Στην άσκηση ένδικων μέσων θα προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς ζήτησε στήριξη των τοπικών φορέων για να μην μπλοκάρει η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο εξαιτίας της ένστασης που κατατέθηκε από τη διοίκηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς.
«Εμείς θα συνδράμουμε δικαστικά τη ΔΕΗ. Δεν αρκούν τα ψηφίσματα συμπαράστασης. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι δυναμικά την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Η άσκηση ένδικων μέσων προκειμένου να μην γίνει δεκτή η προσφυγή που κατατέθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς εγκρίθηκε χθες από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
“Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην άσκηση ένδικων μέσων δηλαδή να υποστηρίξουμε νομικά τη ΔΕΗ προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη για την κατασκευή του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει τους τοπικούς φορείς να υποστηρίξουν το έργο για να μην χαθεί η μάχη, που θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το φθινόπωρο.
“Είναι θετικό να πιέζει η ΔΕΗ για να προχωρήσει το έργο και να μην έχουμε πρόβλημα ηλεκτρικής επάρκειας στο νησί μας”, δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στη Ρόδο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ενέργεια.
Στην εισήγησή του ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου υπογράμμισε πως ο Δήμος Ρόδου έχει έννομο συμφέρον για την άσκηση ένδικων μέσων.
To θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει εκτός ημερησίας διατάξεως και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί, αύριο Τετάρτη, 25 Ιουνίου, στη Σύρο.
Για την έκδοση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο χώρο που έχει επιλεγεί εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αφού προηγήθηκαν και εξαντλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οι απαιτούμενες ενδεδειγμένες και πλήρεις εκτιμήσεις, εξετάσεις και εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με στόχο το σεβασμό στον χαρακτήρα της περιοχής (Natura 2000, Ζώνη Ειδικής Προστασίας), όπως προκύπτει από όσα επικαλείται η ΔΕΗ, προκειμένου να μην υπάρξει υποβάθμιση. Στην προσβαλλόμενη ΜΠΕ προβλέπεται, ότι ο ΘΗΣ με κατάλληλες τεχνικές μετατροπές θα μπορεί να καταναλίσκει φυσικό αέριο, όταν αυτό καταστεί διαθέσιμο στη Ρόδο.
Επίσης, όπως είχε γνωστοποιήσει η ΔΕΗ, η ΜΠΕ προβλέπει και για τα δομικά έργα εγκιβωτισμό σε μικρούς οικίσκους χρωματισμένους με τις αποχρώσεις του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ και οι προδιαγραφές ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (Οδηγία 96/61/ΕΚ).
Για την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και τις δυνατότητες αξιοποίησης της η ΜΠΕ, με επιστημονικούς όρους και παραδοχές, προβλέπει ότι η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών στο απομονωμένο σύστημα της Ρόδου, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 30% της συνολικής-εγκατεστημένης ισχύος και γι’ αυτό επιβάλλεται ο ΘΗΣ να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της ζήτησης.
Για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Ρόδου, όπως αναφέρεται στην εισήγηση που κατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή έγιναν από το 1990 εξαντλητικές προσπάθειες για την εξεύρεση θέσης, όπως οι εκάστοτε προτεινόμενες θέσεις στην Απολακκιά αρχικά και στην Κατταβιά στη συνέχεια (στις θέσεις «Αγιος Γεώργιος», «Μαύρος Κάβος», «Πλάκα Στενή» «Εμπρός Κάμπος»). Ύστερα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, αντιδράσεις κατοίκων, χωροθετήσεις του νομαρχιακού συμβουλίου κ.λ.π. τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης ύστερα από αξιολόγηση όλων των προταθέντων και εναλλακτικών θέσεων, προκήρυξε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό το 2001 για κατασκευή θερμοηλεκτρικής μονάδας στη θέση Πλάκα Στενή («Πίσω Κάμπος») του τότε Δήμου Νότιας Ρόδου. Πλην όμως ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και επακολούθησε χορήγηση από τον υπουργό Ανάπτυξης στις 22-12-2003 (άρθρο 11 Ν. 2773/1999) άδειας στη ΔΕΗ για την κατασκευή Σταθμού παραγωγής (ΘΗΣ) στην ίδια θέση, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός με πλήρη ενέργεια.