«Αγαπάμε τον τόπο μας και το δείχνουμε έμπρακτα μέσα από τα υλοποιημένα και ορατά έργα μας!», δηλώνει στην «δ» ο δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης. Η Χάλκη από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχει περάσει σε μια άλλη εποχή, έχοντας μετατραπεί σε ενεργειακά βιώσιμο νησί. Ο ίδιος, μιλάει επίσης για την ΑΕ του Δήμου αλλά και για το πρόγραμμα LEADER / CLLD Αλιείας –με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΑΝΔΩ.
• Κύριε Φραγκάκη, η Χάλκη είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για ξένους αλλά και για Έλληνες και μάλιστα Δωδεκανήσιους. Πώς εξελίσσεται φέτος η τουριστική σεζόν; Τον Δεκαπενταύγουστο περιμένετε πολύ κόσμο; Έχετε φαινόμενα overbooking;
Η Χάλκη αποτελεί πλέον ένα νησί που αποδεικνύει πόσο γρήγορα καλούνται οι δήμοι να ακολουθήσουν την ‘πράσινη’ πρόοδο και να την θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να μην τους ξεπεράσει η εποχή και ταυτόχρονα να επιτύχουν την αναζωογόνησή τους που οδηγεί σε τουριστική και συνεπώς σε οικονομική ανάπτυξη. Η δημοφιλία του νησιού οφείλεται στους ανθρώπους που την γνωρίζουν εδώ και χρόνια, την αγαπούν και την επισκέπτονται αλλά και στους ανθρώπους που την γνώρισαν ύστερα από την μεγάλη διάσταση που έλαβε μετά την ανάδειξή της ως το 1ο GR-Eco island της Ελλάδας. Αναφορικά με το φαινόμενο του overbooking, οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν μεγάλο ποσοστό φθαρτότητας, δηλαδή δεν μπορούν να αποθηκευτούν όπως τα βιομηχανικά προϊόντα και να πωληθούν κάποια άλλη στιγμή. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας έχει τέσσερα διαμερίσματα προς ενοικίαση, εάν κάποιος ακυρώσει την τελευταία στιγμή τις διακοπές του άρα και ένα από τα σπίτια, τότε αποτελεί ένα έσοδο το οποίο διέφυγε από την μη πώληση κάποιας μονάδας προϊόντος, συνεπώς καταγράφεται ως ζημία. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να επιλύσει το φαινόμενο του overbooking ή αλλιώς υπερκράτηση που συνήθως εφαρμόζουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπου το προϊόν τους παρουσιάζει μεγάλο βαθμό φθαρτότητας, για να καλύψουν το κενό που ίσως δημιουργηθεί από μια μαζική ακύρωση. Το νησί της Χάλκης εξ αιτίας του μεγέθους του δεν επιθυμεί να εφαρμόζει τέτοιες τακτικές. Ας σκεφτούμε έναν επισκέπτη που έχει αλλάξει τουλάχιστον ένα αεροπλάνο και ένα πλοίο για να φτάσει στο νησί μας και τελικά δεν υπάρχει το δωμάτιο που είχε κλείσει γιατί απλά δεν λειτούργησε ο κύκλος του overbooking, πέρα από εξαιρετικά απογοητευτικό θα ήταν και τρομερά δυσφημιστικό για τον τόπο μας. Πάντως, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί το αποκορύφωμα της τουριστικής έκρηξης στο νησί μας, για αυτό θα μπορέσουν να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Χάλκη μόνον οι εξαιρετικά προνοητικοί που έκαναν από πολύ νωρίς κράτηση.
• Η Χάλκη είναι ένας ‘πράσινος’ προορισμός, ένα eco-friendly νησί. Πώς τα καταφέρατε και ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε για το νησί;
Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα μία κυρίαρχη συνιστώσα της οικονομικής ανάπτυξης πολλών περιοχών του πλανήτη, που καταγράφονται ως τουριστικοί προορισμοί. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία δραστηριότητα, η οποία ασκεί σημαντική πίεση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών αυτών. Η ένταση της πίεσης αυτής χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Μία διάσταση, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας είναι η ενεργειακή διάσταση, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις του εκάστοτε τόπου για την άσκηση των δραστηριοτήτων του και είναι συνδεδεμένη στενά με το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθείται σε κάθε περιοχή. Η δημοτική αρχή της Χάλκης με εξαιρετική προνοητικότητα την οποία επέδειξε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της αλλά και με σκληρή δουλειά και άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, πρόλαβε τα γεγονότα της ενεργειακής κρίσης και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής. Τα παραπάνω, μας οδήγησαν στην μετατροπή της Χάλκης σε ενεργειακά βιώσιμο νησί με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία καλύπτει ολόκληρο το νησί μας. Η συνεισφορά των Α.Π.Ε. και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών στην επιδίωξη του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος, ιδιαίτερα στην περίπτωση των νησιωτικών τουριστικών προορισμών. Έτσι λοιπόν αποτελούμε πράσινο προορισμό συμβάλλοντας θετικά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα της εποχής μας.
• Πρόσφατα, δύο εμβληματικά κτήρια «αναγεννήθηκαν» στη Χάλκη. Έχετε ως στόχο να αλλάξετε εντελώς την εικόνα του νησιού μαζί με την λειτουργικότητά του;
Τα δύο εμβληματικά κτήρια του νησιού, το Σαρέτζι και το Ρολόϊ αποκαταστάθηκαν ύστερα από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα τελευταία δύο χρόνια μιας και αποτελούσαν ένα έργο που είχε κολλήσει στην γραφειοκρατία της χώρας και κινδύνευε να μην πραγματοποιηθεί λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρόνου υλοποίησής του. Με εξαιρετικό πείσμα, υπομονή και επιμονή το έργο ολοκληρώθηκε και πλέον μπορούμε να καμαρώνουμε αυτά τα δύο κτήρια τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τους ντόπιους, αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες μας. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για την μετατροπή των τριών Μύλων σε πολιτιστικό κέντρο, η πλακόστρωση όλου του οικισμού με την ταυτόχρονη υπογειοποίηση των καλωδίων και η κατασκευή του Παλαιού Μονοπατιού από τα Πλακερά ως την Ιερά Μονή του Πανορμίτη. Με την ίδια μεθοδικότητα και εργατικότητα θα εργαστούμε για ο,τιδήποτε αφορά στην αναβίωση και διαφύλαξη του πολιτισμού της Χάλκης.
• Η αντιπολίτευση στη Χάλκη, διαφώνησε έντονα με τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας του Δήμου. Τι συμβαίνει;
Η σύσταση μιας Ανώνυμης Εταιρείας ενός Δήμου αποτελεί θετικό σημάδι για την οικονομία του από τη στιγμή που η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σημαίνει καινούργιες επενδύσεις και καινούργιες θέσεις εργασίας. Από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση η λειτουργία της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται συνεχής έλεγχος τόσο της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και της οικονομικής της πορείας, άρα η επιλογή των μελών που θα την απαρτίζουν, δηλαδή το διοικητικό της συμβούλιο αποτελεί την ίδια στιγμή το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί και διευθύνει τις εταιρικές υποθέσεις, άρα απαιτείται αμεσότητα και κατάλληλη κατάρτιση των μελών. Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στηρίζονται περισσότερο στα πρόσωπα και λιγότερο στην σύσταση της Α.Ε. Εμείς από την μεριά μας αποδεικνύουμε καθημερινά ότι εργαζόμαστε και βελτιώνουμε ορατά το νησί μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αγαπάμε τον τόπο μας και το δείχνουμε έμπρακτα μέσα από τα υλοποιημένα και ορατά έργα μας.
• Μιλήστε μας για την αύξηση των πόρων για τα Δωδεκάνησα από το LEADER / CLLD Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ΑΝΔΩ ΑΕ εντάσσονται 54 νέα επενδυτικά σχέδια με συνολική δημόσια δαπάνη 3,95 εκ. ευρώ σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Η μεγάλη εμπειρία της ΑΝΔΩ στην υλοποίηση των προγραμμάτων #LEADERCLLD του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία των νησιών μας. Η άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας με το εν λόγω Υπουργείο και η υποδειγματική λειτουργία της ΑΝΔΩ σε συνεργασία με όλους τους φορείς – μετόχους της, την έχει καταστήσει ως ιδανικό συνεργάτη για την ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που υλοποιεί ως Ενδιάμεσος Φορέας. Στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος LEADER / CLLD Αλιείας για ποσό 1,67 εκ. ευρώ, υποβλήθηκαν 73 επενδυτικές προτάσεις με αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 6,8 εκ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διάθεση επιπλέον ποσού από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάσσονται 54 επενδύσεις με δημόσια δαπάνη 3,95 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο για τα Δωδεκάνησα από το αρχικά διαθέσιμο. Τα ενταγμένα έργα αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις κυρίως στην παροχή υπηρεσιών σε: ειδικές / εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο αλιευτικός, τα θαλάσσια σπορ, σε θαλάσσιες περιηγήσεις και στον δευτερογενή τομέα που σχετίζεται με τη θάλασσα. Παρόλες τις δυσκολίες λόγω οικονομικής κρίσης και κορωνοϊού, η ΑΝΔΩ ως Ενδιάμεσος Φορέας κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις με βάση τη στρατηγική που είχε σχεδιαστεί και να ενισχύσει τις μικρές νησιώτικες κοινωνίες. Αυτές οι εντάξεις στο πρόγραμμα LEADER / CLLD Αλιείας, αποτελούν τον τελευταίο κρίκο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής που είχαμε προτείνει στην αρχή της προγραμματικής περιόδου. Εν μέσω κρίσης, αναμένουμε την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει, κυρίως για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα μικρά νησιά του νομού μας. Το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER / CLLD που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020, ξεκίνησε με περίπου 10 εκ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα και ήδη έχει ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ, εξασφαλίζοντας πολύτιμους πόρους στα νησιά μας. Σε όλα τα Δωδεκάνησα, μέσω της ΑΝΔΩ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή πάνω από 100 έργα, στην πλειοψηφία τους από ιδιώτες – επιχειρηματίες. Οι ιδιαιτερότητες του προγράμματος LEADER / CLLD ειδικά στις διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης, το έχει καταστήσει ως το δημοφιλέστερο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ενώ ειδικά στα Δωδεκάνησα, η εφαρμογή του είναι – κατά κοινή ομολογία – υποδειγματική.