Τοπικές Ειδήσεις

Υπόλογοι για κακουργηματική απιστία πρώην διοικητής και υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Απίστευτη εξέλιξη σε μια υπόθεση που δεν έχει, ελλείψει δόλου, κανένα μέλλον

Υπόλογοι για κακουργηματική απιστία που ανάγεται σε προμήθειες υλικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου βρέθηκαν ο πρώην διοικητής κ. Μιχάλης Κόκκινος κι ένας υπάλληλος που κλήθηκαν σε απολογία από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου για την 7η Ιουνίου 2022!!
Πρόκειται για την εξέλιξη μιας πρωτοφανούς καταγγελίας της απελθούσης διοίκησης του νοσοκομείου της Ρόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με έγγραφό του το νοσοκομείο κατέστησε σαφές στην πορεία ότι δεν επιθυμεί την ποινική τους δίωξη.
Ο κ. Κόκκινος υπήρξε από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012 διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου. Επί της θητείας του κατορθώθηκε η μείωση των τιμών σε όλα τα είδη, ορθοπεδικά, είδη χειρουργικής, αντιδραστήρια και είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάζες, οινόπνευμα και γενικά όλα τα είδη ανάγκης, που χρειαζόταν τα χειρουργεία και τα επείγοντα.
Υπήρξαν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες τηρούνταν κατά γράμμα, σε συνεργασία πάντοτε με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με την επιτροπή προμηθειών υγείας αλλά κυρίως με το παρατηρητήριο τιμών το οποίο επέτρεπε να επιτυγχάνονται οι μικρότερες τιμές.
Ο κ. Κόκκινος έχει καταστήσει σαφές εξεταζόμενος ότι σε ένα νοσοκομείο 225 περίπου κλινών το οποίο κάλυπτε ουσιαστικά όλη την περιοχή της Δωδεκανήσου και του οποίου η κίνηση δεκαπλασιαζόταν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είχε ανάγκη από προσωπικό, το οποίο έφθινε συνεχώς καθώς την εποχή εκείνη ίσχυε ο περίφημος κανόνας 1/10.
Επιπλέον η υπηρεσία, που ήταν επιφορτισμένη και για τις προμήθειες εργαζόταν και πέραν του ωραρίου ενώ οι ανάγκες του νοσοκομείου και συγκεκριμένα του τμήματος επειγόντων περιστατικών των χειρουργείων αλλά και των κλινικών σε αντιδραστήρια τα οποία είναι απαραίτητα για κάθε αιματολογική εξέταση δεν ήταν απλά αυτονόητη, αλλά και πιεστική.
Ο κ. Κόκκινος τόνισε εξεταζόμενος ότι δεν θα ήταν απίθανο μέσα σε μια σωρεία νέων διαδικασιών που είχαν επιβληθεί λόγω του ό,τι η χώρα είχε μπει στο μνημόνιο και στο χώρο της υγείας να προέκυψε κάποιο διαδικαστικό λάθος το οποίο ουδόλως έβλαψε το νοσοκομείο, ασθενείς ή το προσωπικό.
Σε ένα γραφείο προμηθειών που εργάζονταν δύο άτομα και πολλές φορές εναλλάξ λόγω αδειών και σε συνδυασμό με την πολυνομία, την γραφειοκρατία και διαδικασίες νέες στις οποίες δεν ήταν εξοικειωμένοι δεν θεωρεί, όπως είχε τονίσει, απίθανο να έχει συμβεί κάποιο διαδικαστικό λάθος. Σε καμία περίπτωση όμως με δόλο και με σκοπό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον.
Η κ. Αικ. Χατζηστρατή, πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου, σε κατάθεσή της αναφέρθηκε στο ζήτημα που είχε ανακύψει και αφορούσε στην προμήθεια αντιδραστηρίων υγρού οξυγόνου.
Ο διαγωνισμός των αντιδραστηρίων είχε την ιδιαιτερότητα ότι ήταν με συνοδό εξοπλισμό τους αναλυτές. Η πρόταση του νοσοκομείου ήταν να ζητηθεί από τις εταιρείες που είχαν ήδη εγκατεστημένους τους αναλυτές στο Νοσοκομείο και με τις οποίες υπήρχε σύμβαση, να καταθέσουν νέες προσφορές, που θα ήταν τουλάχιστον ίσες με το παρατηρητήριο τιμών της Ε.Π.Υ. ή σε περίπτωση που το είδος δεν είχε συμπεριληφθεί στο παρατηρητήριο τιμών, οι τιμές θα έπρεπε να είναι μειωμένες ή τουλάχιστον ίσες με τις αντίστοιχες των συμβάσεων που είχαν λήξει. Η προμήθεια με διαπραγμάτευση είχε ύψος περί τα 1,5 εκατ. ευρώ.
Λόγω μη διενέργειας του απαιτούμενου προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο τα χρηματικά εντάλματα που αφορούσαν στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση δεν μπόρεσαν να πληρωθούν τακτικώς και προσηκόντως, με αποτέλεσμα οι συμβαλλόμενες εταιρίες να στραφούν δικαστικά εναντίον του Νοσοκομείου Ρόδου, το οποίο τελικά κλήθηκε να καταβάλει τα ποσά που όφειλε επιβαρυνόμενο όμως με σημαντικούς τόκους, οι οποίοι αποτελούν και την υπέρογκη αυτή ζημία εις βάρος της περιουσίας του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση του Δημοσίου.
Τόνισε ότι ο κ. Κόκκινος υπέγραψε τις συμβάσεις, δεσμευόμενος από την απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, θεωρώντας καλόπιστα ότι όλες οι τυχόν προγενέστερες της υπογραφής των συμβάσεων ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούντον, είχαν διενεργηθεί πλήρως και προσηκόντως και είχαν ελεγχθεί αρμοδίως.
Έκτοτε, στα επόμενα προγράμματα προμηθειών (ΠΠΥΥ) που εγκρίθηκαν δεν δόθηκε η απαιτούμενη εξουσιοδότηση στο Νοσοκομείο για την διενέργεια διαγωνισμών αντιδραστηρίων, καθώς τους ‏συγκεκριμένους διαγωνισμούς είχε αναλάβει να προκηρύξει για λογαριασμό όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Κανένας όμως ενιαίος διαγωνισμός δεν κατέληξε ποτέ σε υπογραφή συμβάσεων. Για το λόγο αυτό το Νοσοκομείο προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί προμηθευόταν αντιδραστήρια με απευθείας ανάθεση από τις εταιρείες με τις οποίες είχε υπογράψει συμβάσεις από τους ανωτέρω διεθνείς διαγωνισμούς οι οποίοι εξακολουθούν να παρέχουν ως συνοδό εξοπλισμό τους αναλυτές τους, με τις ίδιες ακριβώς τιμές που ίσχυαν στις συμβάσεις αυτές, χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογο πρόβλημα με τη θεώρηση χρηματικών ενταλμάτων και την πληρωμή τους.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Σπύρος Σαλαμαστράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου