Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα της Άγκυρας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, όπως σημειώνεται.
Η σχετική πρόταση εστάλη, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται, μέσα από αυτήν την πρόταση και την πορεία της υλοποίησής της, να «μετρήσει» και τον βαθμό της υποστήριξης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο Κογκρέσο η πρόταση για την πώληση 40 μαχητικών τύπου F-16 στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια, εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, εκείνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο εν συνεχεία και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα.
Υπάρχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, που προωθούν τη συμφωνία για τα τουρκικά F-16, με το επιχείρημα ότι εκείνη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της αμερικανο-τουρκικής αμυντικής σχέσης σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πίσω στην Ουάσιγκτον ωστόσο, υπάρχουν και αντιδράσεις. Υψηλά ιστάμενοι Δημοκρατικοί, προερχόμενοι και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εγείρουν ενστάσεις και αντιδρούν στην προοπτική ενός τουρκικού ντιλ, επικαλούμενοι ως αντεπιχείρημα τις σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί η Άγκυρα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των τουρκικών συνόρων (με την πρόσφατη καταδίκη του Οσμάν Καβαλά να λειτουργεί ως πρόσθετο βαρίδι).
Μια συμφωνία αναβάθμισης των τουρκικών F-16 θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, όπως προαναφέρθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μια πώληση που, εάν σε εκείνη συμπεριληφθούν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός, θα κόστιζε στην Τουρκία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.
Η διοίκηση Μπάιντεν προέβη στο εν λόγω αίτημα στέλνοντας ανεπίσημη ειδοποίηση σε ηγέτες-κλεδί («key leaders») και στα δύο σώματα του Κογκρέσου: Βουλή και Γερουσία.
Εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου δώσουν το πράσινο φως για την πώληση, τότε η διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει βάσει νόμου να στείλει εν συνεχεία επίσημη ειδοποίηση για τη συμφωνία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες μεταφορές αμυντικού υλικού, προτού ενημερωθεί επισήμως για αυτές το Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Wall Street Journal.
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο αργότερα μέσα στο 2022, που θα περιλαμβάνει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και μαζί τις αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της γείτονος.
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει, όπως σημειώνεται στη δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει ακόμη πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα.
Από την πλευρά τους βέβαια, οι Τούρκοι επιχειρούν πια να εκμεταλλευτούν υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων τους τον ρόλο που εκείνοι διαδραματίζουν (ή επιχειρούν να διαδραματίσουν) το τελευταίο διάστημα στο Ουκρανικό: πουλώντας drones στους Ουκρανούς και διαμεσολαβώντας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει το θέμα της πώλησης των F-16 στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο τον περασμένο Μάρτιο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal