Συνεντεύξεις

Γιώργος Χατζημάρκος: “Από νησιά άγονης γραμμής σε νησιά αιχμής της πρωτοπορίας”

Με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο έχω καθιερώσει έναν αυγουστιάτικο καφέ, στο γραφείο του, όπου λέγεται ότι έχει και τον καλύτερο εσπρέσο αφού πρόκειται για το γραφείο ενός εργασιομανή, που όπως λένε και οι συνεργάτες του τρέφεται με καφέ. Νόμιζα ότι λόγω Αυγούστου, θα έβρισκα ένα γραφείο ήσυχο και τον ίδιο με άνεση χρόνου για την συζήτησή μας, αλλά αυτό που συνάντησα ήταν ένα γραφείο σε συναγερμό. “Μα δεν έχει ησυχία εδώ τον Αύγουστο;” ήταν η ερώτησή μου και η απάντηση ήρθε πολύ φυσικά από τον ίδιο τον περιφερειάρχη: «Είστε στο στρατηγείο 50 νησιών που βρίσκονται στο απόγειό τους και στο επίκεντρο του τουρισμού της Ευρώπης κύριε Αθανασίου. Αν ψάχνατε για ησυχία, ήρθατε στο λάθος μέρος. Εδώ η δουλειά δεν σταματά ποτέ”. Χαίρομαι πάντα την κουβέντα με τον Γιώργο Χατζημάρκο γιατί είναι ένας άνθρωπος έξυπνος, ετοιμόλογος και αυθεντικός. Και με χιούμορ, που συχνά σου δίνει την ευκαιρία να το αξιοποιήσεις για να πεις μερικά πράγματα παραπάνω και να ξεφύγεις από τον κλασικό “ξύλινο” πολιτικό λόγο. Κλείνει τα τηλέφωνά του, δίνει οδηγίες στους συνεργάτες του να μην μας ενοχλήσουν και ξεκινάμε την συζήτησή μας.

 

ΔΑ: Κύριε περιφερειάρχα, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου διαθέτετε για να κάνουμε αυτή την εφ᾽όλης της ύλης συζήτηση. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο γραφείο σας σε αυτόν τον, ας πούμε καθιερωμένο πλέον, καφέ. 

ΓΧ: Και εγώ χαίρομαι κ. Αθανασίου που μου δίνετε την ευκαιρία μέσα από την «Δημοκρατική» να μιλήσω και στους συμπατριώτες μας.

ΔΑ:  Είδα με έκπληξη και το σχολίασα ήδη, ότι είναι και αυτή μια πολύ φορτωμένη μέρα.

ΓΧ: Πάντα έτσι είναι εδώ, μην δίνετε σημασία. Διαρκής συναγερμός. Από την στιγμή που σας έδωσα τον λόγο μου ότι θα έχουμε όλο τον χρόνο που θα χρειαστεί, θα τηρήσω τον λόγο μου. Βλέπετε, το συνηθίζω αυτό.

ΔΑ: Να τηρείτε τον λόγο σας;

ΓΧ: Ναι, έχω αυτό το κουσούρι.

ΔΑ: Πλεονέκτημα είναι. Ο κόσμος το αναγνωρίζει και το εκτιμά.  Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με την πορεία του τουρισμού.

ΓΧ: Κάτι κινείται φέτος (γελά…)

ΔΑ: Μόνο κινείται; 

ΓΧ : Σε εσάς είχα πει, σε παλιότερο καφέ μας, για την αξία του να περνάς μέσα από την καταιγίδα. Αυτό ακριβώς κύριε Αθανασίου κάναμε σε αυτό τον τόπο και το κάναμε υποδειγματικά.

ΔΑ: Περάσαμε μέσα από την καταιγίδα;

ΓΧ: Ναι. Λίγα ήταν αυτά που μας κτύπησαν;

Αν σας τα περιέγραφε κάποιος πριν από τρία χρόνια και ταυτόχρονα σας έλεγε ότι οι πρώτοι που θα βγουν όρθιοι μέσα από αυτή την μπόρα θα ήμασταν εμείς, και μάλιστα με νέο ρεκόρ, μάλλον θα τον λέγατε τρελό.

Δ.Α.: Εδώ πάντα συζητάμε για το αν είναι αρκετό ή το αν η “ποιότητα” των επισκεπτών είναι αυτή που πρέπει, οπότε υπό αυτό το πρίσμα κρίνονται και οι επιδόσεις.

ΓΧ: Με όλη την Ευρώπη σε ύφεση, με έναν πόλεμο στη γειτονιά, με παγκόσμια ενεργειακή κρίση και εν μέσω πανδημίας, πραγματικά είναι αξιοσημείωτο να υπάρχουν ακόμα φωνές που προσπαθούν να αμφισβητήσουν την αξία για την οικονομία και την κοινωνία ενός απολύτως εντυπωσιακού ρεκόρ. Κύριε Αθανασίου, ο τόπος δεν κινείται πλέον στον ρυθμό της κλάψας των ανίκανων.

Δ.Α.: Το περιμένατε το φετινό ρεκόρ;

ΓΧ: Η σωστή απάντηση είναι ότι δουλέψαμε γι’ αυτό. Δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά.

Δ.Α.: Μόνοι σας;

ΓΧ: Ποτέ δεν δουλέψαμε μόνοι. Πάντα μαζί με τις υγιείς κοινωνικές, θεσμικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Το αποτέλεσμα άλλωστε δείχνει ότι είναι δημιούργημα συλλογικής προσπάθειας. Είμαστε περήφανοι για τον δικό μας ρόλο μέσα σε μια μεγάλη, ώριμη και δυνατή ομάδα.

Δ.Α.: Τι είναι για εσάς η ομαδική δουλειά;

ΓΧ: Η μοναδική συνταγή επιτυχίας. Αυτή που έχουμε εφαρμόσει με ευλάβεια σε όλη την πορεία μας.

ΔΑ: Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν;

ΓΧ: Κάπου αλλού θέλετε να το πάτε εσείς, αλλά δεν έχω πρόβλημα να σας το απαντήσω και αυτό. Οποιος δεν αντέχει την ομαδική δουλειά, θέτει εαυτόν εκτός ομάδας. Τόσο απλό είναι.

Δ.Α.: Πόσο δύσκολος είναι ο χειμώνας που έρχεται;

ΓΧ: Είναι ένας χειμώνας στον οποίο θα δοκιμαστούν οι ενεργειακές αντοχές της Ευρώπης και κατά συνέπεια η ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία η εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου, αφού έχουμε ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη που θα μας χρειαστεί.

Δ.Α.: Η ακρίβεια, πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί;

ΓΧ: Πιστεύω ότι δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα αφού αυτό που συντελείται στην παγκόσμια οικονομία ισοδυναμεί με σεισμό.

Δ.Α.: Εσείς είστε ικανοποιημένος από τις αντοχές της τοπικής οικονομίας;

ΓΧ: Εγώ κύριε Αθανασίου ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος. Ήρθε όμως η δημοσιοποίηση της τελευταίας απογραφής να μας δώσει το δικαίωμα να χαμογελάσουμε.

ΔΑ: Πώς ακριβώς σας έδωσε το δικαίωμα στο χαμόγελο η απογραφή;

ΓΧ: Το γεγονός ότι 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν πτώση στον πληθυσμό τους και μόνο μία από τις 13 Περιφέρειες έχει αύξηση πληθυσμού, κάτι πολύ σημαντικό λέει αυτό.

ΔΑ: Τι εννοείτε;

ΓΧ: Κύριε Αθανασίου, σε όλο τον δυτικό κόσμο η αύξηση του πληθυσμού είναι βασικός δείκτης ευημερίας.

