Ειδήσεις

Μεγαλύτερη και ταχύτερη η τουριστική ανάκαμψη λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

ο στίγμα της φετινής τουριστικής κίνησης δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με έντονο ρυθμό, ενώ ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προορισμοί κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 σχεδόν τριπλάσιες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, με την Ευρώπη να ηγείται της “επιστροφής” του τουρισμού.

Μάλιστα,  νότια Μεσόγειος και Καραϊβική παρουσιάζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Και στις δύο, οι αφίξεις ανέκαμψαν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019, με ορισμένους προορισμούς να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανοίγουν οι προορισμοί

Παρόλο που ο διεθνής τουρισμός παραμένει 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απελευθερώνεται η περιορισμένη ζήτηση. Από τις 2 Ιουνίου, 45 προορισμοί (εκ των οποίων οι 31 στην Ευρώπη) δεν έχουν περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19.

Σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο Τουρισμού του ΠΟΤ, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε αύξηση 182% στις αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου, με τους προορισμούς παγκοσμίως να υποδέχονται περίπου 117 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με 41 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Από τα επιπλέον 76 εκατομμύρια αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο, τα 47 εκατομμύρια ήταν μόνο τον Μάρτιο, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΤ.

Ευρώπη και Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο η Ευρώπη υποδέχθηκε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις (+280%) από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στην Αμερική οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+117%) το ίδιο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική εξακολουθούν να είναι κατά 43% και 46% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα.

Η Μέση Ανατολή (+132%) και η Αφρική (+96%) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα.

Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 64% σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν 93% κάτω από τα νούμερα του 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί.

Μεγαλώνει η αισιοδοξία
Ο πρόσφατος Δείκτης Εμπιστοσύνης του ΠΟΤ παρουσίασε σημαντική άνοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, αντανακλώντας την αυξανόμενη αισιοδοξία μεταξύ των ειδικών του τουρισμού παγκοσμίως, βασιζόμενη στην ισχυρή ζήτηση, ιδίως για ταξίδια εντός Ευρώπης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουρισμού (83%) βλέπει καλύτερες προοπτικές για το 2022 σε σύγκριση με το 2021, εφόσον ο κορονοϊός καταγράφει ύφεση και οι προορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν ή να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ωστόσο η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Ένας μεγαλύτερος αριθμός ειδικών (48%) τέλος βλέπει μια πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2023 (από 32% στην έρευνα του Ιανουαρίου), ενώ το ποσοστό που δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2024 ή αργότερα (44%) έχει μειωθεί σε σύγκριση στην έρευνα του Ιανουαρίου (64%).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου