Ικανοποιημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ρόδο, κ. Πάνου Αλεξανδρή.
«Ο βασικός σκοπός της επίσκεψης του γ.γ. όταν ήρθε στην Ρόδο, ήταν η παραμονή του Κτηματολογίου στον χώρο του παλιού νοσοκομείου. Και γι’ αυτό ήθελε να συνεννοηθεί με τους φορείς –κυρίως με τον περιφερειάρχη και με τον δήμαρχο Ρόδου- διότι ουσιαστικά είχε παραχωρηθεί ο χώρος και απαιτούσε συναίνεση.
Πράγματι, όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν κι έτσι, απομένει να γίνει μια νέα σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Υγείας με σύμπραξη του Δήμου Ρόδου για το ζήτημα. Επιπλέον, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης του χώρου όπου στεγαζόταν το παλιό Κτηματολόγιο, ο οποίος (σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις) μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος. Εκεί υπήρξαν δύο προτάσεις: αφενός να μεταφερθεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο για το οποίο εκκρεμεί αγωγή εξώσεως, αφετέρου υπέβαλε αίτημα να μεταφερθεί και το Ειρηνοδικείο. Σίγουρα έχει προτεραιότητα το Διοικητικό Πρωτοδικείο το οποίο κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς στέγη –αν και κατά την εκτίμησή μου, μπορούν να στεγαστούν και τα δύο. Κι αυτό γιατί η απόφαση θα κριθεί με βάση τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων.
Οι οργανικές θέσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι δέκα (10) ενώ του Ειρηνοδικείου είναι δεκαπέντε (15). Συνεπώς, είναι επαρκείς. Θα γίνει διαμόρφωση του χώρου από το υπουργείο Δικαιoσύνης οπότε λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο μας ταλανίζει εδώ και χρόνια. Ως προς αυτό το κομμάτι, η επίσκεψη του κ. Πάνου Αλεξανδρή στην Ρόδο, κρίθηκε επιτυχής», τόνισε ο κ. Περίδης.
Όσον αφορά στην προγραμματική σύμβαση την οποία ζητά ο ΔΣΡ να υπογραφεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης ούτως ώστε περίπου δέκα δικηγόροι να μπορέσουν να συνεργαστούν με το Κτηματολόγιο με στόχο να γίνει η μεταγραφή των 40.000 εκκρεμών πράξεων, ο πρόεδρος ανέφερε τα εξής:
«Χορηγήσαμε και σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που ζητάμε.
Η ανταπόκριση ήταν κατ’ αρχήν θετική του κ. Αλεξανδρή, αλλά θα πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους για την υλοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση, αυτό πρέπει να προχωρήσει αφού από την στιγμή που ψηφίστηκε ο νέος Νόμος για την μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, θα οριστεί κάποιος ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει και την περαιτέρω προώθηση της εγγραφής των πράξεων και της μεταφοράς αυτού του υλικού –σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά εκτιμούμε και αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.
Επιπλέον, συζητήσαμε και τις τροπολογίες τις οποίες προτείναμε όπου ζητάμε, αφενός την κατάργηση του Κτηματολογικού Δικαστή με την σημερινή του μορφή που αποτελεί και αίτημα της Ολομέλειας των Δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου. Αυτό το ζητήσαμε για να πετύχουμε μια επίσπευση των μεταγραφών των πράξεων, όπως ζητήσαμε και την κατάργηση της ενημέρωσης των οικοδομών που δεν υπάρχει με την συγκεκριμένη μορφή στο Κτηματολόγιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε να επιταχύνει την διαδικασία δεδομένου ότι ο τεχνικός που έχουμε είναι μόνον…. ένας και βρίσκεται στα όρια συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που αποχωρήσει το Κτηματολόγιο κινδυνεύει να τελματωθεί και θα πρέπει μετά να βρούμε λύσεις (όπως συμβαίνει ήδη στην Κω). Βέβαια οι δύο προτάσεις μας δεν έγιναν αμέσως δεκτές –αν και τις υποστήριξαν όλοι οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές μας- λέγοντας πως θέλουν να τις μελετήσουν ξανά. Επιφυλάχθηκαν να μας απαντήσουν και τώρα θα το επανεξετάσουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες, ο κ. Περίδης είπε πως δόθηκε παράταση ενός μηνός, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή:
«Πράγματι, δόθηκε μια παράταση ενός μηνός για να καταθέσουν αντιρρήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό βέβαια, δεν είναι αρκετό –δεδομένου ότι το Κτηματολόγιο έμεινε κλειστό εδώ και πολύ καιρό- αλλά όλοι οι φορείς, υπέβαλαν αιτήματα γι αυτό. Όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα που θα κινηθούν οι διαδικασίες».
Κληθείς, τέλος να σχολιάσει το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΔΣΡ δήλωσε τα εξής:
«Το συζητήσαμε τόσο με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, όσο και με τον πρόεδρο Εφετών τον οποίο επισκεφτήκαμε. Ο κ. Αλεξανδρής είδε και την κατάσταση η οποία επικρατεί στο Ειρηνοδικείο. Η μόνη λύση είναι να επικαιροποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων). Είναι ένα από τα διατηρητέα κτήρια οπότε απαιτούνται κι άλλες αποφάσεις».