Συνεντεύξεις

Αθ. Εξαδάκτυλος: «Επιβάλλεται να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση οι άνω των 60»

Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών με την τέταρτη δόση τονίζει σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό αφού ‘ο ιός βρίσκεται πολύ ΚΟΝΤΑ μας’ και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στην ατομική μας προστασία φορώντας μάσκες, σε κλειστούς χώρους όπου σημειώνεται μεγάλος συνωστισμός.
«Περνάμε σιγά σιγά σε μια άλλη φάση διαχείρισης της ασθένειας» όπως τόνισε, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου, για το ενδεχόμενο η μεγάλη διασπορά να φέρει και νέες παραλλαγές του ιού.

• Κύριε Εξαδάκτυλε, θα ήθελα να σας ζητήσω να μας κάνετε μία εκτίμηση για την κατάσταση με τον κορωνοϊό όπως εξελίσσεται αυτή την περίοδο, που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια έξαρση. Ενδεχομένως να δούμε κάποια σημάδια σταθεροποίησης, αλλά καταγράφεται αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Δυστυχώς έχουμε ακόμη αρκετές ημερήσιες απώλειες ενώ υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός νοσηλειών. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας, είναι ότι περνάμε σιγά σιγά σε μια άλλη φάση διαχείρισης της ασθένειας.
Η ασθένεια αυτή θα καταλήξει όπως η γρίπη. Δηλαδή, έχοντας εμβόλια και φάρμακα, δεν θα βασιζόμαστε τόσο πολύ στα μέτρα δημόσιας υγείας. Θα πρέπει, βεβαίως, όλοι οι άνθρωποι, αυτοβούλως να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας –τόσο για να προστατευθούν οι ίδιοι, όσο και για να προστατεύσουν τους άλλους. Την δεδομένη χρονική στιγμή, όσοι βρίσκονται σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, πρέπει να φοράνε μάσκα.
Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό κι έχουν παρέλθει πέντε ημέρες, θα πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Αυτό όμως, πρέπει να το κάνουμε από μόνοι μας και να σκεφτόμαστε την ατομική ευθύνη. Ειδάλλως, δεν μπορούμε να έχουμε ξανά και επί μακρόν, μέτρα δημόσιας υγείας, σαν αυτά που είχαμε το 2020 ή το 2021.
• Αναφερθήκατε στα εμβόλια. Περιμένουμε κάποια νεότερα, με πιο βελτιωμένη σύνθεση;
Η πραγματικότητα είναι ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αυτή την στιγμή, εργάζονται για να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο, το οποίο θα πιάνει περισσότερες παραλλαγές του ιού, καθώς τα εμβόλια που έχουμε αυτή την στιγμή, είναι σχεδιασμένα για την αρχική του μορφή. Και γι’ αυτό τον λόγο, μετά την εμφάνιση της Όμικρον, τα υπάρχοντα εμβόλια, μας προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση, και όχι από την μετάδοση.
Επιπλέον, να επισημάνω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας μια προσπάθεια να μην έχουμε υψηλή διασπορά της νόσου. Διότι όσο πιο μεγάλη είναι η διασπορά (σε παγκόσμιο επίπεδο) τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε νέες παραλλαγές του ιού.
• Στην φαρέτρα της επιστήμης, υπάρχουν κι άλλα ‘όπλα’. Μονοκλωνικά, χάπια για τον κορωνοϊό κ.λπ. Μιλήστε μας γι’ αυτά.
Τα πλέον χρήσιμα αυτή την στιγμή, είναι τα χάπια –τα ενέσιμα είναι για πιο βαριές περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για όλα αυτά τα φάρμακα, πρέπει οι συνάνθρωποί μας, όταν είναι θετικοί στον κορωνοϊό ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ και να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Τα φάρμακα αυτά, χορηγούνται στην πρώτη φάση και όχι όταν ο ασθενής βαρύνει, σε ό,τι αφορά στα συμπτώματά του. Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά, πριν να έχουμε βαριά συμπτώματα με την πάροδο της νόσου.

