Ακόμη μια πτυχή της «αντιδικίας» των οικείων του αδικοχαμένου σε ηλικία 21 ετών, οπλίτη, Ορέστη Παπαγεωργίου με το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου απασχόλησε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς που δικαίωσε τις θέσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Η’ Ουσίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (μεταβατική έδρα Ρόδου) εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 412/2022 απόφασή του επί της εφέσεως που άσκησε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου κατά των συγγενών του αδικοχαμένου οπλίτη και κατά της υπ’ αρίθμ. 514/2022 αποφάσεως του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Το εκκαλούν ειδικότερα για την εξαφάνιση της με αριθ. 514/2019 οριστικής απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία είχε γίνει δεκτή αίτηση διορθώσεως των ήδη εφεσιβλήτων κατά της υπ’ αριθμ. 466/2017 αποφάσεως του ίδιου Δικαστηρίου, με την οποία αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του εκκαλούντος Νοσοκομείου να καταβάλει σε καθένα από τους πρώτο και δεύτερη των εφεσιβλήτων, το ποσό των 60.000 ευρώ και στην τρίτη το ποσό των 40.000 ευρώ, νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής, ως χρηματική ικανοποίηση για τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο, στις 7.4.2011, του υιού του πρώτου και της δεύτερης και αδελφού της τρίτης εξ αυτών, ο οποίος, επήλθε συνεπεία παράνομων ενεργειών και παραλείψεων των ιατρών του εκκαλούντος Νοσοκομείου.
Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Ορέστη, Βασίλης, απεβίωσε τον Απρίλιο του 2022 βυθίζοντας στο πένθος το νησί.
Διά της εκκαλουμένης αποφάσεως (Α 514/2019), η οποία διατηρεί την αυτοτέλειά της έναντι της διορθωμένης (ΣτΕ 3791/1987) διορθώθηκε η απόφαση αυτή (Α 466/2017) ως προς την επωνυμία του εκκαλούντος Νοσοκομείου, η οποία είχε νομοθετικά μεταβληθεί μετά την άσκηση της αγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, με την από 18.1.2018 αίτησή τους, οι ήδη εφεσίβλητοι αιτήθηκαν τη διόρθωση της αποφάσεως ως προς την επωνυμία του Νοσοκομείου. Με την εκκαλουμένη υπ’ αρ. 514/2018 απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου, έγινε δεκτή η αίτηση διορθώσεως με το σκεπτικό ότι παρεισέφρησε σφάλμα ως προς την επωνυμία του εναγομένου νοσοκομείου.
Διατάχθηκε δε η διόρθωση της αποφάσεως ως προς τα σημεία αυτά και η σημείωση της διορθώσεως στο πρωτότυπο της υπ΄ αριθμ. Α 466/2017 αποφάσεως του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, καθώς και στο βιβλίο δημοσιεύσεων, στα αντίγραφα και στα αποσπάσματά της, αφού απερρίφθη ο ισχυρισμός του Νοσοκομείου, περί του ό,τι η αίτηση έδει να απορριφθεί, διότι η συγκεκριμένη λανθασμένη αναγραφή της επωνυμίας του Νοσοκομείου στην ανωτέρω απόφαση καθιστά την τελευταία ανυπόστατη.
Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του νοσοκομείου.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια ηθική δικαίωση για την οικογένεια, που έχασε άδικα και πρόωρα τον Ορέστη.
Το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο στην οικογένεια, θεωρείται δυσανάλογο της βλάβης που έχει υποστεί και θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Επεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί στο νοσοκομείο Ρόδου και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Πολύ καθυστερημένα διαγνώστηκε «καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας» που δεν έγινε αντιληπτή από το σύνολο των γιατρών.
Η οικογένεια του Ορέστη είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να μην επιδιώξει τον ποινικό κολασμό εκείνων που θεωρούσαν ότι ευθύνονται για την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και την κατάληξή του σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Η διαπίστωση, ωστόσο, ότι κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη, κανείς δεν ανέλαβε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης και όλοι αναθεμάτιζαν την καταραμένη την… τύχη, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε αθώους δύο ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που είχαν κριθεί ένοχοι από τους πέντε που είχαν παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό.
Οι ενάγοντες, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, προέβαλαν ότι ο θάνατος του οικείου τους οφείλεται αποκλειστικά στην αμελή συμπεριφορά των επιληφθέντων ιατρών του εναγόμενου Νοσοκομείου, οι οποίοι μολονότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, όφειλαν να διαγνώσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης του και να του παράσχουν κατάλληλη θεραπεία εντός του Νοσοκομείου, παρέλειψαν να το πράξουν, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.
Περαιτέρω, οι ενάγοντες προέβαλαν ότι δεν αξιολογήθηκε, όπως θα έπρεπε, η αξονική τομογραφία εγκεφάλου, n οποία διενεργήθηκε στις 22.3.2011.
Το Νοσοκομείο με τα υπομνήματα που κατέθεσε ζήτησε την απόρριψη της αγωγής, ισχυριζόμενο ότι είναι αναπόδεικτη, δεδομένου ότι ουδεμία παράνομη ιατρική πράξη τελέσθηκε από τους ιατρούς του και ουδεμία αμέλεια επεδείχθη, καθόσον η αιτία του θανάτου του Ορέστη Παπαγεωργίου συνίσταται, αποκλειστικά, στο γεγονός της απρόβλεπτης και αιφνίδιας εμφάνισης της μικροβιακής μηνιγγίτιδας, μετά από την πτώση του, λόγω μέθης, από ύψος και τον τραυματισμό του στο κεφάλι.
Υποστήριξε ότι οι ιατροί έπραξαν, σύμφωνα με όσα ορίζει η ιατρική επιστήμη και τα διδάγματα της κοινής πείρας, για παρόμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καμία παρανομία εκ μέρους των οργάνων του.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ευθύνη για το θάνατό του φέρουν οι στρατιωτικοί ιατροί, οι οποίοι είχαν την αποκλειστική ευθύνη της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της ασθένειάς του και οι οποίοι προέβησαν σε δύο παραλείψεις, ήτοι τη μη παραπομπή του Ορέστη Παπαγεωργίου σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, αμέσως μετά από την πτώση του και τη μη άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας, που αυτός παρουσίασε.