Τοπικές Ειδήσεις

Κίναρος, Αμοργός, Αρκοί: 3 ιστορίες βοήθειας από την ομάδα Αιγαίου

Μια παρέα ανθρώπων με αγάπη για τη θάλασσα και τα φουσκωτά στηρίζουν τους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της ελληνικής ακτογραμμής. Αυτό είναι στην ουσία η Ομάδα Αιγαίου, που μοιράζεται μαζί μας τρεις ιστορίες προσφορά και βοήθειας.
«Εθελοντισμός είναι η βαθιά κατανόηση της θέσης του συνανθρώπου, των αναγκών του. Το να αφουγκράζεσαι πως νιώθει. Με άλλα λόγια, η κορύφωση της ενσυναίσθησης, αλλά και της ατομικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Εθελοντισμός είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας μας στην πορεία της ζωής του για τη συνολική πρόοδο της κοινωνίας. Είναι το να απαρνηθείς το εγώ και να εστιάσεις στο όλοι εμείς. Να ενστερνιστείς ότι έχεις και εσύ ευθύνη για το τι συμβαίνει γύρω σου και τις αξίες που διαμορφώνονται», μας λέει ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Επικοινωνίας στην Ομάδα Αιγαίου.

«Οι κάτοικοι των νησιών είναι η οικογένειά μας», προσθέτει. «Όταν φτάνουμε στο λιμάνι, μας περιμένουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Όλο το νησί έρχεται να μας καλωσορίσει με μουσικές και χορούς, με κεράσματα, με ένα ποτήρι ντόπιο γλυκό κρασί. Αυτά που παίρνουμε είναι περισσότερα από αυτά που δίνουμε. Είναι το μοναδικό συναίσθημα της αγάπης. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε τους ανθρώπους να συνεχίζουν ονειρεύονται, να ελπίζουν, να πιστεύουν στις δυνάμεις τους, δείχνοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι».

Τι είναι η Ομάδα Αιγαίου
Πρόκειται για μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, που για πάνω από 20 χρόνια αγωνίζεται να βελτιώσει –στον βαθμό που μπορεί– την καθημερινότητα όσων επιλέγουν να μην εγκαταλείψουν τα μικρά και απομακρυσμένα μας νησιά.

Οι εμπνευστές της, μια παρέα ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα και τα φουσκωτά, είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι στα ακριτικά νησιά. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να βρεθούν στο πλευρό τους, καλύπτοντας αμέτρητα κενά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, και προσφέροντας ένα αίσθημα ασφάλειας.

Για τον σκοπό αυτό, η Ομάδα Αιγαίου πραγματοποιεί κάθε Μάιο έναν διάπλου συνήθως 10-12 ημερών και κάθε Οκτώβριο μια μικρότερη αποστολή, συνήθως 4 ημερών, ενώ στη διάρκεια του χρόνου οργανώνει στοχευμένες αποστολές. Ο 28ος Διάπλους προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2022.

3 μικρές ιστορίες ενσυναίσθησης
«Οι άνθρωποι, ακόμη και αν ξεχάσουν αυτά που τους έχεις προσφέρει, πάντα θα θυμούνται το πώς τους έχεις κάνει να νιώσουν. Στα 27 χρόνια προσφοράς της Ομάδας Αιγαίου, πέρα από τις πράξεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων των μικρών και ακριτικών νησιών, αυτό που κρατάμε βαθιά μέσα μας είναι οι ανθρώπινες ιστορίες», προσθέτει ο Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Έτσι, αντί να αναλύσουμε τη δυναμική της Ομάδας, το πόσες ιατρικές εξετάσεις έχει κάνει και το πόσους υπολογιστές έχει δωρίσει, ζητήσαμε από τους ανθρώπους της να μοιραστούν μαζί μας τρεις μικρές ιστορίες από τις επισκέψεις τους αυτές.

1. Η κυρά Ρήνη στην Κίναρο
Η Κίναρος είναι ένα μικροσκοπικό νησί έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κρυμμένο ανάμεσα στην Αμοργό, την Κάλυμνο και τη Λέρο. Σήμερα, η μοναδική του κάτοικος είναι η Ειρήνη Κατσοτούρχη ή αλλιώς η κυρά Ρήνη. Η ηλικιωμένη γυναίκα δίνει ζωή στην μικρή αυτή κουκίδα στο χάρτη, κρατά ψηλά την Ελληνική Σημαία, φροντίζει τα ζώα της, καλλιεργεί τον λαχανόκηπό της.

Η κυρά Ρήνη ζει από το 2.000 στο νησί και αρνείται να το εγκαταλείψει, ακόμα κι αν σήμερα δεν βρίσκεται μαζί της ο σύζυγός της. Αρκετούς μήνες μέσα στον χρόνο μένει εκεί και ο γιος της, ο Γιώργος, ενώ όταν χρειάζεται βοήθεια, την επισκέπτεται ολιγομελής ομάδα μας.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ.
Επικοινωνούμε μαζί της τηλεφωνικά, όπως κι εκείνη μαζί μας. Ο Τάσος, μέλος της ομάδας Αιγαίου που μένει στη Σύρο, έχει βάλει ένα χεράκι στις επισκευές του σπιτιού της. Διατηρούμε επικοινωνία και με τις τοπικές αρχές, ώστε να της παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια. Το να στηρίζεις έναν άνθρωπο που έχει πάρει την απόφαση να μην εγκαταλείψει τον τόπο του, με όσα αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί παρά να σε γεμίζει ικανοποίηση και χαρά.

Σχεδιάζαμε καιρό την επίσκεψή μας στην Κίναρο τον Μάιο του 2021, στο πλαίσιο του 27ου Διάπλου. Με μεγάλη χαρά τα σκάφη μας προσέγγισαν στον μικρό όρμο, όπου βρίσκεται το σπίτι της Κυρά Ρήνης. Οι γιατροί μας αποβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τα υπόλοιπα μέλη τής προσέφεραν εξοπλισμό και δώρα.

Η συγκίνησή μας είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε λόγια. Τα δακρυσμένα μάτια μας όση ώρα μείναμε κοντά της, οι συζητήσεις, τα γέλια και τα κεράσματά της ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Όταν πια ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε, πήραμε μαζί μας την ευχή της και το ειλικρινές χαμόγελό της.

2. Ο 90χρονος ασθενής στην Αμοργό
Δεν χρειαζόταν η πανδημία για να δούμε ότι οι κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών δεν έχουν ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι και ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν με ευκολία.

Μια τέτοια περίπτωση αντιμετωπίσαμε στην Αμοργό πριν λίγα χρόνια. Συναντήσαμε έναν 90χρονο άντρα κατάκοιτο στο σπίτι και την εξίσου ηλικιωμένη γυναίκα του να μην μπορεί να τον βοηθήσει. Ο άντρας είχε διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Δεν μπορούσε να έρθει στον χώρο όπου πραγματοποιούσαμε τις ιατρικές εξετάσεις και έτσι ένα κλιμάκιο από εμάς τον επισκέφτηκε στο σπίτι. Αφού του δόθηκε η απαραίτητη ιατρική υποστήριξη, ζητήσαμε διακομιδή από το ΕΚΑΒ. Κάτι που έγινε άμεσα.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αντίδραση της ηλικιωμένης συζύγου του. Με μάτια που έλαμπαν από συγκίνηση, μας ευχαριστούσε, γιατί σώσαμε τη ζωή του άντρα της. Έπαιρνε τα χέρια των γιατρών και τα φιλούσε.

Ό,τι και να κάνουμε, λοιπόν, αξίζει τον κόπο. Για αυτές τις εικόνες και για τα συναισθήματα που μας γεννούν.

3. Τα 4 παιδιά στους Αρκιούς
Πώς είναι να είσαι ένα από τα λιγοστά παιδιά ενός ακριτικού νησιού; Πώς είναι ένα δημοτικό σχολείο με τέσσερις μαθητές; Τι κάνεις όταν τελειώσεις το δημοτικό, αλλά ο τόπος σου δεν έχει γυμνάσιο; Αυτή είναι η πραγματικότητα στους Αρκιούς, το μικρό νησί των 40-50 κατοίκων, στην άκρη των Δωδεκανήσων.

Σε κάθε νησί που επισκέπτεται η Ομάδα Αιγαίου δίνουμε μεγάλη προσοχή τις ανάγκες των παιδιών. Προσφέρουμε βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συμμετέχουμε στην κατασκευή γηπέδων, παιδικών χαρών. Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που θα τους δώσει χαρά.

 

Ομάδα Αιγαίου
Την τελευταία φορά που επισκεφτήκαμε τους Αρκιούς, κρατούσαμε μαζί μας ποδήλατα για τους τότε 4 μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου. Δεν θα ξεχάσουμε τη λάμψη στα μάτια τους, τον ενθουσιασμό, τα γέλια τους. Ήταν σαν να τους χάρισες τον κόσμο όλο. «Όργωσαν» το νησί και διοργάνωσαν αγώνες. Στο άγριο βλέμμα τους έβλεπες καθαρή χαρά.

Και οι γονείς, όμως, δεν έμειναν αμέτοχοι στη γιορτή αυτή. Νιώθαμε την δική τους χαρά και συγκίνηση, γιατί δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους που δεν εγκατέλειψαν το νησί να βρουν και να αγοράσουν κάτι τόσο απλό όσο ένα ποδήλατο για το παιδί τους.

Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να γίνετε εθελοντές-εθελόντριες, να κάνετε μια δωρεά ή να γίνετε χορηγοί. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της Ομάδας Αιγαίου.

Πηγή ow.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου