Την κατάσχεση εις χείρας της δημοτικής επιχείρησης «Αναπτυξιακές Δημοτικές Τουριστικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ρόδου», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον εκκαθαριστή Μάριο Μαραβέλια, οφειλής εμπορικής εταιρείας, επιδιώκει με ανακοπή του κατά αρνητικής δήλωσης, το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται με την ανακοπή του και κατά των πρώην προέδρων της επιχείρησης κ.κ. Γεωργίου Χατζημανώλη και Τσαμπίκου Τριομμάτη.
Μια ΕΠΕ που εδρεύει στη Ρόδο και έχει ως αντικείμενο εργασιών τις εισαγωγές, εξαγωγές, αντιπροσωπείες και το εμπόριο ξενοδοχειακού και οικιακού εξοπλισμού, οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ποσού 508.474,47 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Μεταξύ της εταιρείας και της ΡΟΔΩΝ ΑΕ συνήφθησαν έννομες σχέσεις πωλήσεως εξοπλισμού, δυνάμει των οποίων πωλήθηκαν και παραδόθηκαν, μεταξύ άλλων, προϊόντα αξίας 93.630,45 ευρώ.
Χάριν καταβολής του οφειλομένου τιμήματος από την αγορά των προϊόντων αυτών η ΡΟΔΩΝ ΑΕ εξέδωσε σε διαταγή της οφειλέτιδός εταιρίας εξι μεταχρονολογημένες επιταγές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Και οι 6 επιταγές ήταν ακάλυπτες και η ΕΠΕ εξέδωσε σε βάρος της ΡΟΔΩΝ ΑΕ διαταγή πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, συνολικού ποσού 93.630,45 ευρώ, που επιδόθηκε στην πρώτη αντίδικο εταιρία στις 12-7-2011.
Στη συνέχεια, την 10-4-2014 επεδόθη στην ΡΟΔΩΝ ΑΕ κατασχετήριο έγγραφο του προϊσταμένου της ΔΟΥ Ρόδου, με το οποίο κλήθηκε αυτή να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο όσα οφείλει ή μέλλει να οφείλει στην εταιρία ΕΠΕ και μέχρι του ποσού των 508.474,47 ευρώ.
Η ΡΟΔΩΝ ΑΕ, αρνήθηκε την καταβολή στο Ελληνικό Δημόσιο της απορρέουσας από τις ως άνω ακάλυπτες επιταγές αξίωσης, προβάλλοντας ότι η αξίωση αυτή έχει υποπέσει σε παραγραφή, καθόσον μετά την πρώτη κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής δεν επακολούθησε δεύτερη.
Το Ελληνικό Δημόσιο τονίζει ότι η δήλωση αυτή της ΡΟΔΩΝ ΑΕ είναι εσφαλμένη και ανειλικρινής.
Θυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη οικονομική διαφορά μεταξύ της ΡΟΔΩΝ ΑΕ και της ΕΠΕ υπήρξε παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Μετά την καταγγελία της ΕΠΕ υπήρξε εξάλλου και παρέµβαση του Μεγάρου Μαξίµου.
Με το Αριθµ. Πρωτ. 941 έγγραφό του, το Γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης της Γενικής Γραµµατείας του Πρωθυπουργού ζήτησε από τον τότε γενικό γραµµατέα αποκεντρωµένης διοίκησης κ. Δηµήτρη Καλογερόπουλο και το δήµαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά να επιληφθούν των διαλαµβανοµένων σε επιστολή διαµαρτυρίας της εταιρείας ΕΠΕ, στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων τους, και να κοινοποιήσουν την απάντησή τους στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.
Της παρέµβασης του Πρωθυπουργικού Γραφείου είχε προηγηθεί η από 20 Νοεµβρίου 2012 καταγγελία της ως άνω εταιρείας προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαµαρά.
Η συγκεκριµένη εµπορική εταιρεία έχει προκαλέσει εξάλλου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος µελών της “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” καταγγέλλοντας απίθανες µεθοδεύσεις µε την αποπληρωµή ειδών εξοπλισµού καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» φέρεται συγκεκριµένα να είχε προµηθευτεί εξοπλισµό, για τις ανάγκες των εστιατορίων «Ροδίνι» και «Συσσίτιο» και για την καφετέρια «Ακταίον» από την καταγγέλλουσα ετερόρρυθµη εταιρεία, συνολικής αξίας 172.149,77 ευρώ.
Το συνολικό τίµηµα πιστώθηκε και για την εξασφάλιση της πληρωµής εκδόθηκαν 13 µεταχρονολογηµένες επιταγές οι οποίες µεταβιβάστηκαν από την ΕΠΕ, µε οπισθογράφηση, σε δικούς της προµηθευτές, για την κάλυψη υποχρεώσεών της. Καµία όµως από τις επιταγές δεν πληρώθηκε και σφραγίστηκαν, η µια μετά την άλλη.
Τις περισσότερες επιταγές, που σφραγίστηκαν, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει εξ΄ιδίων και στη συνέχεια παρέλαβε τα σώµατά τους.
Με εξώδικό της η ΕΠΕ, την 20ή Δεκεµβρίου 2011, επεσήµανε ότι παρά τις οχλήσεις της δεν έχει πληρωθεί το αντίτιµο των επιταγών και εξέδωσε διαταγή πληρωµής για ποσό ύψους 93.630,45 ευρώ στη “ΡΟΔΩΝ ΑΕ”, πλέον τόκων και εξόδων.
Επεσήµανε επιπλέον ότι τα εµπορεύµατά της έχουν παρακράτηση κυριότητας όπως ρητά αναγράφεται σε κάθε τιµολόγιο που είχε εκδώσει.
Διαµαρτυρήθηκε µάλιστα για το γεγονός ότι η “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” παρανόµως, καταχρηστικώς και αυθαιρέτως µεταβίβασε όλα τα εµπορεύµατα στην εταιρεία “Πηγές Καλλιθέας ΑΕ” η οποία και τα εκµεταλλεύεται µέχρι σήµερα.
Η εταιρεία “Πηγές Καλλιθέας ΑΕ”, απαντώντας στο εξώδικο κατέστησε σαφές ότι ο κινητός εξοπλισµός της υπό εκκαθάριση “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” έχει περιέλθει µε τρόπο νόµιµο στην κατοχή της.