Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε στρέψει τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την “4ετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων”.
Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια ομιλία με “τόσα, μα τόσα ψέματα” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάστηκε ως δήθεν “φιλεργατικός” και με “κοινωνικό πρόσωπο”.
Στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ “χειροκρότησε θερμά” τον Κυριάκο Μητσότακη. “Είναι αλήθεια ότι χρειαζόσασταν μία τόνωση του ηθικού μετά τη χθεσινή εμφάνισή σας στο Ευρωκοινοβούλιο, έστω και από τους αμήχανους βουλευτές σας, τουλάχιστον αυτοί δεν σας γύρισαν την πλάτη”.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως “μιλήσατε για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής για 46 λεπτά, ξεχάσατε όμως να αναφέρετε πέντε λέξεις” και διευκρίνισε: “ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία (Novartis)”.
Σχολιάζοντας, δε, την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, είπε πως “θα είναι πράγματι case study” για πολιτικούς επιστήμονες για το “πώς μπορεί κανείς μέσα σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο άσπρο και πώς να πει τόσα, μα τόσα πολλά ψέματα”. “Η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει, όχι εμείς”, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι προκειμένου να μιλήσει για κοινωνική πολιτική, “ντύθηκε όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ”.
“Μας είπατε εσείς ότι ‘νόμος είναι το δίκιο του εργάτη’, εσείς που φέρατε νομοσχέδιο με το ‘καλημέρα’ για να καταργήσετε όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, που καταργήσατε στην ουσία το 8ωρο, που έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους, που το 35% των εργαζόμενων σήμερα είναι με μερική ή επισφαλή απασχόληση” και στηλίτευσε ότι παρουσιάστηκε “φιλεργατικός” και με “κοινωνικό πρόσωπο”. “Επενδύετε κύριε Μητσοτάκη σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια“, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια μίλησε για τον “λαό“, λέγοντας πως “ναι, εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη, που έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο σε ετούτη εδώ την χώρα”.