Ολοκληρώθηκε το 4ήμερο προβολών σε ένα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ και τις 4 ημέρες από τους φίλους του γαλλόφωνου σινεμά.
Οι προβολές συνέπεσαν με τη συμπλήρωση 10 χρόνων δημιουργικής παρουσίας του Ομίλου «CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» (2012-2022) στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της Ρόδου και ευρύτερα στα Δωδεκάνησα.
Πριν την έναρξη των προβολών οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολιγόλεπτο video εμπνευσμένο από τη 10χρονη παρουσία και δράση του Ομίλου, δημιουργία του Λευτέρη Γκοτζογιάννη, με οπτικοακουστικό υλικό από τα φεστιβάλ σχολικής μαθητικής κινηματογραφικής δημιουργίας -θεσμός που προωθεί την κινηματογραφική /οπτικοακουστική παιδεία στο σχολείο- και από ποικίλες cine-δράσεις.
Το 4ήμερο προβολών του Γαλλόφωνου κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στο θερινό Κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ, από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής ημέρας της Γαλλίας 14 Ιουλίου, ως ανάμνηση του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Γαλλικής Επανάστασης (14 Ιουλίου 1789, Άλωση της Βαστίλης), ημέρα που εκτός των ουμανιστικών αξιών που εκπέμπει, συμβολίζει την ελληνογαλλική φιλία και την διαπολιτισμική συνεργασία Γαλλίας και Ελλάδας, καθώς αυτά τα Φεστιβάλ «μας φέρνουν πιο κοντά στον Γαλλόφωνο Κινηματογράφο», όπως υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, κ. Αλίκη Μοσχή, ευχόμενη στον Όμιλό μας «πολλές ακόμα γόνιμες, δημιουργικές και παραγωγικές δεκαετίες…».
Και οι 4 γαλλικές ταινίες που πρoβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 4ήμερου προγράμματος στο θερινό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ, διαπνέονταν από τα ιδεώδη του
Γαλλικού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, με το τρίπτυχό της, « Ελευθερία – Ισότητα –Αδελφοσύνη» και ιδιαίτερα από τις ουμανιστικές (ανθρωπιστικές) αξίες. Είναι ο ανθρωπισμός αυτός που οδηγεί τις νεαρές ηρωίδες να παλέψουν ανάμεσα στα κύματα ζωής και θανάτου, την Γαλλίδα μητέρα να συμπαραστέκεται στους Ιάπωνες συναδέλφους της στον καταστροφικό σεισμό στη Φουκουσίμα στην ζοφερή ατμόσφαιρα του πυρηνικού κινδύνου. Αυτή την ανθρωπιά ενσαρκώνει ο νυχτερινός γιατρός που γιατροπορεύει ανθρώπους του περιθωρίου και ταυτόχρονα ψάχνει τον εαυτό του, όπως και στην τελευταία ταινία ο έρωτας και η αγάπη δύο ανθρώπων από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς καταφέρνει και ισορροπεί την εμπόλεμη φρίκη.
Οι 4 ταινίες που αντλήθηκαν από το «Πανόραμα» του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος και όχι από το Διαγωνιστικό Τμήμα, που προφανώς παρουσίαζε μεγαλύτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, δεν ήταν δυνατόν να εξαντλήσουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της σύγχρονης γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας. Άρεσαν, ωστόσο, στο κινηματογραφόφιλο κοινό που σε ένα συντριπτικά μεγάλο αριθμό παρακολούθησε και τις 4 βραδιές των προβολών υπό το φως της θερινής πανσελήνου!
*
Περαιτέρω, οι διοργανωτές δεν λησμόνησαν τη σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ecofilms Λουκία Ρικάκη. Tην τελευταία ημέρα των προβολών, η οποία συνέπεσε με τη γενέθλια ημέρα της Λουκίας (14 Ιουλίου 1960), σε ένδειξη μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης για το έργο της και την επίδραση που είχε στην ίδρυση του κινηματογραφικού/πολιτιστικού μας Ομίλου, παρουσιάστηκε ένα μικρό αφιέρωμα με την προβολή οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, με επιλογές από το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο, το οποίο προβλήθηκε πριν την γαλλική ταινία. Η Λουκία Ρικάκη «ήταν η αιτία να πλημμυρίζει το ΡΟΔΟΝ, αλλά και το Δημοτικό Θέατρο από κόσμο στις κινηματογραφικές προβολές και σε άλλα δρώμενα του Ecofilms, μια εβδομάδα κάθε καλοκαίρι για 10 χρόνια σε ισάριθμα φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Σε όλους τους φίλους της από την κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου “Θέασις” και ιδιαίτερα σε αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί της στα φεστιβάλ, οι καλοκαιρινές αυτές προβολές φέρνουν στη μνήμη τους κάτι από τα παλιά και μειώνουν κάπως την “αίσθηση της απώλειάς της”…», όπως έγραψε ο παραγωγός του ολιγόλεπτου αφιερώματος Λευτέρης Γκοτζογιάννης.
Ευχαριστούμε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ιδιαίτερα το Θοδωρή Κουτσαύτη, διευθυντή του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και ακόλουθου των Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα για τη συνεργασία σε όλα τα στάδια της οργάνωσης των προβολών, την επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή, παντοτινή αρωγό των προσπάθειών μας, τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για την πολύπλευρη υποστήριξή του, το Κινηματογραφικό εργαστήρι Cine-chevalier του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. & Μ. Σταματίου, το περιοδικό ΛΩΤΟΣ, τον χορηγό μας επικοινωνίας ρ/σ «Λυχνάρι 91,4, f/m», καθώς και
τους υπόλοιπους ρ/σ και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά για την προβολή του 4ήμερου προβολών Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη Ρόδο.
Θερμά ευχαριστούμε τις πολυάριθμες φίλες μας και τους πολυάριθμους φίλους μας γιατί με τη συμμετοχή τους και τη συμβολή τους μάς ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε το έργο μας.
Το Δ. Σ. τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση