Πέντε τα μέτωπα στο δάσος της Δαδιάς, ενώ η φωτιά πλησιάζει το χωριό. Δραματικές στιγμές στη Λέσβο. Έφτασε τη Βάλια Κάλντα η πυρκαγιά στα Γρεβενά. Μεγάλη κινητοποίηση και στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας.
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» σε όλη τη χώρα δημιουργεί ο καύσωνας διαρκείας που ξεκίνησε από σήμερα, καθώς και τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών που προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε δάση, πανίδα και περιουσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Τα κύρια πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, στα Βατερά Λέσβου, στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας και στα Γρεβενά. Αργά το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα Πρέβεζας που βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.
Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Το χωριό Δαδιά είναι περικυκλωμένο από τις φλόγες. Υπάρχει σενάριο για προσωρινή εκκένωση, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.
Σε πέντε μέτωπα έχει επεκταθεί η πυρκαγιά με το ανατολικό μέτωπο να έχει ελεγχθεί. Ωστόσο στα νοτιοδυτικά εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το μέτωπο εκεί συνεχίζει να καίει με μεγάλη ένταση.
Στα βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μερικές μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες.
Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου αναμένεται να βρεθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αποκαρδιωτικές εικόνες…
Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.
Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
«Σημαντικότερη η ασφάλεια των κατοίκων»
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε πως «το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί».
Η πυρκαγιά πλέον προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής έχοντας ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών.
Ο κ. Πέτροβιτς υπογραμμίζει πως ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.
Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Δραματικές στιγμές στα Βατερά Λέσβου
Σε τρία μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στα Βατερά Λέσβου, με περιουσίες και δάση να έχουν καεί και τις φλόγες να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.
Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό όπου έχουν καεί κατοικίες και επιχειρήσεις.
Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.
Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια και δύο αποθήκες, ενώ ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιες. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς χωριό Βρίσα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Λιμενικό προχώρησε στον απεγκλωβισμό 9 ατόμων από την παραλία των Βατερών.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.
Με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί.
Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.
Εντολή για εκκένωση χωριού στη Μεσσηνία
Δύσκολα φαίνεται πως είναι τα πράγματα και με το πύρινο μέτωπο στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε εντολή για εκκένωση της Χρυσοκελλαριάς, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι κάτοικοι μεταφέρονται στο διπλανό χωριό Χαρακοπιό.
H φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες.
Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο και πλέον επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.
Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
Η φωτιά στα Γρεβενά έφτασε στη Βάλια Κάλντα
Από το απόγευμα της Τετάρτης, καίει σε δύσβατη περιοχή φωτιά σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η πυρκαγιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.
Στο σημείο βρίσκονται 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, καθώς και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.
Η πυρκαγιά εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.
Όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πια τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή στην Πρέβεζα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής.
Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.
Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.
Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί εκεί, προκειμένου να ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου για την εξέλιξη των πυρκαγιών που καίνε σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από τον κ. Στυλιανίδη, ενόψει της αυριανής μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου.
Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες.
Παράλληλα, θα βοηθήσει και στον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, του Στρατού και τις ΕΛ.ΑΣ. με τους τοπικούς φορείς.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.