Η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός, δεν έχει αποτρέψει επί του παρόντος την επέλαση του έκτου κύματος της πανδημίας.
Τα κρούσματα αυξάνονται, όπως και οι καθημερινές εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε πλέον τους εκατό.
Η επαναφορά της μάσκας θα είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να κάνει την σχετική της εισήγηση της προς το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει ανακοινώσει πως η πιθανή επαναφορά μέτρων προστασίας θα εξεταζόταν από το Σεπτέμβριο και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υπενθυμίζεται πως η μάσκα, και πιο συγκεκριμένα το διοικητικό πρόστιμο για μη χρήση της, καταργήθηκε από την 1η Ιουνίου. Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έως και τις 15 Σεπτεμβρίου έχει καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα νοσοκομεία και στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Βράζουν οι τουριστικές περιοχές
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, από τον πρόεδρο Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παρασκευή.
Όπως τονίστηκε, η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται, προς το παρόν, στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αττική. Πρόκειται για τουριστικές περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, με το ιικό φοτρίο να έχει ήδη εκτοξευτεί.
Επισημάνθηκε πάντως πως η αύξηση νοσηλειών σε απλές κλίνες δεν μεταφράζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ, ούτε σε αύξηση των θανάτων. Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό ότι το αποτύπωμα της παρούσας έξαρσης θα είναι ήπιο σε ότι αφορά νοσηλείες ΜΕΘ.
“Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κράτη” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στην ενημέρωση και πρόσθεσε πως “ανοδική πορεία σημειώνεται και στο ποσοστό θετικότητας”.
Τα στοιχεία
Η άνοδος καταγράφεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, στην ομάδα 18-24 ετών. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 150 με 200 χιλιάδες.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά την Κύπρο) στον αριθμό των τεστ, που πραγματοποιούνται ανά 100.000 πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102. Οι 39 (38.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 63 (61.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 257 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 281 ασθενείς. Τέλος η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη.