Η Ηρωϊκή Νήσος Κάσος, δεν προσφέρεται για μαζικό τουρισμό! Αυτό όμως, δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο νησί για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ενώ μιλάει και για την φετινή τουριστική κίνηση, για τις προτεραιότητές του αλλά και για τα προβλήματα συγκοινωνίας που αντιμετωπίζει το νησί.
• Κύριε Ερωτόκριτε, πώς εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος για την Ηρωϊκή Νήσο Κάσο; Δέχεται πολλούς τουρίστες και ποιες είναι οι κύριες αγορές;
Η τουριστική κίνηση στο νησί βασίζεται κυρίως στον εγχώριο τουρισμό, και στην επιστροφή έστω και για λίγες μέρες των συμπατριωτών μας από την Αμερική, την Γαλλία, την Αθήνα, την Ρόδο και από αλλού. Παράλληλα όμως λειτουργούμε και ως δορυφόρος της Καρπάθου και της Κρήτης καθώς και φέτος καταγράφηκαν επισκέψεις τουριστών στο νησί από Κάρπαθο και Σητεία ως συνδυαστικός προορισμός, όχι όμως σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό όσο θα επιθυμούσαμε. Προκλήθηκαν σοβαρά ζητήματα στην τουριστική κίνηση καθώς είχαμε αρκετές ακυρώσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι για αρκετό καιρό τα πλάνα των κρατήσεων της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από Πειραιά και από Ρόδο για τον μήνα Ιούλιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου ήταν κλειστά.
• Σχεδόν τρία χρόνια από την πρώτη εκλογή σας ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το νησί και ποιες οι μελλοντικές παρεμβάσεις;
Η Η.Ν. Κάσος και οι ακρίτες της επιδιώκουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Έχουν ανάγκη την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε αναβαθμισμένες δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι αυτές της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών των αναβαθμισμένων υπηρεσιών ακτοπλοϊκής και αεροπορικής συγκοινωνίας. Γενικότερα στην δημιουργία νέων υποδομών με την υλοποίηση έργων πνοής για το νησί όπως και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εργαζόμαστε συνεχώς με πρωτεύοντα στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μονίμων κάτοικων του νησιού σε όλους του τομείς. Επιθυμούμε την ήπια τουριστική ανάπτυξη με σκοπό να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού. Επιθυμούμε την ανάδειξη του πολιτισμού αλλά και της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας των Κασιωτών με την ίδρυση νέου μουσείου της Η.Ν. Κάσου που θα φιλοξενεί εκθέματα από την μυκηναϊκή και την μινωική εποχή τον Τρωϊκό Πόλεμο μέχρι και το Ολοκαύτωμά της. Επιθυμούμε την πλήρη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας και πλέον με την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων 13κ της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 2021 τους επόμενους μήνες θα μας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να παρέχουμε στους πολίτες μας τις υπηρεσίες του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Κρίνονται αναγκαίες οι στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομής στο νησί, όπως η δημιουργία ενιαίου κτηριακού σχολικού συγκροτήματος για την λειτουργία του δημοτικού σχολείου Κάσου του οποίου η μελέτη εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», την βελτίωση υποδομών δικτύου ύδρευσης πάλι με την ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι λαμβάνουμε την ιδιαίτερη πολύτιμη για εμάς στήριξη από τον ίδιο τον περιφερειάρχη αλλά και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την άριστη συνεργασία που μας προσφέρει. Επίσης, προγραμματίζουμε την υλοποίηση έργων ασφαλτοστρώσεων του οδικού δικτύου του νησιού, πλακοστρώσεων και γενικότερα έργων εξωραϊσμού των οικισμών. Την δημιουργία υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα όπως είναι η δημιουργία δημοτικού παιδικού σταθμού με την βοήθεια χορηγών. Στον τομέα της υγείας λειτούργησε με επιτυχία μέχρι σήμερα η παροχή κινήτρων για την απασχόληση γιατρών ειδικότητας στο ΠΠΙ του νησιού. Για την ανεργία κυρίως των νέων της Η.Ν. Κάσου δώσαμε την δυνατότητα απασχόλησης σε 40 περίπου άτομα να απασχοληθούν δημιουργικά και ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση του αρχείου του Δήμου κατά την περίοδο από το 1927 μέχρι και το 2011 ενώ άλλοι συνέβαλαν στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας. Στον τομέα του περιβάλλοντος επίσης πρέπει να αναφέρω ότι καταφέραμε να είμαστε ένα νησί χωρίς σκουπίδια με ενισχυμένο σύστημα ανακύκλωσης. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, καθώς απαιτούνται αρκετές παρεμβάσεις για την επίτευξη των στόχων μας. Δυστυχώς όμως η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων μας κρατούν πίσω, παρόλα αυτά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με όλες μας τις δυνάμεις.
• Πριν από έναν περίπου μήνα, σημειώθηκε μεγάλη κινητοποίηση για την επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Πώς είναι τώρα τα πράγματα; Περιγράψτε μας την κατάσταση και τι θα γίνει μετά το πέρας του καλοκαιριού;
Προκλήθηκαν σοβαρά ζητήματα στην τουριστική κίνηση εξαιτίας του γεγονότος ότι για αρκετό καιρό τα πλάνα των κρατήσεων της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από Πειραιά και από Ρόδο για τους μήνες Ιούλιο και τις αρχές Αύγουστου ήταν κλειστά. Τον Ιούλιο λοιπόν ένιωσα την αγωνία και την αγανάκτηση των κατοίκων της Η.Ν. Κάσου πιο έντονα από ποτέ και έπρεπε να αντιδράσω. Παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές μας προς το Υπουργείο για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν εισακουστήκαμε. Δημιουργήθηκε αυτή η δυσλειτουργία και μάλιστα πάνω στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.
Με τις κινητοποιήσεις μας πιστεύω ότι μεταφέραμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τον προβληματισμό, την πίεση και την αγωνία των ακριτών μας. Πιστεύω ότι στο Υπουργείο θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση του ζητήματος της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και πλέον να έχουμε 3 δρομολόγια από Πειραιά και Ρόδο με αξιόπλοα πλοία β΄ κατηγορίας και τους χειμερινούς μήνες με αισθητή συντόμευση του ταξιδιού. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι για το ό,τι φτάνουμε στη λύση ενός χρόνιου προβλήματος.
Η Η.Ν. Κάσος αυτή την στιγμή εξυπηρετείται από τρεις διαφορετικές ακτοπλοϊκές εταιρίες, τρία δρομολόγια την εβδομάδα από και προς Πειραιά και 6 δρομολόγια που μας συνδέουν με Σητεία, Κάρπαθο και Ρόδο. Αυτό γίνεται μόνο την θερινή περίοδο και μόνο για 50 ημέρες. Το χειμώνα η ακτοπλοϊκή σύνδεση μας είναι δυο φορές την εβδομάδα με Πειραιά, Κρήτη και Ρόδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθούμε εν έτει 2022 να χρειαζόμαστε 26 ώρες ταξίδι, για να φτάσουμε στο νησί μας από τον Πειραιά και 8 από τη Ρόδο. Γενικότερα αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος καθώς θεωρώ ελλιπή την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου. Να διευκρινίσω βέβαια ότι αναφέρομαι στην σύνδεση της χειμερινής περιόδου. Η σύνδεση ενός νησιού με τα μεγαλύτερα νησιά και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα αποτελεί παράγοντα κομβικής σημασίας σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας, στο θέμα της τροφοδοσίας, της διευκόλυνσης πρόσβασης των μονίμων κατοίκων στις κοντινότερες δομές υγείας, για τους φοιτητές μας στην διευκόλυνση πρόσβασης τους στις δομές εκπαίδευσης, γενικότερα στην διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών μας στις δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να βρουν στο νησί. Η πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές και κατ’ επέκταση στις δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορεί να αναφερθεί ως απρόσκοπτη και αυτό για μας του δημόσιους λειτουργούς θα πρέπει να αποτελεί αυτονόητο καθήκον να προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τους παρέχουμε το δικαίωμα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις δημόσιες δομές, όπως ακριβώς όλοι οι πολίτες της Ελλάδας χωρίς διακρίσεις. Συγκρίνοντας την ακτοπλοϊκή γραμμή της Κάσου – Καρπαθίας με άλλες επιδοτούμενες γραμμές αναρωτήθηκα γιατί υπάρχει νησί επιδοτούμενης γραμμής που συνδέεται με τον Πειραιά 4 φορές την εβδομάδα και η Η.Ν. Κάσος μόνο δύο!
• Πρόσφατα ανακοινώσατε την δημιουργία και την έκδοση χαρτών των μονοπατιών της Η.Ν. Κάσου ότι μπορούν να αποτελέσουν το αύριο του εναλλακτικού τουρισμού του νησιού. Μιλήστε μας γι’ αυτή την πρωτοβουλία και ποιες άλλες ανάλογες δράσεις, σχεδιάζετε.
Όπως προανέφερα, το νησί μας δεν προσφέρεται για μαζικό τουρισμό. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να προχωρήσουμε σε εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως γαστρονομικός, θρησκευτικός, ενάλιος, περιπατητικός κ.α. Στο πλαίσιο λοιπόν του περιπατητικού στην Η.Ν. Κάσο πράγματι ήδη έχουμε προχωρήσει στην έκδοση ειδικού εντύπου – χάρτη που διανέμεται δωρεάν, ούτως ώστε το προϊόν αυτό να προωθηθεί και να διαφημιστεί προς όλες τουριστικές αγορές εγχώριες αλλά και του εξωτερικού. Η Η.Ν. Κάσος πλέον προσφέρει στους επισκέπτες της 7 διαδρομές για να εξερευνήσουν το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον της. Επτά διαδρομές σε 55 χιλιόμετρα που σε οδηγούν στα άγρια φυσικά τοπία του νησιού. Μέσω της χαρτογράφησης και της σηματοδότησης των περιπατητικών μονοπατιών κάνουμε τις διαδρομές της Η.Ν. Κάσου προσβάσιμες σε όλους και ιδιαιτέρως στους λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού.