Ειδήσεις

Δεκτή τροπολογία του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού

Ολοκληρώθηκε με την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας της Ε.Ε. για την ανταλλαγή ανθρωπίνων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία κ.ά. διατάξεις».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία, δεδομένου ότι θα ήθελε να έχει τον χρόνο να ενημερωθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη να κάνει δεκτές τις τροπολογίες που είχε καταθέσει και αφορούσαν άμεσα τη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας και ιδιαίτερα της Λέρου και της Ρόδου, στα οποία υπάρχει έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών και επικουρικών, θέμα η επίλυση του οποίου – όπως εξήγησε – δεν χωρά καμία καθυστέρηση.

Τελικά ο Υπουργός δέχθηκε μόνο τις τροπολογίες που υπέβαλε ο κ. Κρεμαστινός.

Ο σχετικός διάλογος μεταξύ του Υπουργού και του κ. Κρεμαστινού είναι ο ακόλουθος:

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Σχετικά με τις τροπολογίες, αντιλαμβάνεστε ότι οι εκπρόθεσμες τροπολογίες είναι μία κακή πρακτική, είτε κυβερνητική, είτε βουλευτική. Θέλω να συνεννοηθούμε όλοι σ’ αυτό. Είναι μία κακή πρακτική από την πλευρά της Κυβέρνησης, γιατί αιφνιδιάζει το Κοινοβούλιο. Είναι κακή πρακτική από την πλευρά των Βουλευτών, γιατί αιφνιδιάζουν την Κυβέρνηση και ουσιαστικά δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγησή τους ως προς τις επιπτώσεις τους από τις Υπηρεσίες.

Επειδή εγώ δεν είμαι της αντιλήψεως ότι ο Υπουργός είναι ο φωτεινός παντογνώστης και εν πάση περιπτώσει δεν θα λαμβάνει κανέναν υπ’ όψιν του προκειμένου να αποφασίσει, αλλά αντιθέτως θέλω να μου λένε οι Υπηρεσίες την άποψή τους και θέλω να υπάρχει και μία διαβουλευτική επεξεργασία σε όποια νομοθετική παρέμβαση, γι’ αυτό ο χρόνος είναι αναγκαίο να υπάρχει.

Άρα, σε ό,τι αφορά στις εκπρόθεσμες, η γενική αρχή είναι ότι δεν τις κάνω δεκτές, εκτός και αν υπάρχει κάτι εντελώς εξαιρετικά κατεπείγον και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτή είναι η γενική αρχή. Μάλιστα, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτή θα είναι η προσπάθεια από εδώ και πέρα ακόμα και στο κυβερνητικό επίπεδο. Η προσπάθεια, δηλαδή, θα είναι οι τροπολογίες να έρχονται εμπροθέσμως στην Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει προθεσμία καταθέσεως των τροπολογιών και στην Ολομέλεια, η οποία προβλέπεται από τον Κανονισμό. Όμως, η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα είναι όλες οι τροπολογίες να είναι ενσωματωμένες στην Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των τροπολογιών, συμπεριλαμβανομένων και των εμπρόθεσμων, ακόμα και εκείνων που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ- τις κρατάμε και θα τις δούμε. Έχουμε δύο νομοσχέδια τα οποία είναι έτοιμα, το ένα έχει περάσει από την ΚΕΝΕ και βρίσκεται στην αρχή συμβάσεων, το άλλο επίσης προχωράει. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα τα τελειώσουμε είναι μέσα στο Δεύτερο Τμήμα, δηλαδή ελπίζουμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να σας απασχολήσουμε στο Κοινοβούλιο με αυτά τα νομοσχέδια. Και επομένως και τη συνεκτίμηση αυτών των τροπολογιών θα την κάνουμε αμέσως στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές και προσωπικά ακολουθώ φυσικά διαφορετική μεθοδολογία. Ζητώ δηλαδή να έρχονται οι τροπολογίες πρώτα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, να εκφράζονται τα κόμματα, οι φορείς και οι συνδικαλιστές και μετά να μεταφέρεται η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι τροπολογίες είναι δύο ειδών: Οι εκπρόθεσμες τροπολογίες που δεν έχουν περάσει από την Επιτροπή, δεν έχουν περάσει, δηλαδή, τη βάσανο της κρίσης και οι τροπολογίες οι οποίες έχουν περάσει τη βάσανο της κρίσης. Επικροτώ αυτό το οποίο λέτε ότι δηλαδή, «Είμαι ένας Υπουργός νέος, τώρα ανέλαβα κι έχω το δικαίωμα να διαβουλευτώ με τους συνεργάτες μου και, βεβαίως, δεν αποκλείω τη πιθανότητα τις τροπολογίες που είναι σωστές, να τις κάνω αποδεκτές».

Εν τούτοις, όμως, πρέπει να σας πω, απευθυνόμενος σε έναν εξαίρετο δικηγόρο – αν ήσασταν γιατρός, θα μιλούσα διαφορετικά – τα εξής: Αν, παραδείγματος χάρη, αυτή τη στιγμή φύγει ο επικουρικός γιατρός, ο μοναδικός χειρουργός από τη Λέρο, αύριο το πρωί δεν θα ξέρει τι να κάνει το νοσοκομείο όταν παρουσιαστεί οξεία σκωληκοειδίτιδα. Δεν σας λέω κάτι σοβαρότερο. Δεν υπάρχει άλλος γιατρός. Οπότε, ναι μεν είναι λογικό αυτό που λέτε αλλά στην ιατρική λογική είναι παράλογο. Και για τους δημάρχους των περιοχών αυτών είναι ακόμη πιο παράλογο, που δεν είναι γιατροί και δικαίως διαμαρτύρονται και μας παίρνουν τηλέφωνα και μας ρωτούν τι θα κάνουν.

Άρα, πρέπει κατά κάποιον τρόπο ορισμένες τροπολογίες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή, να μην καθυστερήσουν ούτε καν για το επόμενο νομοσχέδιο.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παρακαλέσω αυτές τις τροπολογίες να τις δείτε με τελείως διαφορετικό τρόπο, διότι αύριο το πρωί – δεν το εύχομαι – μπορεί να έχετε κλασικά προβλήματα, όπως το παράδειγμα που σας ανέφερα για τη Λέρο. Θα μου πείτε: «Αν καθυστερήσει ένας νόμος ένα μήνα, θα πάθει τίποτα κανένας;» Στην προκειμένη περίπτωση θα πάθει. Και αυτή είναι, αν θέλετε, η επίκλησή μου προς το Υπουργείο, να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους τροπολογίες τελείως διαφορετικά.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Κρεμαστινέ, απλώς θα ήθελα να σας πω για την τροπολογία. Όσον αφορά τις βουλευτικές τροπολογίες – δεν αναφέρομαι, προφανώς, στις κυβερνητικές, επειδή τις δεχόμαστε αφού τις φέρνουμε εμείς – δεχόμαστε την εμπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία σας για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, καθώς πείθομαι από το επιχείρημά σας για το κατεπείγον του θέματος, αλλά με μία παρέμβαση. Στο τέλος αυτής της τροπολογίας θα προσθέσουμε «για χρονικό διάστημα, όμως, που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες».

Θέτω το χρονικό περιορισμό, προκειμένου να γίνει μία ολοκληρωμένη στάθμιση από πλευράς των Υπηρεσιών του Υπουργείου κατά πόσον αυτό μπορεί να πάρει ένα μονιμότερο χαρακτήρα ως μέτρο ή μπορεί να καλυφθεί αυτό το ζήτημα με αυτήν την παράταση. Επομένως, θέλω μία εκτίμηση.

H άλλη τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Κρεμαστινός, για τη δυνατότητα επιλογής του νοσοκομείου που θα κάνουν οι επικουρικοί γιατροί την ειδικότητά τους έχει καλυφθεί ουσιαστικά από διάταξη που υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο.

Υπάρχει και μία τρίτη τροπολογία, για την οποία θα επιφυλαχθούμε σε προσεχές νομοσχέδιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πραγματικά με αυτό που είπατε, ότι δηλαδή τροπολογίες θα πρέπει να περνάνε πρώτα από την Επιτροπή, όπου εκφράζονται οι Βουλευτές, εκφράζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς, γιατί είναι κάτι πολύ σωστό και προοδευτικό.

Αυτές οι τροπολογίες που κατέθεσα είναι αυτής της κατηγορίας, συμφωνούν τα Κόμματα και οι φορείς, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι και επείγουσες. Δεν είναι λοιπόν, κατά συνέπεια προσωπικές.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω καταψηφίσει στο παρελθόν τροπολογίες όπως αυτές που περιγράψατε, του δικού μας Υπουργείου, έχω καταψηφίσει τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών του κ. Στουρνάρα, όταν τις έφερνε χωρίς να περάσουν από την αρμόδια Επιτροπή. Θεωρώ λοιπόν πάρα πολύ σωστό αυτό που υιοθετείτε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου