Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η διήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στα Δωδεκάνησα, η οποία περιόδευσε στη Χάλκη, στην Τήλο και στην Σύμη, στο πλαίσιο της οποίας θα παρέστη στις εκδηλώσεις του Δήμου Σύμης, για τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.
Χάλκη
Πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ήταν η Χάλκη, όπου οι κάτοικοι της επεφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, με παραδοσιακές μαντινάδες.
Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η μετάβαση του νησιού σε 1o Gr – eco island της Ελλάδας, το αειφορικό παρόν και το οραματικά βιώσιμο μέλλον του τόπου, με πρόσημο πάντα το όφελος των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο φωτοβολταΐκό πάρκο του νησιού και εξέφρασε τον ενθουσιασμό της μετά από την παρουσίαση του Project από τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης κ. Βασίλη Ρουσσάκη, την υποδειγματική πορεία που χαράσσει το νησί της Χάλκης σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση με τον πιο βιώσιμο τρόπο.
Η Πρόεδρος αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες τoυ Επιτηρητικού Φυλακίου, και συνομίλησε με τους νησιώτες στο λιμάνι και επισκέφθηκε το νέο Φαρμακείο του νησιού, επισημαίνοντας την σημαντικότητα της λειτουργίας του από ψυχολογικής πλευράς για τους μόνιμους κατοίκους.
Τήλος
Αμέσως μετά την Χάλκη, η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στην Τήλο όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας, συνοδευόμενη από την δήμαρχο του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη. Η Τήλος στοχεύει να μετασχηματιστεί στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων, καθώς κάθε απόβλητο που παράγεται συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με σκοπό να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Επόμενος σταθμός της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ο οικισμός Λιβάδια και το παραδοσιακό σπίτι της Τήλου. Εκεί την υποδέχθηκε και την ξενάγησε η ιδιοκτήτρια, Ευγενία Στεφανάκη, η οποία της παρουσίασε τις παραδόσεις του νησιού τους και την πολιτιστική κληρονομιά του μέσα από χειροποίητα κεντήματα, έπιπλα, μαγειρικά σκεύη και πολλά άλλα αντικείμενα της τοπικής λαϊκής παράδοσης. Η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε, επίσης, και συζήτησε με κατοίκους του νησιού, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας σε τοπικό εστιατόριο που παρέθεσε η δήμαρχος Τήλου, η οποία της απένειμε και αναμνηστική πλακέτα. Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, οι Αρχές και οι φορείς του νησιού, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τήλο.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στα δύο ακριτικά νησιά, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Κατά την επίσκεψή μου στη Χάλκη και στην Τήλο είχα τη χαρά να συνομιλήσω με τους ακρίτες των νησιών μας, να δω από κοντά τις προοπτικές και το όραμά τους για ένα πιο αισιόδοξο και βιώσιμο μέλλον και να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους».
Παράλληλα, τόνισε ότι «η σταθερή και δημιουργική παρουσία τους εδώ, σε αυτήν τη γεμάτη από την ελληνική ψυχή γωνιά του Αιγαίου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποτελεί παράδειγμα πατριωτισμού και μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας».
Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη Σύμη, όπου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945 ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Σύμης.
Σύμη
Τη διαχρονική ελληνικότητα της Σύμης, από τα βάθη της ιστορίας της έως σήμερα, και τα σύγχρονα έργα υποδομών που υλοποιούνται στο νησί, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση, εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη Σύμης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί, για τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.
Εκφράζοντας τη συγκίνησή της, που από την Κυριακή είναι δημότης Σύμης, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς για την τιμή αυτή και υπογράμμισε ότι η ελληνικότητα της Σύμης είναι ένα νήμα, που ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει αδιάσπαστο ως τις μέρες μας, ένα μείγμα σκέψης, αίσθησης και θεώρησης του κόσμου, δημιουργημένο από το τοπίο, τη γλώσσα, την αγωγή, το βίωμα. Τόνισε, επίσης, ότι αντικρίζοντας αυτόν τον τόπο σπάνιας ομορφιάς και ζωντανής παράδοσης, γεμίζει αισιοδοξία, διαπιστώνοντας τον σεβασμό που επιδεικνύεται στην ιδιαιτερότητα του τόπου, κατά την υλοποίηση έργων υποδομών, όπως το λιμάνι, η μαρίνα, η κεντρική πλατεία του Γυαλού, καθώς και τη μέριμνα για το περιβάλλον, με βάση την οποία προγραμματίζονται άλλα, όπως η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο σχεδιασμός για τη μετάβαση της Σύμης στην καθαρή ενέργεια, η εγκατάσταση συστήματος βιολογικού καθαρισμού, η αναβάθμιση των αφαλατώσεων.
Ειδικότερα κατά την αντιφώνησή της η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Κύριε δήμαρχε,
[…] Στην Επανάσταση του 1821, η Σύμη μετείχε επάξια με τα καράβια της. Όμως, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, θα βρεθεί το 1832 και πάλι υπό την τουρκική κυριαρχία, ως το 1912, οπότε περνάει στα χέρια των Ιταλών. Η κατοχή είναι σκληρή, το νησί παρακμάζει, οι άνθρωποι πεινούν, εγκαταλείπουν τις εστίες τους, μεταναστεύουν. Τέλος, στις 8 Μαΐου του 1945, οι Γερμανοί θα υπογράψουν εδώ το πρωτόκολλο παράδοσης των νήσων της μαρτυρικής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις. Αυτήν την κορυφαία στιγμή τιμάμε σήμερα: το τέλος του πολέμου, την αναγνώριση της Σύμης ως τόπου που είχε διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και την απαρχή της διαδικασίας για την επανένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948.
Κύριε δήμαρχε,
Αν αναφέρθηκα, έστω και συνοπτικά, στην ιστορία του όμορφου νησιού σας, ήταν για να εξάρω τη διαχρονική ελληνικότητα της Σύμης, αυτό το νήμα που ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει αδιάσπαστο ως τις μέρες μας, ένα μείγμα σκέψης, αίσθησης και θεώρησης του κόσμου, δημιουργημένο από το τοπίο, τη γλώσσα, την αγωγή, το βίωμα. Και τώρα που βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα στους βράχους και τη θάλασσα, θαυμάζοντας τη μοναδική αμφιθεατρικότητα των γραφικών νεοκλασικών σπιτιών, την επιβλητική σειρά των μύλων που αναδύονται από τον οικισμό και καταλήγουν στο ποντικόκαστρο, τα χρώματα, την “ελληνική γραμμή” τόσο καθαρά χαραγμένη, νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που από σήμερα θα είμαι κι εγώ δημότης της Σύμης, επιβάτης ενός “πλοίου διαρκείας”, για να χρησιμοποιήσω μια όμορφη φράση του Οδυσσέα Ελύτη για τη νησιωτική Ελλάδα. Βλέποντας, μάλιστα, με πόσο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του τόπου υλοποιείτε έργα υποδομών, όπως το λιμάνι, η μαρίνα, η κεντρική πλατεία του Γυαλού, και με πόση μέριμνα για το περιβάλλον προγραμματίζετε άλλα, όπως η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο σχεδιασμός για τη μετάβαση της Σύμης στην καθαρή ενέργεια, η εγκατάσταση συστήματος βιολογικού καθαρισμού, η αναβάθμιση των αφαλατώσεων, γεμίζω αισιοδοξία. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου κάνετε και εύχομαι να συνεχίσετε με δύναμη και έμπνευση τον αγώνα σας».
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 8 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σύμης για τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.
Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία, την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων και την παρέλαση, δήλωσε ότι «Η 8η Μαΐου 1945, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη στη Σύμη το πρωτόκολλο παράδοσης των Γερμανών στους Συμμάχους, είναι η αφετηρία της ενσωμάτωσης των νησιών της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι αγώνες και οι θυσίες των Δωδεκανησίων για ένωση με τη μητέρα πατρίδα αποτελούν διαχρονική πηγή έμπνευσης και εξακολουθούν να μας καθοδηγούν στην αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».
Να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παραμονή της στη Σύμη, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, η οποία θα προβληθεί απόψε (Τρίτη) το βράδυ.