Υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης «μαμούθ», που συγκλόνισε λόγω του οικονομικού της μεγέθους και της μεθόδευσης που υπήρξε, το νησί της Ρόδου από το έτος 2000, οδηγείται στο αρχείο από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε συνεδρίαση που θα προσδιοριστεί άμεσα.
Οι 6 δικογραφίες, που εκκρεμούν εις βάρος του καταζητούμενου με 3 διεθνή εντάλματα σύλληψης χρηματιστή στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, θα εισαχθούν σε δίκη για να ληφθεί και επισήμως η σχετική απόφαση.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», «φρένο» στην έκδοση στις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου του διαβόητου καταζητούμενου με διεθνή εντάλματα σύλληψης για χρηματιστηριακή απάτη, είχαν θέσει οι αρχές της Νορβηγίας.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο 60χρονος σήμερα, καταζητούμενος χρηματιστής, νόμιμος εκπρόσωπος της «Εψιλον ΑΕΛΔΕ», εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2012 στη Νορβηγία και συνελήφθη δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Interpol, που εκκρεμεί σε βάρος του.
Ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, που απέστειλε τον ίδιο μήνα τρία αιτήματα για την έκδοσή του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της Νορβηγίας απέρριψαν τα αιτήματα για την έκδοσή του το έτος 2016 με το αιτιολογικό ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται διώκονται στην συγκεκριμένη χώρα σε βαθμό πλημμελήματος.
Η έρευνα γύρω από την δραστηριότητα της ως άνω ΑΕΛΔΕ και του καταζητούμενου, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2000, όταν υποβλήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αίτηση για να κηρυχθεί σε πτώχευση η εταιρεία του, που συνοδεύτηκε στο διάστημα εκείνο από δημοσιεύματα, που τον εμφάνιζαν ως θύμα τοκογλύφων.
Η υπόθεση προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την υποβολή μηνύσεων από επενδυτές αλλά και την διαπίστωση ότι ενώ είχε εκδοθεί διάταξη με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδός του από τη χώρα είχε κατορθώσει να διαφύγει στο διάστημα, που οι μηνύσεις και οι καταγγελίες σε βάρος του, διαδέχονταν η μία την άλλη.
Είχε καταγγελθεί συγκεκριμένα ότι ιδιοποιήθηκε τεράστια ποσά από επενδυτές, που του τα είχαν εμπιστευθεί για να αγοράζει για λογαριασμό τους και να παίζει στο Χρηματιστήριο, αλλά σε δικούς του κωδικούς αριθμούς ή μέσω διαφόρων εταιρειών.
Πέραν των μηνύσεων για απάτη από επενδυτές, εκδόθηκαν διαταγές πληρωμής σε βάρος του από επιταγές, ενώ δικογραφίες σχηματίστηκαν και από το Ελληνικό Δημόσιο για οφειλές ύψους 2 εκατ. ευρώ, που φέρεται να άφησε μέσω της εταιρείας του.
Οι οφειλές του προς το δημόσιο σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται στα 2.004.396,97 ευρώ.
Στην πρώτη υπόθεση που θα απασχολήσει το Κακουργιοδικείο φέρεται στη Ρόδο κατά το χρονικό διάστημα από 24-9-1999 μέχρι Μάιο 2000 με την ιδιότητα του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της «ΕΨΙΛΟΝ ΑΕΛΔΕ», με κύριο αντικείμενο τη διαμεσολάβηση για επενδύσεις και διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών ενώ έλαβε από έναν εγκαλούντα ημεδαπό, κάτοικο Ρόδου εντολή να αγοράσει για λογαριασμό του 28.750 μετοχές της «Επιχειρήσεις Αττικής», συνολικής αξίας 100.000.000 δραχμών, ποσόν που κατέβαλε σε αυτόν ο εγκαλών για το συγκεκριμένο σκοπό, μετοχές της εταιρείας «Γρηγόρης Μικρογεύματα» που επρόκειτο να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, συνολικής αξίας 20.000.000 δραχμών, ποσόν που κατέβαλε ο εγκαλών σε μετρητά και μετοχές των εταιρειών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ και ΔΟΛ συνολικής αξίας περίπου 25.000.000 δραχμών, ποσόν που κατέβαλε σε αυτόν για το σκοπό αυτό ο εγκαλών τον Απρίλιο του 2000 τις οποίες αυτός στη συνέχεια θα διαχειριζόταν μεταπωλώντας αυτές και αγοράζοντας άλλες, ο κατηγορούμενος τελικώς προέβη στη μερική εκτέλεση των παραπάνω εντολών, αγοράζοντας 7500 μετοχές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας με την επωνυμία «Επιχειρήσεις Αττικής», αντί συνολικού τιμήματος 26.250.000 δραχμών, ενώ περαιτέρω με πρόθεση ιδιοποιήθηκε παράνομα τα υπόλοιπα χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 118.750.000 δραχμών, αρνούμενος να τα αποδώσει στον εγκαλούντα.
Στην δεύτερη υπόθεση φέρεται να έλαβε εντολή να αγοράσει επ’ ονόματι και για λογαριασμό εγκαλούντος ημεδαπού, κατοίκου Ιαλυσού, μετοχές αξίας 45.000.000 δραχμών, ποσό το οποίο κατέθεσε ο εγκαλών στις 29-3-2000 στον λογαριασμό του, με πρόθεση ιδιοποιήθηκε το ως άνω ποσό δραχμών, χωρίς να προβεί στην εκτέλεση της εντολής.
Στην τρίτη υπόθεση του αποδίδεται ότι στις 29-12-1999, παρέστησε ψευδώς σε έναν ημεδαπό κάτοικο Ρόδου, ότι ο χρηματιστηριακός κωδικός αριθμός «47371» ανήκε σε άγνωστο σ’ αυτόν (εγκαλούντα) θεσμικό επενδυτή, ο οποίος συνεργάζετο με την ανώνυμη χρηματιστηριακή εταιρία με την επωνυμία «ΑΣΠΙΣ ΑΧΕ» και ότι αυτός (εγκαλών) τοποθετώντας τα χρήματα του στον λογαριασμό της «ΑΣΠΙΣ ΑΧΕ» στην Τράπεζα Εργασίας, με την ένδειξη αυτού του κωδικού αριθμού στη θέση «καταθέτης», αποκτούσε δικαίωμα για αγορά μετοχών της ΕΥΔΑΠ, το μεν κατά τη δημόσια εγγραφή, το δε μέσω πακέτου δια του αγνώστου στον εγκαλούντα θεσμικού επενδυτή, ο οποίος είχε τον κωδικό αυτόν. Ετσι τον έπεισε να καταθέσει στον ανωτέρω τραπεζικό λογαριασμό της «ΑΣΠΙΣ ΑΧΕ» με τον παραπάνω χρηματιστηριακό κωδικό «47371», το ποσό των 188.000.000 δραχμών.
Επιπλέον, παρέστησε ψευδώς στον ίδιο ως άνω εγκαλούντα ότι εκ παραδρομής είχε γίνει κατάθεση εκ μέρους της «ΕΨΙΛΟΝ ΑΕΛΔΕ» ποσού 15.000.000 δραχμών στον χρηματιστηριακό λογαριασμό του, ότι η εγγραφή της ως άνω κατάθεσης και ενημέρωση του λογαριασμού του εγκαλούντος θα εμφανίζετο στο λογαριασμό του την επόμενη ημέρα, καθώς επίσης ότι έπρεπε να επιστρέψει το ως άνω εκ λάθους κατατεθέν ποσό των 15.000.000 δραχμών αυθημερόν, όλα δε τα ανωτέρω ήσαν ψευδή.
Στην τέταρτη υπόθεση του αποδίδεται ότι στη Ρόδο, στις 15.10.1999, ενώ έλαβε εντολή να αγοράσει στο όνομα και για λογαριασμό εγκαλούντος ημεδαπού, μετοχές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ναυτιλιακής εταιρείας με την επωνυμία «Επιχειρήσεις Αττικής» και να τις διαχειριστεί, αξίας 58.694,06 ευρώ (20.000.000 δραχμών), ποσό που του κατέβαλε για το σκοπό αυτό ο τελευταίος (εγκαλών), με πρόθεση ιδιοποιήθηκε παράνομα αυτό το (πιο πάνω ποσό), αρνούμενος την απόδοσή του.
Στην πέμπτη υπόθεση του αποδίδεται ότι στη Ρόδο στο τέλος Μαΐου του 2000, παρέστησε ψευδώς σε έναν ημεδαπό, κάτοικο Ρόδου ότι είχε οργανωθεί ομάδα επενδυτών για να αγορασθούν μετοχές της HYATT, ότι ο ίδιος είχε σχεδιάσει να προβεί σε αγορά των μετοχών αυτών για λογαριασμό των παραπάνω επενδυτών και ότι μπορούσε ο εγκαλών να συμμετέχει σε αυτό το πακέτο, για να αποκτήσει και αυτός τέτοιες μετοχές σε πολύ καλή τιμή, με το μέγιστο των διαθεσίμων χρημάτων του, καταθέτοντάς τα σε δικούς του λογαριασμούς και ότι μετά την απόκτηση του πακέτου των μετοχών αυτών σε κάποιον άλλο κωδικό, θα κατανέμονταν οι μετοχές αυτές στους μετέχοντες του πακέτου μεταξύ των οποίων και στον εγκαλούντα, ανάλογα με το ποσό συμμετοχής του καθενός, αν και γνώριζε ότι όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα δεν ήσαν αληθή πείθοντας -με τον τρόπο αυτό τον ανωτέρω να του καταθέσει στον λογαριασμό του στην Τράπεζα Πίστεως στις 29-5-2000 το ποσό των 58.694,06 ευρώ και στο τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του «ΕΨΙΛΟΝ ΑΕΛΔΕ» στη Τράπεζα Εργασίας ποσό 49.889,95 ευρώ κάτι που δεν θα έκανε αν γνώριζε την ακριβή κατάσταση.
Στην έκτη υπόθεση κατηγορείται για το ό,τι στη Ρόδο στις 18-4-2000 ως νόμιμος εκπρόσωπος με την ιδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της “ΕΨΙΛΟΝ ΑΕΛΔΕ” και ως διευθύνων σύμβουλος αυτής, ενώ στις 18-11-1999 η εγκαλούσα ανώνυμη χρηματιστηριακή εταιρία με την επωνυμία “ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΧΕ.”, προδήλως εκ παραδρομής στην πληκτρολόγηση από αρμόδιο υπάλληλο του λογιστηρίου της, είχε εμβάσει στο λογαριασμο της ανώνυμης εταιρίας «ΕΨΙΛΟΝ ΑΕΛΔΕ», που διατηρούσε στην Τράπεζα Εργασίας το ποσό των 36.632.761 δραχμών, το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε σε αναλόγου ποσού τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΤΠΥ), αντί του ορθού και οφειλομένου ποσού των 3.632.761 δραχμών, από προμήθειες χρηματιστηριακών εντολών πελατών της προς εκτέλεση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (Χ.Α.Α.), μηνός Σεπτεμβρίου 1999, με αποτέλεσμα μετά από συμψηφισμό των οφειλομένων από την εγκαλούσα εταιρεία προς την «ΕΨΙΛΟΝ ΑΕΛΔΕ» για προμήθειες μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1999 καθώς και του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2000 να περιοριστεί το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 33.000.000 δραχμών στο ποσό των 26.362.351 δραχμών, ποσό το οποίο παρακράτησε παράνομα, αρνούμενος να το αποδώσει στην εγκαλούσα.
https://www.dimokratiki.gr/14-08-2022/skandalo-epsilon-aelde-6-paragegrammenes-dikografies-gia-tin-chrimatistiriaki-apati-mamoyth-sto-akroatirio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.