ΔΑ: Σωστό είναι αυτό, αλλά είναι αρκετό;

ΓΧ: Με λύπη μου διαπιστώνω ότι υποκύπτετε και εσείς στην σχολή σκέψης του “Ναι, αλλά …”.

ΔΑ: Υπάρχει τέτοια σχολή σκέψης;

ΓΧ: Η κυρίαρχη σχολή σκέψης επί δεκαετίες στον τόπο μας. Είστε έμπειρος και δεν με πείθετε ότι δεν την έχετε εντοπίσει.

ΔΑ: Εντάξει, θα ομολογήσω ότι κάτι έχω δει και καταλάβει. Θέλω όμως να ακούσω από εσάς την ερμηνεία για την λειτουργία αυτής της “σχολής” και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ να σας προκαλέσω.

ΓΧ: Κοιτάξτε, είναι απλό. Μια κοινωνία μέσα στην μιζέρια και την κακομοιριά, ευκολότερα ελέγχεται.

ΔΑ: Ευκολότερα ως προς τι;

ΓΧ: Ως προς μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση και γνώση της αξίας της. Αυτή την κοινωνία τρέμει το κλαμπ της μιζέριας και της κακομοιριάς.

ΔΑ: Και τι έχει να κερδίσει το κλαμπ της μιζέριας και της κακομοιριάς όπως το περιγράφετε;

ΓΧ: Μακροημέρευση, φυσικά. Η μετριότητα δεν αντέχει την επιτυχία γιατί ξέρει ότι δεν έχει θέση σε αυτή. Αυτό το κομμάτι του πολιτικού προσωπικού, μόνο στον βούρκο της αποτυχίας επιβιώνει γιατί μόνον εκεί έχει θέση. Τελικά, για αυτούς είναι αυτοάμυνα (γελά).

ΔΑ: Και ποια είναι η απάντηση σε αυτό;

ΓΧ: Μια κοινωνία που μάχεται δημιουργικά και απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς της. Μια κοινωνία που ξέρει βέβαια να αναγνωρίσει την πρόοδο και να την ξεχωρίσει από την οπισθοδρόμηση και που μπορεί να χαρεί και να επιβραβεύσει και το θετικό. Μια κοινωνία που δεν τρέφεται από την καταγγελία, το δηλητήριο και τον αρνητισμό αλλά από την συνεργασία, τον μόχθο και το σχέδιο στην βάση της συλλογικότητας.

ΔΑ: Είμαστε αισιόδοξοι ως προς αυτό;

ΓΧ: Απόλυτα. Με μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, τα νησιά μας δεν ταξιδεύουν με βάρκα την μουρμούρα και λίγη ελπίδα αλλά με τιμόνι, πυξίδα και σχέδιο. Με δικό τους σχέδιο, με αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες των ανθρώπων τους.

 

ΔΑ: Αναφέρεστε συχνά στο ανθρώπινο δυναμικό των νησιών.

ΓΧ: Ναι, για δύο λόγους. Γιατί είναι το μεγάλο, το στρατηγικό όπως συνηθίζουμε να λέμε, πλεονέκτημα και γιατί είναι και στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

ΔΑ: Δεν είναι τα έργα το επίκεντρο της πολιτικής σας;

ΓΧ: Νομίζω ότι με προκαλείτε πάλι, δια της πλαγίας αυτή την φορά.

ΔΑ: Η δική μου δουλειά κύριε περιφερειάρχη είναι να παίρνω απαντήσεις.

ΓΧ: Κύριε Αθανασίου, ηγούμαι της Περιφέρειας που βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα. Μου είναι εύκολο να υποστηρίξω αυτό που λέτε για την παραγωγή έργων, και αυτό με στοιχεία. Είναι επιλογή μου να επικεντρώνω στην προτεραιότητα της πολιτικής μου, που είναι ο άνθρωπος. Η κοινωνική συνοχή.

ΔΑ: Το λέτε συχνά αυτό και δεν σας κρύβω ότι ακούγεται περίεργα σε μία περιοχή όπου η συζήτηση ξεκινά και σταματά στα έργα υποδομής.

ΓΧ: Ειδικά τα τελευταία χρόνια, κύριε Αθανασίου, τα δύο αγαθά που έπρεπε να προστατεύσουμε, λόγω πανδημίας, με απόλυτη προτεραιότητα, ήταν η ανθρώπινη ζωή και η κοινωνική συνοχή. Επενδύσαμε πολύ και στα δύο. Δουλέψαμε νύχτα-μέρα.

ΔΑ: Αλήθεια είναι και δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα ότι ο κόσμος σας το αναγνωρίζει. Ομως, θα επιμείνω στην συζήτηση για τα έργα.

ΓΧ: Αυτό το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι ο συνομιλητής σας δεν κρύφτηκε ποτέ από καμία ερώτηση. Εδώ και πολλά χρόνια, οποτεδήποτε βρίσκομαι μπροστά σε εκπρόσωπο της δημοσιογραφικής κοινότητας, αυτό με το οποίο ξεκινώ είναι ότι έχετε το ελεύθερο να με ρωτήσετε οτιδήποτε για όποιο θέμα εσείς κρίνετε ενδιαφέρον. Δεν αποφεύγω λοιπόν ποτέ θέμα ή ερώτηση και θα έρθουμε στα έργα μόλις μου δώσετε και εσείς τη δυνατότητα να ξεκινήσω από αυτό που, επαναλαμβάνω, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Βλέπετε, επενδύσαμε πολύ στον άνθρωπο και στη κοινωνική συνοχή.

ΔΑ: Μιλάτε με πάθος για αυτό.

ΓΧ: Ναι. Στηρίξαμε όλες τις κοινωνικές δομές και δράσεις με τρόπο καθοριστικό, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία χρηματοδότηση και όχι μόνο για την περίοδο της πανδημίας, αλλά μέχρι το τέλος και του 2023. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Δομές και Στέγες ΑΜΕΑ, Δομές για Κακοποιημένες Γυναίκες, Κέντρα Νεότητας και γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με τον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη να δει τα αντανακλαστικά μιας ζωντανής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν έχασε την ικανότητα να ανοίγει την αγκαλιά της στα μέλη της την ώρα που την έχουν ανάγκη.

ΔΑ: Η Υγεία εντάσσεται σε όλο αυτό που περιγράφετε;

ΓΧ: Ασφαλώς.

ΔΑ: Στην δική σας πολιτική, πώς αποτυπώθηκε αυτό;

ΓΧ: Ειλικρινά δεν περίμενα να δεχθώ αυτή την απορία, νόμιζα ότι ήταν γνωστό το έργο μας στη Δημόσια Υγεία.

ΔΑ: Είπαμε, δουλειά μου είναι να προκαλώ. Στον διάλογο εννοώ.

ΓΧ: Στην Δημόσια Υγεία, κύριε Αθανασίου, επενδύσαμε με την αγάπη που η περίοδος και οι προκλήσεις απαιτούσαν. Ιατροτεχνικός εξοπλισμός, αναλώσιμα και πάνω από όλα ανθρώπινο δυναμικό. Εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές και αυτό για πρώτη φορά στην ιστορία των νησιών και των ευρωπαϊκών πόρων.

ΔΑ: Τι πλήθος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού χρηματοδοτείτε σήμερα;

ΓΧ: Με τα χθεσινά στοιχεία, 204 γιατρούς και νοσηλευτές με πλήρη κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας τους. Χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό τον αριθμό οι γιατροί που λαμβάνουν ειδικό επίδομα για να υπηρετούν στα νησιά μας.

ΔΑ: Αδιαμφισβήτητα σημαντικό έργο και στο διαχρονικά πρώτο στις προτεραιότητες των νησιωτών, ζήτημα της Υγείας.

ΓΧ: Τελικά δεν είναι τα έργα, οι υποδομές, το πρώτο στην λίστα της συζήτησης; (γελά)

ΔΑ: Τώρα, νομίζω με προκαλείτε εσείς. Πάμε λοιπόν και στη συζήτηση για τις αναγκαίες υποδομές. Έχουμε κάνει βήματα και σε αυτό τον, επίσης διαχρονικό, στόχο;

ΓΧ: Κύριε Αθανασίου, ο τόπος όχι μόνο δεν έκανε τα βήματα που κατά γενική ομολογία είχε ανάγκη, στα χρόνια της ανεμελιάς και της άφθονης χρηματοδότησης, αλλά γέμισε και με πληγές εκείνης της περιόδου. Ο τόπος, όχι μόνο δεν έκανε τα βήματα που έπρεπε στα χρόνια που οι Υπηρεσίες ήταν γεμάτες προσωπικό και οι γραφειοκρατικές και ελεγκτικές διαδικασίες ήταν ελάχιστες, αλλά έχανε την μια ευκαιρία πίσω από την άλλη.

ΔΑ: Αυτή η συζήτηση ξεκινά με μάθημα ιστορίας; (γελά)

ΓΧ: Δεν γεννηθήκαμε σήμερα, κύριε Αθανασίου, για να πιάνουμε αυτό το θέμα με χρονικό ορόσημο το σήμερα. Η αφετηρία έχει πάντα αξία.

ΔΑ: Αυτό που λέτε, μου θυμίζει άλλοθι και δεν σας έχουμε συνηθίσει σε αυτό.

ΓΧ: Κάθε άλλο. Ναι, είμαι ο μόνος που δεν επέτρεψα ποτέ το άλλοθι. Αλλά, το κάθε θέμα έχει αφετηρία, διαδρομή και συνθήκες περιόδου διαχείρισης.

ΔΑ: Σε τι χρησιμεύει αυτό στην συζήτηση που κάνουμε;

ΓΧ: Θα σας το εξηγήσω ευθύς αμέσως, αφού πρώτα μου θέσετε και το νησί στο οποίο θέλετε να επικεντρωθούμε, γιατί αν με αφήσετε να μιλήσω για όλα τα νησιά, ο καφές θα καταλήξει και σε δείπνο. (γελά)

ΔΑ: Η “Δημοκρατική της Ρόδου” είναι ο πλήρης τίτλος της εφημερίδας μας κύριε Περιφερειάρχη και θα μου επιτρέψετε να τιμήσω και να υπηρετήσω και εγώ το νησί στο οποίο είναι η βάση μας. Ας επικεντρωθούμε στη Ρόδο λοιπόν.

ΓΧ: Έχουμε κάνει άλματα, κύριε Αθανασίου. Η αρχική σας ερώτηση ήταν αν έχουμε κάνει βήματα. Και σας απαντώ: Άλματα έχουμε κάνει, όχι βήματα. Το γιατί είναι άλμα και όχι βήμα η πρόοδος που σημειώθηκε, εξηγείται από τις συνθήκες που μόλις πριν σας περιέγραψα. Έχουμε κάνει άλματα, γιατί κλείνουμε όλες τις πληγές της Ρόδου στις υποδομές κατά την περίοδο, που σε αντίθεση με το παρελθόν οπότε και δημιουργήθηκαν, έχουμε την μικρότερη χρηματοδότηση, το λιγότερο προσωπικό, τις πιο σκληρές διαγωνιστικές και ελεγκτικές διαδικασίες. Για αυτό, τα όσα σήμερα έχουμε πετύχει, συνιστούν άλμα.

ΔΑ: Το λέτε με πάθος.

ΓΧ: Το χρωστάω στους συνεργάτες μου, στο πολιτικό προσωπικό και στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η δουλειά τους είναι μοναδική. Η αφοσίωση και η επιμονή τους στον στόχο, καθοριστική.

ΔΑ: Σας τιμά αυτό που λέτε. Ακολουθούμε τον αρχηγό, μας λένε οι ίδιοι.

ΓΧ: Και εγώ αντλώ δύναμη από την αγάπη με την οποία εργάζονται για τον τόπο τους.

ΔΑ: Πάμε σε συγκεκριμένους τομείς;

ΓΧ: Με χαρά. Στην ύδρευση, ολοκληρώσαμε και λειτουργήσαμε το έργο που ήταν όνειρο δεκαετιών, το Φράγμα Γαδουρά. Το άλλο όνειρο, η ύδρευση της Νότιας Ρόδου εκτελείται. Του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε φτάσει στη Λίνδο ενώ αναπτύσσουμε και το βόρειο μέτωπο προς Αρχάγγελο και Αφάντου. Επαναλαμβάνω, εκτελείται το έργο. Στα απορρίμματα, δημοπρατήσαμε το μεγάλο έργο της μονάδας επεξεργασίας και ο σχετικός διαγωνισμός πέρασε από την Α’ Φάση, που ολοκληρώθηκε, στην Β’ Φάση. Στο οδικό δίκτυο, φωτίσαμε μετά από 50 χρόνια, που ήταν στο σκοτάδι, το κεντρικό δίκτυο και εκπονήσαμε τις μελέτες και για το υπόλοιπο και τις υποβάλαμε για χρηματοδότηση. Στο οδικό δίκτυο πάλι, προσθέσαμε εκατοντάδες χιλιόμετρα στηθαίων ασφαλείας που αυξάνουν προφανώς την οδική ασφάλεια. Στο οδικό δίκτυο, προλάβαμε μια τραγωδία στην θέση Χαράκι της Ρόδου-Λίνδου και σε χρόνο ρεκόρ για την χώρα μας παραδώσαμε μια υπερσύγχρονη νέα γέφυρα. Στο οδικό δίκτυο πάλι, η άλλη πληγή της διάβασης του ποταμού στην Κρεμαστή έκλεισε με την ανέγερση μιας γέφυρας που επίσης επά δεκαετίες είχε γίνει σύμβολο αδιαφορίας ή ανικανότητας. Η Γέφυρα Κρεμαστής σήμερα είναι η είσοδος στο νησί, αφού είναι αμέσως μετά το αεροδρόμιο, και η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη, όπως λέγαμε τόσα χρόνια, που αξίζει σε μια οργανωμένη ευρωπαϊκή χώρα. Το Εθνικό Θέατρο, άλλη πολυαγαπημένη τραγωδία, έκλεισε μελετητικά και χρηματοδοτικά και πολύ σύντομα δημοπρατείται. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεκάδες γήπεδα ανακαινίστηκαν με την βοήθεια, τεχνική ή οικονομική ή και τα δύο, που απλόχερα προσφέραμε στον Δήμο στον οποίο ανήκει και η σχετική αρμοδιότητα. Στις σχολικές μονάδες, επίσης δεκάδες αίθουσες διδασκαλίας ανακαινίστηκαν με την βοήθεια που επίσης απλόχερα δώσαμε στον Δήμο στον οποίο ανήκει και η σχετική αρμοδιότητα. Στα αντιπλημμυρικά έργα, επιτέλους ολοκληρώνουμε τις μελέτες που ήταν αντικείμενο συζήτησης επί δεκαετίες, ενώ στον καθαρισμό των ρεμάτων υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού τους που έγινε ποτέ και εγκαταστήσαμε διαρκείς εργολαβίες, για τα επόμενα τρία χρόνια, παντού. Στην Ανακύκλωση, εκπονήσαμε μια μεγάλη μελέτη και την υποβάλαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση και αναμένουμε εντός του 2022 την έγκρισή της, ενώ επαναλειτούργησε το ΚΔΑΥ με διπλασιασμό των ποσοτήτων που δέχεται. Επίσης, εκπονήσαμε μια πρωτοποριακή μελέτη για οικιακή κομποστοποίηση που υποβάλαμε για χρηματοδότηση και αναμένουμε την ευχάριστη είδηση της έγκρισής της, αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Η άλλη πληγή δεκαετιών και σύμβολο της αποτυχίας, το Φράγμα Κρητηνίας, κατασκευάζεται ενώ στην περιοχή του κατασκευάσαμε ένα νέο δρόμο που συνδέει Κρητηνία και Εμπωνα σε ευθεία γραμμή και εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης …..

ΔΑ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, μεγάλη απάντηση αυτή και θέλω να επιμείνω στην λέξη “όνειρα” που άκουσα δυο-τρεις φορές.

ΓΧ: Μικρή η απάντηση, κύριε Αθανασίου, γιατί περιορίστηκα μόνο σε βασικά. Ναι, όνειρα πολλά από αυτά. Θα με διαψεύσετε στον χαρακτηρισμό που έδωσα στην Ύδρευση της Νότιας Ρόδου, του Αρχαγγέλου και των Αφάντου, στον οδοφωτισμό της Ρόδου-Λίνδου, στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου, στην γέφυρα Κρεμαστής;

ΔΑ: Όχι, δεν θα σας διαψεύσω. Έχετε δίκιο ως προς τον χαρακτηρισμό. Αυτά ήταν τα “όνειρα” που έμοιαζαν άπιαστα και βύθιζαν σε απογοήτευση πολλούς συμπατριώτες μας τουλάχιστον 30 χρόνια.

ΓΧ: Και αυτά, κύριε Αθανασίου, έκλεισαν στην πιο σκληρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας και μέσα σε πανδημία, όπου η προτεραιότητα και η μεγάλη αγωνία ήταν η Υγεία, και όχι τα έργα υποδομής. Γι’ αυτό σας μίλησα για άλματα.

ΔΑ: Αναφερθήκατε και στον Δήμο. Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για το αν έχετε μια καλή σχέση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

ΓΧ: Αυτό δεν ήταν πάντοτε η απαίτηση ή ευχή όλων των συμπολιτών μας; (γελά)

ΔΑ: Ναι, σωστό είναι αυτό.

ΓΧ: Έχω και σχέση καλή, αλλά πάνω από όλα έχω καλή συνεργασία. Τόσο με τον ίδιο τον κύριο δήμαρχο, όσο και με τους συνεργάτες του. Και αυτή είναι μια σχέση θεσμικά υγιής, κύριε Αθανασίου.

ΔΑ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΓΧ: Γιατί με ενοχλεί να επικεντρώνουμε στην διαπροσωπική σχέση και όχι στην θεσμική, πολιτική συνεργασία. Αυτή που παράγει θετικά αποτελέσματα στον τόπο και στην κοινωνία.

ΔΑ: Αυτό ισχύει και για τον πρωθυπουργό;

ΓΧ: Ναι. Η προσωπική σχέση αφορά εμένα και μόνο κύριε Αθανασίου. Οι πολίτες θέλουν από εμένα να είμαι αποτελεσματικός. Η δική μου θεσμική και πολιτική συνεργασία είναι αυτή που πρέπει να κρίνεται. Και σε αυτό, νομίζω, ο τόπος έχει δει αποτελέσματα.

ΔΑ: Αυτά που εσείς αποκαλείτε νίκες των νησιών;

ΓΧ: Μεγάλες νίκες των νησιών κύριε Αθανασίου. Στους Δασικούς Χάρτες, στο Ακτοπλοϊκό, στην κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις όλων των κενών της εκπαίδευσης και σε πολλά άλλα για τα οποία χρειάστηκε να δοθούν μάχες σε πολλά επίπεδα.

ΔΑ: Στις χρηματοδοτήσεις;

ΓΧ: Άλλο όνειρο δεκαετιών αυτό (χαμογελά).  Η αλλαγή κατηγορίας της Περιφέρειας, για την αύξηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Έκλεισε και αυτό κύριε Αθανασίου. Μπαίνουμε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από αυτή που είχαμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΔΑ: Τι σημαίνει για εσάς ο όρος “καινοτομία”;

ΓΧ: Αναγκαία συνθήκη για να κερδίσουμε το μέλλον που θέλουμε και αξίζουμε.

ΔΑ: Τον υπηρετούμε;

ΓΧ: Με ευλάβεια και με μεγάλες επιτυχίες που έχουν φέρει τα νησιά μας στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα eMobility στην Αστυπάλαια και το πρόγραμμα GR-Eco Islands της Χάλκης, δεν είναι παρά η σύγχρονη επιβεβαίωση του εξωστρεφούς DNA των νησιών μας.

ΔΑ: Η Τήλος;

ΓΧ: Αμάν… παραλίγο να ξεχάσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου (γελά). Λοιπόν, το πρόγραμμα “Just Go Zero” της Τήλου είναι το αύριο στην διαχείριση των απορριμμάτων σε όλες τις μικρές κοινότητες. Και αυτό έχει συγκεντρώσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. Μας έδωσε εκτός από χαρά και αισιοδοξία.

ΔΑ: Βλέπω λάμψη στα μάτια σας όταν μιλάτε για τις επιτυχίες των νησιών.

ΓΧ: Με ενθουσιάζει η αλλαγή της ατζέντας, το γύρισμα σελίδας. Από νησιά άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμής. Αυτή είναι η πολιτική που ήθελα να υπηρετήσω.

ΔΑ: Στην Ρόδο, πώς πάει το πρόγραμμα “Τhe Rhodes Co-Lab”;

ΓΧ: Έχουμε ολοκληρώσει το πλάνο της πενταετίας και το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί αναλυτικά και αφού προηγήθηκε η διαβούλευση με όλες τις τοπικές δυνάμεις. Αυτή είναι μια στρατηγική συνεργασία, με τον ηγέτη του Τουρισμού, Όμιλο TUΙ, και το να κτίσουμε τον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό στον κόσμο και το μοντέλο του τουρισμού του μέλλοντος, είναι ένας εξαιρετικά ευγενής στόχος, αντάξιος της ιστορίας μας.

ΔΑ: Μόνο της ιστορίας μας;

ΓΧ: Το μέλλον το σχεδιάζουμε τώρα κύριε Αθανασίου. Εμείς, σχεδιάζουμε και συνδιαμορφώνουμε το αύριο κύριε Αθανασίου. Δεν είμαστε πλέον οι απαθείς θεατές του παρελθόντος.

ΔΑ: Αισθάνομαι ότι έκανα κατάχρηση της ώρας. Να σας ευχαριστήσω και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον καφέ του Αυγούστου του 2023;

ΓΧ: Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Αθανασίου αλλά δεν σας εγγυώμαι καφέ τον Αύγουστο του 2023, γιατί θα είναι δύο μόλις μήνες πριν τις εκλογές (γελά).

ΔΑ: Ποντάρω στο ό,τι τηρείτε τον λόγο σας.

ΓΧ: Καλή Παναγιά σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    16.08.2022 08:09

    Ωραίος και οι απαντήσεις πολύ λογικές.
    Πραγματικά έργα που οι πολίτες τα είχαν ξεχασμένα αυτός τα ολοκλήρωσε.
    Μακάρι να δούμε τελειωμένο και το Εθνικό Θέατρο.
    Κύριε Περιφερειάρχη
    καμιά φορά οι πολίτες γκρινιάζουν γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν γινόταν τίποτα, οπότε έχουν μαζευτεί πολλά

Σχολιασμός άρθρου