορία «κινδυνεύοντα» στο άμεσο μέλλον, αν οι επιβαρυντικοί παράγοντες δεν πάψουν να υφίστανται. Δηλαδή: 1.Οι πυρκαγιές ευρείας κλίμακας που μειώνουν τους φυσικούς οικοτόπους διαβίωσης του είδους.2. Οι αλλαγές στις χρήσεις γης. 3.Η μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Είναι γεγονός ότι στην αναζήτηση τροφής τα ελάφια προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, λόγω των 3 βασικών επιβαρυντικών παραγόντων (μετά και από αλλεπάλληλες πυρκαγιές) που αναφέραμε πιο πάνω. Οι αγρότες δεν αποζημιώνονται και δεν έχουν οικονομική ενίσχυση για σωστές ακριβές περιφράξεις. Η προστασία του Πλατωνιού είναι πρωταρχικός στόχος που προκύπτει από τον χαρακτηρισμό του Πλατωνιού ως είδος προτεραιότητάς αλλά και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η διαχείριση του πληθυσμού του είναι επίσης υποχρέωση της πολιτείας με σκοπό, εκτός της προστασίας του είδους να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην τάξη των αγροτών, η οποία είναι μια δεινοπαθούσα ομάδα.
Πάνω σε αυτά, τα σίγουρα και βασικά, στις 8/3/2022 αποφασίστηκαν λύσεις, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά: 1.Τοποθέτηση δεξαμενών νερού και ταϊστρών σε περιοχές μακριά από τις καλλιέργειες και σε ορεινά σημεία 2.Με χρηματοδότηση του Υπουργείου και σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών και την περιφέρεια θα τοποθετηθούν (ανοιχτοί) φράχτες ύψους 2,2 μέτρων στις περιοχές όπου θα υποδείξουν οι αγρότες οι οποίοι θα εμποδίζουν τη διέλευση των ελαφιών. 3. Θα τοποθετηθεί σήμανση στο οδικό δίκτυο. 4.Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιδοτηθούν οι αγρότες κατά 100% για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων φρακτών χαμηλής τάσης στις καλλιέργειές τους 5.Δημιουργία τεσσάρων ή πέντε ανοιχτών πάρκων ελαφιών σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες θα επιλεγούν έπειτα από μελέτη που θα εκπονηθεί. Οπως εξήγησε ο κ. Αμυράς Το ελάφι, αποτελεί προστατευόμενο είδος. Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή την υπεραξία της περιοχής» («δημοκρατική» 8.3.2022).
Αποφάσεις, που με ανακούφιση ακούσαμε όλοι, λογικές, με σεβασμό απέναντι στα προβλήματα των ελαφιών και αγροτών. Ότι δήποτε άλλο μπορεί να περνάει από το μυαλό κάποιων, είναι αυτοκτονικό για το νησί ( ελεγχόμενο κυνήγι αφού προηγουμένως χαρακτηρισθεί «επιβλαβές» -επιβλαβές το σύμβολο της Ρόδου! Ή να χαρίσουμε μερικά ελάφια σε άλλες περιοχές της χώρας και αυτόματα να χάσει την μοναδικότητα στην «Ελαφούσα») Ποιος τα σκέφτεται όλα αυτά; Σε ποιους τελικά δεν άρεσαν όσα ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ στις 8/3/2022 και ψάχνονται για άλλα; Γιατί εξέφραζαν σε εκείνη την συνάντηση την ικανοποίησή τους για τις λύσεις που δόθηκαν και κάνουν άλλες πονηρές σκέψεις τώρα; Γιατί απλά, όπως λέει κάποιος από τους συμπολίτες μας- που ειρήσθω εν παρόδω έχουν γίνει το λιγότερο έξαλλοι με όσα κάποιοι απεργάζονται- «Αυτό που λείπει δεν είναι τα χρήματα, είναι η οργάνωση, η ικανότητα και η θέληση. Η ικανότητα να αντιληφθούμε το περιβάλλον ως ζωτικό πόρο και πηγή πλούτου. Η οργάνωση για οτιδήποτε μακροχρόνιο.»
Ερχονται κι εκλογές να θυμίσουμε που απαιτούν…γρήγορες λύσεις. Ποιος κάθεται τώρα να ασχολείται «με στελέχη του Υπουργείου που θα επισκέπτονται τη Ρόδο ανά δύο εβδομάδες για την παρακολούθηση της υλοποίησης όσων αποφασίστηκαν» όπως είπε ο κ. Γ. Αμυράς ή να γεμίζει ταίστρες και ποτίστρες, ή -ακόμη χειρότερα- να φυτεύει φυτά που θα βοηθήσουν την ανεύρεση τροφής των ελαφιών. Ετσι κι αλλιώς, τα κατσίκια που πέφτουν από παντού στο νησί, θα τα καταστρέψουν. Αφήστε που… έχουν και ψήφους και δεν τ’αγγίζουμε…