• Πάντως, αυτή την περίοδο παρατηρούμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κολλήσει και δεύτερη φορά τον κορωνοϊό.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει και δεύτερη αλλά και τρίτη φορά τον κορωνοϊό.
Εκείνο που έχω να πω είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον που αυτή την στιγμή κυριαρχεί, διαφεύγει από την ανοσία των προηγούμενων μορφών, ενώ διαφεύγει και από τα εμβόλια.
Γι αυτό επιμένουμε και τονίζουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνον από την βαριά νόσο (και φυσικά παρατηρούμε τις επαναμολύνσεις).
Εδώ είναι σημαντικό να θυμόμαστε το εξής: το ό,τι κάποιος πέρασε μια φορά ελαφρά τον κορωνοϊό, δεν σημαίνει ότι και την επόμενη θα το περάσει το ίδιο. Έχουμε πολλές περιπτώσεις, που την δεύτερη φορά, η νόσηση είναι βαριά. Αυτό πρέπει να το προσέχουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ενώ ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται πολύ ΚΟΝΤΑ μας!
• Είναι αλήθεια ότι, αφενός ο αριθμός με τα ενεργά κρούσματα είναι πάρα πολύ μεγάλος σε όλη την χώρα, αφετέρου βλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι ζουν σα να μην υπάρχει πανδημία. Επέστρεψαν στις προ-κορωνοϊού εποχές και δραστηριότητες.
Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι κακό. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή, προσέχοντας. Αν όμως, κάναμε μια πιο συνειδητή χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, στα αεροπλάνα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. θα είχαμε λιγότερα άτομα στις εντατικές και λιγότερες απώλειες ζωών.
Εξοικειωνόμαστε με τον ιό –ίσως επειδή οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά.
Ωστόσο, πολλές φορές τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ελαφρά ενώ η νόσηση, δεν είναι –σε καμία περίπτωση- επιθυμητή. Όταν κάποιος θέλει να φύγει ένα ταξίδι και κολλάει κορωνοϊό, χάνει τις διακοπές του, άλλος χάνει μεροκάματα από την δουλειά του. Αυτά δεν είναι επιθυμητά όσο ελαφρά κι αν είναι τα συμπτώματα. Όλοι έχουμε ένα κίνητρο να είμαστε προσεκτικοί.
• Για τους εμβολιασμούς: αν και το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό, υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν ανεμβολίαστοι ή άλλοι που δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις. Τι θα τους λέγατε;
Θα πρέπει να πούμε ότι από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 5-10% ΔΕΝ αποκτά άμυνα. Διότι, τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα της τάξης του 90 – 95%. Άρα και ο πλήρως εμβολιασμένος, δεν θα πρέπει να νιώθει άτρωτος.
Για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις δόσεις, πρέπει να το σκεφτούν και να το πράξουν.
Γι’ αυτό λέμε ότι οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή, είναι ανεμβολίαστοι.
Για να έχουν τα προνόμια του εμβολίου, δηλαδή ελαφρύτερη νόσο και μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά στο απευκταίο πρέπει να κάνουν την 4η δόση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση της άμυνάς τους.
Όσοι είναι κάτω των 60 ετών, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος αφού τους πάρει το ιστορικό, θα τους δώσει μια εξατομικευμένη συμβουλή. Επίσης, για όσους νόσησαν στο τελευταίο εξάμηνο, μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με την τέταρτη δόση.
• Μας είπατε ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό.
Είναι πιθανόν να εξαφανιστεί από μόνος του, αλλά αυτό αποτελεί την πιο ευχάριστη εξέλιξη, αλλά είναι η πιο μικρή πιθανότητα. Εκείνο το οποίο συμβαίνει και αυτό πρέπει να περιμένουμε, είναι ότι θα μείνει, θα υπάρχει μαζί μας και θα παραλλάσσεται –γιατί αυτό κάνουν όλοι οι ιοί για να καταφέρουν να επιβιώσουν!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου