Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις στο Ανατολικό Αιγαίο λόγω των τουρκικών απειλών, όπως αυτές επανήλθαν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Σε απόφαση για μειωμένους χρόνους ετοιμότητας των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται ή σταθμεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε σε αρχικό στάδιο η Αθήνα, κυρίως προκειμένου να καταγραφεί ένα σαφές μήνυμα επιφυλακής απέναντι στις τουρκικές απειλές. Η ελληνική πλευρά επιλέγει να μην εμπλακεί σε διαγωνισμό ρητορικής κλιμάκωσης με την Αγκυρα, ωστόσο παρακολουθεί τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ατμόσφαιρα αβεβαιότητας σχετικά με το επερχόμενο θέρος, το οποίο, βεβαίως, η Αθήνα θα προτιμούσε να κυλήσει χωρίς εντάσεις. Ο περιορισμός της απόφασης για μειωμένη ετοιμότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι γενικότερα, αντικατοπτρίζει και την απόφαση της Αθήνας να μην αντιδράσει δυσανάλογα στις –έως τώρα κατά κύριο λόγο ρητορικές– προκλήσεις της Τουρκίας.
Στην Αθήνα αναμένουν και την εντατικοποίηση της τουρκικής απόπειρας να περιγράψει την Ελλάδα ως «αμφισβητία» των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου, προσπαθώντας, μάλιστα, να εμπλέξει και χώρες της περιοχής. Ενδεικτική η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας για την ονοματολογική διαφορά με τη Βόρεια Μακεδονία. «Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της “Μακεδονίας”; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη “Μακεδονία” να αλλάξει το όνομά της. Εγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, κατηγορώντας ευθέως την Αθήνα. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας με την αφορμή επιτέθηκε και κατά της Ε.Ε., ενώ άφησε αιχμές και για τη Βουλγαρία. «Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία και τους “Μακεδόνες”, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξη, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσαβούσογλου.
Μήνυμα έναντι των τουρκικών απειλών – Επίθεση κατά της Αθήνας από Τσαβούσογλου με «όχημα» τη Βόρεια Μακεδονία.
Στην Αθήνα ήταν προετοιμασμένοι για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, καθώς εκτιμάται ότι στην επικείμενη σύνοδο της Οχρίδας (8 Ιουνίου), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επιχειρήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ιστορικές αναλογίες. Πάντως, και σε επιχειρησιακό επίπεδο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή πτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους. Το συγκεκριμένο UAV πραγματοποίησε χθες το σύνολο των 28 παραβιάσεων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου θα έχει συναντήσεις με την αναπληρωτή υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κάθλιν Χικς. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για διμερείς διαβουλεύσεις στο Πεντάγωνο, με ατζέντα διμερούς συνεργασίας, κυρίως στον τομέα των κοινών ασκήσεων.
Πηγή kathimerini.gr