Την άποψη ότι η επιθετικότητα του Ερντογάν προς της Ελλάδα, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου πολέμου, του λεγόμενου υβριδικού πολέμου, εξέφρασε ο τέως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Στρατηγός ε.α, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».
Ο κ. Στεφανής μίλησε για την στάση της Ελλάδας στις απειλές του Τούρκου προέδρου.
Ο υβριδικός πόλεμος από τον Ερντογάν
«Παρόλο που η Άμυνα, όπως είδαμε στην πρώτη δημοσκόπηση, κυριαρχεί σε αυτά που θέλουν οι Έλληνες πολίτες ως αγαθό, την Άμυνα, την οικονομία, την ακρίβεια, η Άμυνα πρέπει να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα. Πρέπει να είναι εκεί, πάντα παρούσα, και να μην φαίνεται, δεν χρειάζεται να φαίνεται. Οι Έλληνες πολίτες μέσω της Άμυνας πρέπει να εισπράττουν την ασφάλεια, και να μπορούν να επιδοθούν σε πράγματα που εξασφαλίζουν την ευημερία της χώρας«, ανέφερε αρχικά.
«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε μία επιθετική στάση από την Τουρκία που δεν την είχαμε δει τα τελευταία χρόνια. Όμως εντάσσεται και στο πλαίσιο ενός νέου πολέμου, του λεγόμενου υβριδικού πολέμου*. Στο πλαίσιο της υβριδικότητας, ο Ερντογάν γίνεται πιο επιθετικός, και κάποιες φορές οι απαιτήσεις που έχει και οι απειλές στην Ελλάδα είναι εξωφρενικές, ωστόσο αυτός θεωρεί ότι θα φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει θέσει μία ατζέντα από τη οποία στη συζήτηση με την Ελλάδα, μπορεί να διεκδικήσει κάτι. Το παρακολουθούμε και δεν ανησυχούμε», πρόσθεσε.
Η στάση της χώρας μας
«Η στάση της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ επιθετική. Το δόγμα της Ελλάδας είναι αποτρεπτικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε παραβίαση των εθνικών συνόρων μας και καταπάτηση εθνικού εδάφους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε και τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορά μας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες γι’ αυτό. Ο Ερντογάν μας κατηγορεί ότι έχουμε αναθεωρητική στάση. Τα σύνορά μας έχουν καθοριστεί με Συνθήκες τις οποίες έχουμε αποδεχθεί, είναι δεδομένα. Δεν υπάρχει εποχή για αλλαγή συνόρων. Σεβόμαστε τα σύνορά μας και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να τα υπερασπιστούν», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.
Για την αποστρατικοποίηση των νησιών, ο κ. Στεφανής είπε πως, «ο Ερντογάν θεωρεί ότι θέτοντας αυτό το θέμα, μπορεί να περάσει στο επόμενο, δηλαδή στο σε ποιόν ανήκουν τα νησιά, πέρα από κάθε λογική, νομική και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Τέλος, για τη στάση του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως, «το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός με έναν μεγάλο αριθμό χωρών και εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχει η πολιτική της κάθε χώρας και η εθνική επιδίωξή της κα υπάρχει και ο Γ.Γ. που ασκεί μία δική του πολιτική, η οποία πολλές φορές δεν είναι δίκαιη. Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ίσως προσπαθεί με αυτή τη λογική, να κατευνάσει τον Ερντογάν προκειμένου να δεχθεί την Σουηδία και την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ».
* Ο όρος υβριδικός πόλεμος πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2000 και αναφέρεται σε ένα νέο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, πόλεμο. Γενικά, θα μπορούσε να οριστεί ως ο πόλεμος που διεξάγεται με τη χρήση συμβατικών και μη συμβατικών μεθόδων και τακτικής. Μέρος των επιχειρήσεων του πολέμου αυτού μπορεί να είναι ο κυβερνοπόλεμος, η τρομοκρατία, ο ανταρτοπόλεμος, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, η παραπληροφόρηση, και, εν τέλει, οποιαδήποτε μέθοδος ή τακτική μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της νίκης.