Σχέδιο προσέλκυσης Βορειοευρωπαίων με κίνητρο τα χαμηλότερα κόστη θέρμανσης στον Νότο σε σχέση με τον Βορρά
Ξεκίνησε σχεδόν σαν ευσεβής πόθος, ωστόσο τείνει να εξελιχθεί σε διευρυμένη ελληνογερμανική πρωτοβουλία που επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία.
Ο λόγος για τη φιλοξενία Βορειοευρωπαίων, κυρίως συνταξιούχων, σε ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα κατά την περίοδο του χειμώνα με κίνητρο τα πολύ χαμηλότερα κόστη θέρμανσης, λόγω του ηπιότερου ελληνικού κλίματος, και δευτερευόντως του χαμηλότερου κόστους διαβίωσης εν γένει. Θρυαλλίδα των εξελίξεων συνιστά η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.
Την ιδέα εξελίσσει ήδη σε σχέδιο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προτίθεται να συναντηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες για το θέμα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, ενώ θα συγκαλέσει και σχετική σύσκεψη με φορείς του ελληνικού τουρισμού.
Κρήτη, Ρόδος
Εν τω μεταξύ, μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, όπως η ολλανδική Corendon και η γερμανική TUI Group, φέρονται να αξιολογούν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν τέτοια πακέτα που θα επιτρέπουν, με ανταγωνιστικό κόστος, τη διαμονή για ένα ή και παραπάνω μήνες Γερμανών, κυρίως στην Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές με θερμό κλίμα, όπως η Ρόδος. Επιλέξιμες είναι κατ’ αρχήν περιοχές που εκτός από ήπιο κλίμα διαθέτουν και τις υποδομές και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας τον χειμώνα.
Σημειώνεται πως αντίστοιχα πακέτα φιλοξενίας Γερμανών και άλλων ταξιδιωτών από χώρες με δριμείς χειμώνες υπάρχουν στην Ισπανία εδώ και αρκετά χρόνια και, όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, περιλαμβάνουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές τα ξενοδοχεία, της τάξης των 30 ή 40 ευρώ τη βραδιά και σε περιπτώσεις χαμηλότερα, μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων. Κίνητρα που κρίνονται απαραίτητα ώστε να μένουν ξενοδοχεία ανοιχτά και να ενταχθούν και τον χειμώνα. Ο εδρεύων στην Ολλανδία τουριστικός οργανισμός Corendon, που ανήκει ωστόσο σε τουρκικά συμφέροντα, επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμορφώσει σχετικό προϊόν για την Κρήτη και τη Ρόδο, ενώ την προοπτική αυτή φέρονται να αξιολογούν και άλλοι μεγαλύτεροι τουριστικοί οργανισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική αγορά είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία και έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, στην Ελλάδα ήρθαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια Γερμανοί, ενώ οι εισπράξεις από αυτούς ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη εκείνη τη χρονιά ήταν κοντά στα 750 ευρώ. Με βάση όμως τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για το 2022, η μέση δαπάνη των Γερμανών ταξιδιωτών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί.
Εάν συνεκτιμηθεί το γεγονός πως την περίοδο αυτή στη Γερμανία επικρατεί εντονότατος προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με τα ενεργειακά κόστη τον χειμώνα, λόγω των προβλημάτων με τη Ρωσία, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ελκυστικότητα της διαμονής στον ελληνικό Νότο, όπου οι μέσες θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Γερμανίας, εξηγούν πηγές που συμμετέχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία.
Η προτίμηση για την Κρήτη συνδέεται τόσο με την ελκυστικότητά της στους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους, όσο και με το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες πόλεις και σημαντικός μόνιμος πληθυσμός τον χειμώνα, καταστήματα αλλά και νοσοκομεία.
Με το θέμα ήδη ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος μάλιστα φιλοξενεί και πίνακες με συγκριτικά κόστη από τα οποία συνάγεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας για διαμονή. Δημοσιεύματα σε γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Bild, με τίτλους όπως «Αγαπητοί Γερμανοί, ξεχειμωνιάστε σε μας, στην παραλία», αναφέρονται σε σχετική δημόσια πρόσκληση του Βασίλη Κικίλια σε συνταξιούχους και όχι μόνον από τη Γερμανία να περάσουν στην Ελλάδα τον δύσκολο –λόγω της ενεργειακής κρίσης– χειμώνα που έρχεται.
Επιμήκυνση σεζόν
Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», ο υπουργός Τουρισμού ξεκινάει τις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με φορείς του ελληνικού τουρισμού, αφού κοινός σκοπός είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ενώ, όπως τονίζει ο ίδιος, «από την πρώτη στιγμή μαζί με τους φορείς είχαμε προετοιμαστεί ώστε να είναι σε πλήρη λειτουργικότητα όλες μας οι υποδομές από τις αρχές της άνοιξης, τον Μάρτιο, μέχρι τις αρχές του χειμώνα, δηλαδή τα τέλη Νοεμβρίου». «Εχουμε έρθει από τις αρχές του 2022 σε επαφή με τους μεγάλους tour operators –όπως η TUI– ώστε να κλείσουμε ταξιδιωτικά πακέτα για το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα, ενός χειμώνα μεσογειακού για τους Βορειοευρωπαίους», εξηγεί μιλώντας για το θέμα στην «Καθημερινή».
Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσέλκυση Γερμανών και γενικότερα Βορειοευρωπαίων, είτε συνταξιούχων είτε ατόμων με δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, που αφενός πληρούν τις προϋποθέσεις υψηλού ποιοτικού τουρισμού και αφετέρου έχουν μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία και κέντρα υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάτι που προσδιορίζουν ως λίαν σημαντικό εκπρόσωποι των γερμανικών τουριστικών πρακτορείων.
Πηγή kathimerini.gr
Ηλίας Μπέλλος