Ειδήσεις

Επιστολή Κικίλια σε ενώσεις ξενοδόχων για την διαχείμαση Ευρωπαίων στην Ελλάδα

Επιστολές στις ενώσεις ξενοδόχων των μεγάλων τουριστικών περιοχών της χώρας, αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και της διαχείμασης Ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα, λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας στις χώρες τους, απέστειλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Απαντώντας η ηγεσία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, αφού τονίζει ότι τα μέλη της από την δεκαετία του 1990 προσπαθούν να επιτύχουν την πολυπόθητη επιμήκυνση, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι “…από μόνη της μια πρόσκληση , και η καλή σας πρόθεση να βοηθήσετε, δεν αρκούν για να φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα. Απαιτείται ουσιαστική στήριξη, με μικρό ή μηδενικό κόστος, από την κυβέρνηση, αλλά και συντονισμένες δράσεις προβολής και αναγνώρισης του σύνθετου κλάδου της φιλοξενίας και του ρίσκου της κάθε επιχείρησης που θα δεχτεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Μάλιστα ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΞΗ κ.κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, καταγράφουν πολύ συγκεκριμένα τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένη ζήτηση, ως συνέπεια του αυξημένου κόστους καυσίμων και του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Τι αναφέρει ο υπουργός

Στην επιστολή του ο κ. Βασίλης Κικίλιας, τονίζει ότι “Κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού είναι η επιδίωξη επέκτασης της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση προορισμών μας και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Είναι μια πολιτική την οποία ξεκινήσαμε από το φθινόπωρο του 2021, την επικοινωνήσαμε στο εξωτερικό και πάνω στην οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια. Ειδικά φέτος, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023, το Υπουργείο και ο ΕΟΤ έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν την πρόταση την οποία κατέθεσα για την έλευση και διαμονή συνταξιούχων από την Βόρεια Ευρώπη σε θερμότερους προορισμούς της Ελλάδας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ένας από τους προορισμούς αυτούς είναι η Κρήτη, η οποία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις τόσο για να ωφεληθεί από αυτή την προσπάθεια, όσο και να συμβάλλει στην υλοποίησή της. Για να είναι επιτυχημένο όμως το εγχείρημα είναι απαραίτητη η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων, που θα είναι άλλωστε και οι τελικοί αποδέκτες των ωφελειών της προσπάθειας αυτής. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε δια ζώσης επαφές στο εξωτερικό με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, όπου ανάμεσα στα άλλα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας, αλλά και τις πρακτικές δυνατότητες που έχουμε προκειμένου να φιλοξενήσουμε επισκέπτες και τον χειμώνα”.

Και συνεχίζει η επιστολή ζητώντας καταγραφή των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων, ως ακολούθως: “Για το σκοπό αυτό θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νομό σας, σε συγκεκριμένες περιοχές του και για τις υποδομές φιλοξενίας και εστίασης που μπορούν να υποδεχτούν επισκέπτες φέτος το χειμώνα. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να μας παρέχετε στοιχεία σχετικά με αριθμό καταλυμάτων, κλινών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα επιχειρήσεις που θα παραμείνουν σε λειτουργία και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου και σε ποιες περιοχές του νομού σας βρίσκονται.

Επειδή, ήδη προετοιμάζουμε την παρουσίαση του σχεδίου μας σε παράγοντες του εξωτερικού θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να είχαμε την πληροφόρηση από πλευράς σας έως τις 18 Αυγούστου καθώς και τον ορισμό ενός contact person.

Η συμμετοχή και η συνεισφορά σας στο εθνικό εγχείρημα της προσέλκυσης επισκεπτών και τον χειμώνα είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη συνθήκη επιτυχίας του εγχειρήματος”.

Η απάντηση

Απαντώντας η ΕΞΗ αναφέρει: “Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση λάβαμε την πρόταση σας και σας βεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε τα μέγιστα για την πλήρη επιτυχία του υψηλού στόχου της επιδίωξης επέκτασης της τουριστικής περιόδου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σας γνωρίζουμε ότι επιχειρηματίες του τουρισμού στον νομό μας, κάνουν απέλπιδες προσπάθειες από το 1994 για την πολυπόθητη «επέκταση» , και οι οποίες δεν απέδωσαν , αφού δεν αποτελεί
έργο των ξενοδοχείων η επέκταση, αλλά του συνόλου της τοπικής οικονομίας, περιλαμβανομένης και της κεντρικής κυβέρνησης που πρέπει να λειτουργήσει σε άλλη βάση για να επιτευχθεί ο στόχος. Η πόλη του Ηρακλείου, οι όμοροι Δήμοι Χερσονήσου και Μαλεβιζίου ( περιοχή Αμμουδάρας απέχει μόνο 4 χλμ από το κέντρο του Ηρακλείου), διαθέτουν μεγάλο αριθμό καταλυμάτων όλων των κατηγοριών, και είναι έτοιμες από κάθε άποψη να υποδεχτούν ξένους επισκέπτες κατά την χειμερινή περίοδο.

Θεωρούμε όμως ότι από μόνη της μια πρόσκληση , και η καλή σας πρόθεση να βοηθήσετε, δεν αρκούν για να φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα.

Απαιτείται ουσιαστική στήριξη, με μικρό ή μηδενικό κόστος, από την κυβέρνηση, αλλά και συντονισμένες δράσεις προβολής και αναγνώρισης του σύνθετου κλάδου της φιλοξενίας και του
ρίσκου της κάθε επιχείρησης που θα δεχτεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σας παραθέτουμε κάποια σημαντικά ζητήματα που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Αεροπορικές εταιρίες: Αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένη ζήτηση, ως συνέπεια του αυξημένου κόστους καυσίμων και του συνολικού κόστους λειτουργίας τους. Για να επιλέξουν να βάλουν πτήσεις στη χώρα μας, έναντι άλλων προορισμών θα πρέπει να τους δοθούν κίνητρα, όπως δωρεάν τέλη προσγείωσης και χρόνου αναμονής για την περίοδο Νοέμβριο- Μάρτιο, αλλά και στήριξη προβολής προορισμών.
Ταξιδιωτικοί Πράκτορες: Μειωμένο ΦΠΑ και συμμετοχή στο κόστος για την διαφημιστική εκστρατεία.
Πελάτες: Δωρεάν επισκέψεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επειδή την περίοδο της επέκτασης, θα προσελκύσουμε κυρίως συνταξιούχους, που έχουν εξ’ ορισμού μειωμένο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να εξεταστεί η μη χρέωση τέλους διαμονής, αλλά και να διασφαλιστεί ότι είναι σε λειτουργία μουσεία και χώροι γενικού ενδιαφέροντος.
Ξενοδόχοι – τοπικοί επιχειρηματίες:
❖ Σημαντική μείωση ΦΠΑ και μηδενικά Δημοτικά τέλη (συμφωνούν οι δήμοι.). Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να τιμολογούν όσο γίνεται χαμηλότερα.
❖ Επιδότηση ενεργειακού κόστους, που με τις σημερινές τιμές καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία των μονάδων.
❖ Επιδότηση εργασίας αντί επιδότηση ανεργίας.
❖ Παράλληλα ή και ως μέρους του πιο πάνω μέτρου μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
Τράπεζες: Εδώ δεν ζητούμε κάποια παρέμβαση, αλλά επισημαίνουμε ότι τα επιτόκια βάσης ανέβηκαν και θα ανέβουν και άλλο καθιστώντας το κόστος χρήματος, άρα και λειτουργίας των
επιχειρήσεων εξαιρετικά ακριβό. Οφείλουμε να το συνυπολογίσουμε, αφού ακόμη και η καλοκαιρινή λειτουργία των ξενοδοχείων θα φέρει πολλούς συναδέλφους σε δύσκολη θέση”.

Και καταλήγει η επιστολή της ΕΞΗ:
“Κύριε υπουργέ,
Οι λόγοι που δεν απέδωσαν οι προσπάθειες στο παρελθόν είναι συγκεκριμένοι και συνοψίζονται στο εξής: Ζητείτο να επωμισθούν οι ξενοδόχοι το κόστος και το ρίσκο, αλλά δεν τους αναγνωρίστηκε ο ρόλος στην αύξηση των μεγεθών του εισερχόμενου τουρισμού και των εθνικών εσόδων που τελικά προήλθαν από τους ίδιους, και όχι από τους επισκέπτες.

Επιθυμούμε να μετέχουμε στο εγχείρημα, εφόσον αποτελεί εθνική στρατηγική και όχι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως σε παρελθόντα έτη”.

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου