Ρεπορτάζ

Ανακάλυψε απολιθωμένο δόντι από τα κάτω σαγόνια καρχαρία

Ενα ακόμα σπάνιο εύρημα έφερε στο φως ο υπεύθυνος ερευνών στη Ρόδο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου κ. Νίκος Γουδής, ο οποίος στα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ανακαλύψει σπάνιους θησαυρούς από την πλούσια φυσική ιστορία του νησιού μας.
Αυτή τη φορά ο Νίκος Γουδής, ανακάλυψε απολιθωμένο δόντι από τα κάτω σαγόνια ενός καρχαρία του γένους Isurus Oxyrinchus (ρυγχοκαρχαρίας) που υπολογίζεται ότι έζησε σε θαλάσσιες περιοχές της Ρόδου την Πλειόκαινη περίοδο, πριν από 3.000.000 έτη!
Όπως λέει ο κ. Ν. Γουδής, είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο σπάνια δόντια καρχαρία που έχει βρει… «Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σπάνιο είναι οι χρωματισμοί του, καθώς για τον ελλαδικό χώρο είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση απολίθωσης, ίσως και η μοναδική στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο εύρημα ρυγχοκαρχαρία που υπολογίζεται ότι έζησε σε θαλάσσιες περιοχές της Ρόδου κατά την Πλειόκαινη περίοδο», λέει στη «δ».
Ο ρυγχοκαρχαρίας (επιστημονική ονομασία Isurus oxyrinchus – Ίσουρος ο οξύρρυγχος) είναι ένας καρχαρίας της οικογενείας των λαμνίδων, που κατοικεί σε εύκρατα και τροπικά νερά, συνήθως μακριά από την ακτή, αλλά περιστασιακά εμφανίζεται κοντά σε νησιά και νησίδες, όπως και ο μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας αναφέρεται και ως καρχαρίας μάκο.
Το σχήμα του ρυγχοκαρχαρία μοιάζει με βελόνα και έχει μια μυτερή και μακριά μύτη. Οι ρυγχοκαρχαρίες έχουν ένα πολύ υδροδυναμικό σχήμα. Σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική για τις Λαμνίδες αερόβια μυϊκή αναπνοή, ο ρυγχοκαρχαρίας μπορεί να αναπτύξει εντυπωσιακή ταχύτητα και μετακινείται με μεγάλη ευκινησία.


Το ουριαίο πτερύγιο έχει σχήμα ημισελήνου. Τα δευτερεύοντα ραχιαία πτερύγια είναι πολύ μικρότερο από ό, τι το πρώτο. Οι κορυφές των θωρακικών πτερύγιων, και το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο στρογγυλοποιείται στους νεότερους καρχαρίες. Το δέρμα του ρυγχοκαρχαρία έχει πολύ λειαντικά πλακοειδή λέπια για μείωση της τριβής κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, σαν τα λακκάκια μιας μπάλας του γκολφ.
Οι ρυγχοκαρχαρίες απαντώνται σε υπεράκτιες εύκρατες και τροπικές θάλασσες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για πελαγικά είδη που μπορούν να βρεθούν από την επιφάνεια μέχρι σε βάθος 150 m, συνήθως μακριά από την ακτή αν και κατά καιρούς πιο κοντά στην ακτή, γύρω νησιά. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις γνωστούς ενδόθερμους καρχαρίες, σπάνια βρίσκεται σε ύδατα ψυχρότερα από 16° C.
Στο δυτικό Ατλαντικό μπορεί να βρεθεί από την Αργεντινή και τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι την Νέα Σκωτία. Στα ύδατα του Καναδά αυτοί οι καρχαρίες δεν είναι ούτε άφθονοι ούτε σπάνιοι. Η ύπαρξη ξιφία είναι μια καλή ένδειξη για ρυγχοκαρχαρίες, καθώς ο πρώτος αποτελεί τροφή για το δεύτερο και προτιμά παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς, επικίνδυνους και γρήγορους καρχαρίες. Ιδιαίτερο γνώρισμα του είναι η μεγάλη του, ταχύτητα καθώς κολυμπά άνω των 35 μιλίων ανά ώρα. Περιπλανιέται στην ανοιχτή θάλασσα αρκετά κοντά στην επιφάνεια του νερού και σπάνιες φορές καταδύεται κάτω από τα 150 μέτρα φτάνοντας μέχρι τα 400 μέτρα. Χαρακτηριστικό του αποτελεί η τρομακτική οδοντοστοιχία του που αποτελείται από 3 σειρές δοντιών σε κάθε σαγόνι, τα οποία μονίμως ανανεώνονται. Πρόκειται για είδος που επιτίθεται στον άνθρωπο. Στα ελληνικά νερά η παρουσία του είναι επιβεβαιωμένη αλλά πρόκειται πλέον για σχετικά σπάνιο είδος. Η παρουσία του στην Ελλάδα διανέμεται κυρίως στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται στο Αιγαίο. Λέγεται και σκυλόψαρο. Φτάνει τα 4 μέτρα μήκος και τα 500 κιλά βάρος. Ζει μέχρι τα 25 χρόνια και κολυμπά σε βάθη από 0-400 μέτρα.
Οι ανακαλύψεις του κ. Γουδή, φωτίζουν ακόμα περισσότερο πτυχές της φυσικής ιστορίας του νησιού παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα είδη που ενδημούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Μοναδική του ανησυχία είναι να ολοκληρωθεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο το οποίο από 2012 παραμένει ημιτελές. Ο ίδιος φυλάσσει τα ευρήματα σε δικούς του χώρους μέχρι την ολοκλήρωση του Μουσείου και θα παραδώσει τους θησαυρούς του όταν αυτό θα είναι έτοιμο να τους φιλοξενήσει. Μέχρι τότε, θα συνεχίσει τις ανασκαφές μακριά από τα… άγρυπνα μάτια όσων καραδοκούν να υφαρπάξουν τους θησαυρούς της Ρόδου για να τους πουλήσουν στη μαύρη αγορά, γι’ αυτό και δεν αποκαλύπτει ποτέ τα σημεία που τους εντοπίζει.
Ο Νίκος Γουδής, παρότι είναι βιοπαλαιστής και για τη συντήρηση όλου αυτού του θησαυρού πληρώνει από την τσέπη του, δέχθηκε πολλές προτάσεις από συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας για να αγοράσουν μερικά από τα εξαιρετικά ευρήματά του, προσφέροντάς του χιλιάδες ευρώ, ο ίδιος αρνείται σθεναρά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου