Την αλλαγή του άρθρου 3 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, που διαμορφώθηκε την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής και εμποδίζει την αξιοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ζήτησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας με ομιλία του στη Βουλή.
Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο οδηγεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί νομοθετικά, αφού αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και των ιδιωτών στα Δωδεκάνησα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα, στα Δωδεκάνησα ο αιγιαλός καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2971/2001 και επιπρόσθετα προστίθεται 12μετρη ζώνη για να προστεθεί ως κοινόχρηστη παραλία, γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί.
Πέρα, όμως, από την κοινόχρηστη παραλία, οι Ιταλοί κατακτητές όρισαν πρόσθετη ζώνη δήθεν ως κοινόχρηστη που φτάνει μέχρι τα όρια των ιδιοκτησιών όπως οι ίδιοι τα καθόρισαν. Αυτή η ζώνη ονομάστηκε «θαλάσσιαι παραλίαι» χωρίς να είναι παραλίες σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.
Ο κ. Κόνσολας ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργεί το συγκεκριμένο άρθρο του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.
Η ρύθμιση αυτή, πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εκτάσεις αυτές, πέρα από την καθορισμένη γραμμή της παραλίας, πρέπει να περιέλθουν στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου ως δημόσια κτήματα και όχι ως κοινόχρηστος χώρος προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους της από το δημόσιο και να αποφέρει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστεί και η απόδοσή της σε αυτούς που αποδεδειγμένα είχαν εμπράγματα πατρογονικά δικαιώματα και τα οποία σκοπίμως αγνοήθηκαν.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτήρισε αντισυνταγματική την ειδική μεταχείριση της Δωδεκανησιακής περιουσίας εις βάρος του Δημοσίου και των ιδιωτών, από τη στιγμή που διατηρείται αυτό το ειδικό στρεβλό καθεστώς του άρθρου 3 του Κτηματολογικού Κανονισμού που διαμορφώθηκε την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε θετικές ρυθμίσεις και διατάξεις για το Κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα, όπως:
1ον: Η ένταξη των ακινήτων των περιοχών ισχύος του Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία ελπίζουμε να είναι πλέον απρόσκοπτη.
2ον: Το ενιαίο, πλέον, πλαίσιο στην καταχώρηση και παρουσίαση των πληροφοριών που αφορούν σε ακίνητα ή ειδικά ιδιοκτησιακά αντικείμενα στις περιοχές ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.
3ον: Η θεσμοθέτηση της διαδικασίας μετάπτωσης των κτηματολογικών δεδομένων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.
4ον: Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό, τι έχει σχέση με τα ακίνητα των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού στα Δωδεκάνησα.
5ον: Η θέσπιση μεταβατικών διατάξεων για την κτήση και την απώλεια εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις κτήσης ακινήτου με χρησικτησία.