Εκκίνηση έγινε και επισήμως χθες στην υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις σε διάφορες μορφές αλιείας και ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στο να οδηγήσει την ελληνική αλιεία στο δρόμο της τεχνολογικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και όλες οι υποστηριζόμενες επενδύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιας μορφής συνεργασία με επιστημονικούς φορείς της χώρας.
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλοι οι επαγγελματικοί, αλλά και οι επιστημονικοί φορείς, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Εκείνοι που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να αναπτύξουν δραστηριότητες, που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επαγγελμάτων αυτών στο μέλλον. Συνεπώς, το ζητούμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν είναι το άμεσο οικονομικό κέρδος των επενδυτών, αλλά να τεθούν οι βάσεις για την υγιή ανάπτυξη του επαγγέλματος στα χρόνια που ακολουθούν.
Δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες είναι οι εξής:
1η Κατηγορία
α. Επιχειρήσεις σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
β. Αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
2η Κατηγορία
γ. Ερευνητικοί (επιστημονικοί) ή τεχνικοί (τεχνολογικοί) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λ.π.)
δ. Αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λ.π.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
Σημειώνεται ότι:
Α. Η στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο του μέτρου 3.5, δεν καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με την «πειραματική αλιεία» εκτός αν εστιάζονται στη δοκιμή επιτακτικότερων αλιευτικών τεχνικών ή/και εργαλείων, για να κριθούν οι επιπτώσεις τους στα ιχθυοαποθέματα ή/και στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Β. Τα πιλοτικά σχέδια δεν πρέπει να έχουν άμεσα εμπορικό χαρακτήρα. Ενδεχόμενα κέρδη, παραγόμενα στη διάρκεια της υλοποίησης ενός πιλοτικού σχεδίου, αφαιρούνται από τη δημόσια ενίσχυση που χορηγείται στη σχετική πράξη.
Το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει την προκαταβολή χρημάτων προς τους δικαιούχους και ακολούθως την καταβολή όλων των επιδοτήσεων μέσα από τμηματική αξιολόγηση του έργου που έχει υλοποιηθεί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία χρόνια, που έχει προκηρυχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Εχει εκτιμηθεί ότι εάν γίνει σωστά η αξιοποίησή του, τότε η Δωδεκάνησος (λόγω της θερμοκρασίας των νερών της) θα μπορέσει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια μακρά πορεία σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες. Για να γίνει αυτό, όπως επεσημάνθηκε προς τη «δημοκρατική», θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως και να διαμορφωθεί ένα πιο ευέλικτο σύστημα που να αποτρέπει τους επενδυτές στο να οδηγούνται στα τουρκικά παράλια για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
https://www.dimokratiki.gr/19-06-2014/ekkinisi-sti-diadikasia-ipovolis-etiseon-gia-programma-aliias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.