Μετά την καταβολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ που του ορίστηκε και την υποβολή του σχετικού παραστατικού στο Εφετείο Δωδεκανήσου θα κινηθεί η διαδικασία αναστολής της ποινής κάθειρξης 5 ετών που έχει επιβληθεί στον κατηγορούμενο για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους 36χρονο πρώην γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Συγκατηγορούμενός του είναι ο 53χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος» που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών.
Οπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου αφού συνεκτίμησε το γεγονός ότι οι εφέσεις των κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση έχουν προσδιοριστεί ήδη για την 8η Μαΐου 2023, έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής που υπέβαλε ο 36χρονος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Στην αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της υπ’ αριθ. 124-133/2021 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου, που υπέβαλε δια των συνηγόρων του κ.κ. Ηλία Αναγνωστόπουλου, Αλέξανδρου Τσαγκαλίδη και Τίνας Χατζηκωσταντίνου, ο 36χρονος εξέθεσε ότι έχει καταδικαστεί σε ποινή καθείρξεως 5 ετών, χωρίς να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα και κρατείται επί 17 μήνες στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου.
Υποστήριξε ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος η έφεσή του να καταστεί άνευ αντικειμένου, όταν η υπόθεση του θα εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι η έφεση του έχει καταστεί ουσιαστικά ανώφελη, αφού τον Δεκέμβριο του 2022 θα έχει συμπληρώσει το εκ του νόμου εκτιτέο χρονικό διάστημα εντός φυλακής πριν από την υφ’ όρον απόλυσή του.
Επικαλέστηκε εξάλλου το άρθρο 2 παρ. 1 του Έβδομου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το οποίο κατοχυρώνει το θεμελιώδες δικαίωμα του καταδικασθέντος, ο οποίος απολαμβάνει του τεκμηρίου αθωότητας (ΕΣΔΑ 6 παρ. 2) και μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, να επανεξετασθεί η υπόθεσή του από ανώτερο δικαστήριο.
Υποστήριξε ότι η συνέχιση της κράτησής του σε συνδυασμό με την εκδίκαση της έφεσής του σε χρόνο που θα έχει εκτίσει ολόκληρο το εντός φυλακής εκτιτέο τμήμα της ποινής του, θίγει στον πυρήνα τους όλα θεμελιώδη δικαιώματά του (τεκμήριο αθωότητας, δικαίωμα επανεξέτασης της υπόθεσης, δικαίωμα ταχείας δίκης).
Ανέπτυξε εξάλλου κι έναν ειδικό λόγο της έφεσής του για απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.
Ειδικότερα, πριν από την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, όπως διατείνεται, είχε προβάλει αντιρρήσεις στην πρόοδο όμως δίκης, διότι κατά την δικάσιμο που εισήχθη προς εκδίκαση, η υπόθεσή του (13-12-2021), δεν είχε καταστεί αμετάκλητη η παραπομπή του ενώπιον του ανωτέρω δικαστηρίου.
Υποστηρίζει, ακόμη, ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, πλανώμενο ότι αρκεί το παραπεμπτικό βούλευμα να είναι σχετικώς αμετάκλητο, διέταξε παρά τον νόμο την πρόοδο της διαδικασίας.
Ισχυρίζεται ειδικότερα ότι το παραπεμπτικό βούλευμα δεν είχε καταστεί απολύτως αμετάκλητο, ώστε να ιδρυθεί η δικαιοδοσία του επιλαμβανόμενου δικαστηρίου για να εκδικάσει την υπόθεση.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι υφίσταται κίνδυνος υπέρμετρης και ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικογένειά του και στον ίδιο και ότι δεν υφίσταται κίνδυνος φυγής του, εάν αφεθεί ελεύθερος, ούτε κίνδυνος τελέσεως εγκλημάτων.