Απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των επαφών του με την αμερικανική ηγεσία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στη διάρκεια του μπρίφινγκ, ο Γιάννης Οικονόμου, αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον ως «μεγάλο πολιτικό γεγονός με πολλές διαστάσεις» και είπε ότι τα αποτελέσματά του «υπερέβησαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες», τόνισε ότι ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και άλλα πολιτικά στελέχη, έθεσε όλα τα ζητήματα για τις σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι υπήρξε από την αμερικανική πλευρά «πλήρης κατανόηση».
Υπενθυμίζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, την τοποθέτησή του ότι η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο αλλά δεν πρόκειται να ανεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων (μάλιστα, σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει «δυναμική απάντηση»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται ούτε πηγαίνει στις ΗΠΑ όπως ο… μαθητής που κάνει παράπονα στον δάσκαλο για άλλο μαθητή.
«Μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση»
Παράλληλα, χαρακτήρισε τα σχόλια της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ως «μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση μπροστά στο μέγεθος της επιτυχίας» του ταξιδιού, κάνοντας λόγο για «μεμψιμοιρία και διαστρέβλωση» και λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ανάξιες σχολιασμού. Από την άλλη, πάντως, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος αν του ζητηθεί να ενημερώσει τα κόμματα για το ταξίδι και τα αποτελέσματα των επαφών του στην Ουάσινγκτον.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις της Τουρκίας για το ταξίδι Μητσοτάκη, ο Γ. Οικονόμου είπε ότι ο αιφνιδιασμός της ηγεσίας της γείτονος χώρας και ο θυμός που αποπνέουν τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ αποδεικνύουν την επιτυχία του ταξιδιού, σημειώνοντας ότι «συνολικά η τουρκική ηγεσία εμφανίζεται αμήχανη», ενώ σχετικά με το «μπλόκο» της Άγκυρας στις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, επισήμανε ότι η θέση αυτή δεν είναι κάτι που στις ΗΠΑ το ακούν ευχάριστα, ενώ δεν σχολιάσε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα F-16 και την απαίτηση της Τουρκίας για F-35, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται.
Τέλος, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για αγορά μιας μοίρας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία διαπραγμάτευσης για την απόκτησή τους με τους καλύτερους όρους, επαναλαμβάνοντας ότι με την ολοκλήρωσή της οι παραδόσεις των αεροσκαφών θα αρχίσουν από το 2028, οπότε και η Ελλάδα θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για την αγορά αυτή.