Ρεπορτάζ

Για το ΕΚΑΒ Ρόδου η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών!

Από τις δυσκολότερες ήταν η φετινή χρονιά για το ΕΚΑΒ στη Ρόδο, λόγω της ραγδαίας αύξησης της κίνησης αλλά και της πληθώρας των περιστατικών που κλήθηκαν και καλούνται να διαχειριστούν οι διασώστες.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ρόδου, κ. Φιλήμονας Χατζησταμάτης, σε ημερήσια βάση το ΕΚΑΒ καλείται να παρέμβει σε έως και 60 περιστατικά, παρόλες τις ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό. Τον περασμένο Αύγουστο, το ΕΚΑΒ παρενέβη σε 1200 περίπου συμβάντα.
Η κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης έπειτα από τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης συνετέλεσε στην μεγαλύτερη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων. Αυξήθηκαν επίσης τα ψυχιατρικά περιστατικά, τα παθολογικά και τα χρόνια περιστατικά, ενώ συνεχίζουν να απασχολούν το ΕΚΑΒ και τα κρούσματα της νόσου Covid-19.
«Η φετινή χρονιά είναι η πιο δύσκολη της τελευταίας τριετίας. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης, έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο φόρτος εργασίας. Έχουμε πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των περιστατικών ψυχιατρικής φύσεως, που ενδεχομένως να συνδέονται με τον εγκλεισμό κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Βεβαίως, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τα απλά παθολογικά περιστατικά, οι χρόνιοι πάσχοντες αλλά και τα περιστατικά κορωνοϊού. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ανάγκες είναι φέτος σαφώς μεγαλύτερες και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στο έργο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ευτυχώς τα έχουμε καταφέρει ικανοποιητικά», δήλωσε ο κ. Χατζησταμάτης, και πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες μικρές καθυστερήσεις σε περιστατικά. Επρόκειτο όμως για ολιγόλεπτες καθυστερήσεις που δεν επηρέαζαν την έκβαση του κάθε περιστατικού.
Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας 10 επικουρικών εργαζόμενων στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν αποσπαστεί σε άλλες πόλεις. Άλλωστε λόγω της έλλειψης εργαζόμενων και νέων δομών του ΕΚΑΒ που συστάθηκαν στη Ρόδο απορροφώντας στελεχειακό δυναμικό, χρειάστηκε να κλείσει ο τομέας της Σορωνής και δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ξανά εάν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό.
«Σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν όσοι έχουν αποσπαστεί σε άλλες πόλεις και όταν τελειώσουν σε λίγους μήνες οι συμβάσεις των επικουρικών, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Επιπλέον, η έλλειψη υποδομών περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό», είπε ο κ. Χατζησταμάτης, σημειώνοντας ότι και ο τομέας των αεροδιακομιδών χρειάζεται ενίσχυση, καθώς χρησιμοποιούνται διασώστες από την Κρήτη και γιατροί συνήθως από την Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου