Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι για την Ελλάδα ο μήνας με την υψηλότερη τουριστική κίνηση, ο μήνας που φέρνει και τα περισσότερα έσοδα στο “καλάθι” του τουρισμού. Φέτος όμως, και ενώ ο πρωταρχικός στόχος των επιχειρηματιών του χώρου είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος που δημιούργησε η πανδημία σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, οι τουριστικές επιδόσεις του μήνα που διανύουμε αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Σύμφωνα με την τουριστική αγορά, οι αφίξεις από το εξωτερικό αυτό τον μήνα έχουν εξελιχθεί πάνω από τις προβλέψεις, ενώ και οι εισπράξεις, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον, θα φτάσουν στα επίπεδα προ της πανδημίας. Η ικανοποίηση είναι φανερή και οι εκτιμήσεις λένε πως στο τέλος της σεζόν θα καταφέρουμε να αγγίξουμε έσοδα ύψους είκοσι δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά της μεγάλης ζήτησης από όλες τις βασικές αγορές του εξωτερικού είναι τα στοιχεία του recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τα νούμερα της εταιρείας μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG προϊδεάζουν για τις τελικές αφίξεις. Την εβδομάδα που πέρασε ήταν προγραμματισμένες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις 960 χιλιάδες θέσεις. Η δυναμική των αφίξεων διατηρείται στα ύψη όλο τον μήνα, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φτάνουν τις 957 χιλιάδες. Όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί καταγράφουν πολύ υψηλές πληρότητες, τουλάχιστον στο 90% μαζί με τον εσωτερικό τουρισμό στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού.
Τα αεροδρόμια με την υψηλότερη τουριστική κίνηση είναι της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου και της Μυκόνου. Πρώτοι στις αφίξεις για όλο τον Αύγουστο είναι οι Βρετανοί τουρίστες και ακολουθούν οι αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.
Μόνο για την Αθήνα, τον Αύγουστο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό είναι 1,146 εκατ., όταν πέρσι τον ίδιο μήνα ήταν 971 χιλιάδες, ενώ το 2019 ήταν 1,212 εκατομμύρια. Και ο Σεπτέμβριος όμως φαίνεται πως πηγαίνει πολύ καλά για την Αθήνα, με τις διαθέσιμες θέσεις να αγγίζουν τις 1,052 εκατομμύρια, όταν το 2019 –έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό– ήταν 1,073 εκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό.
Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει στα επίπεδα των 4,183 δισ. ευρώ, έναντι 3.601 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφειλόταν στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4,8%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.
Εξαιρετικός ο Ιούλιος
Οι υψηλές επιδόσεις του Αυγούστου έρχονται σε συνέχεια ενός πολύ καλού Ιουλίου για τα έσοδα. Οι αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας κινήθηκαν τον προηγούμενο μήνα πάνω από τον Ιούλιο του 2019 σε πολλούς προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι Γερμανοί είναι περισσότεροι κατά 24,6% και οι Βρετανοί 21%. Στα Χανιά οι Γερμανοί τουρίστες είναι στο +78,3% και οι Βρετανοί στο +43,2%.
Η αυξημένη τουριστική ροή από το εξωτερικό είναι και τα τελευταία στοιχεία της Fraport Greece. Σε επίπεδο 7μηνου (Ιανουάριος-Ιούλιος), “ισοφαρίστηκε” σχεδόν η επίδοση του 2019, καθώς φέτος διακινήθηκαν 16,21 εκατ. επιβάτες έναντι 16,25 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ήτοι μείωση μόλις 0,2%.Τον Ιούλιο μάλιστα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece διακινήθηκαν 5,91 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 11,1% σε σχέση με το 2019 και 64,8% σε σχέση με πέρσι.
Παράλληλα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από τη Γερμανία, 15% από τη Γαλλία, από το Ισραήλ 19% από τη Σερβία 257% και από την Τουρκία 177%.
Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάιο τα έσοδα άγγιξαν τα 1,41 δισ. ευρώ, έναντι 222 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Στο πεντάμηνο, στο τουριστικό καλάθι έχουν μπει 2,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 552,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,2%.
Μπαράζ αφίξεων από το εξωτερικό, θα κρατήσει η φετινή σεζόν
Τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Ιούνιο δείχνουν πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στους 8.398.777, σημειώνοντας άνοδο (+)167,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 45.216 ήταν εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 64%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιουνίου του 2021 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 41.107 πτήσεις. Ειδικότερα, για τις αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικού Ιουνίου του 2022 είχαμε άνοδο 190,5% που αναλογεί σε 3.480.812 επιβάτες, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 που οι αφίξεις εξωτερικού ήταν 1.198.398 επιβάτες.
Πλέον, και με βάση το πώς πήγαν οι ελληνικοί προορισμοί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το ενδιαφέρον για κρατήσεις ανεβαίνει κατακόρυφα και τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως οι πληρότητες θα διατηρηθούν στο 80%. Ήδη οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού έχουν προσθέσει κλίνες και έχουν επεκτείνει τα τουριστικά πακέτα. Όλα δείχνουν πως η παράταση της φετινής τουριστικής περιόδου είναι δυνατή και οι αφίξεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όλο το φθινόπωρο.
Πηγή capital.gr