Τοπικές Ειδήσεις

Τα 4 φθινοπωρινά φρούτα που δεν πρέπει να παραλείψετε!

Το ξέρω ότι οι περισσότεροι είστε λάτρεις του καλοκαιριού και των αντίστοιχων φρούτων του! Όταν αρχίζει να φθινοπωριάζει και κάνουν την εμφάνισή τους στον πάγκο του μανάβη τα φθινοπωρινά φρούτα αρχίζετε να δυσανασχετείτε λίγο, ωστόσο σήμερα λέω να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό!
Θα ήθελα λοιπόν να σας “γνωρίσω” μερικά από τα πιο σημαντικά φρούτα του φθινοπώρου και τους λόγους για τους οποίους θα ήταν καλό να τα βάλεις στην τσάντα σου για ενδιάμεσο σνακ!

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Πάμε να ξεκινήσουμε!
Ποιος δεν γνωρίζει ότι “ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”; Ωστόσο να μάθουμε το “γιατί”; Σύμφωνα με μελέτες το μήλο δρα προστατευτικά στον έλεγχο της χοληστερόλης και μάλιστα η δράση του αυτή είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως για παράδειγμα της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού! Σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να τονίσω είναι πως τα μήλα συνιστάται να καταναλώνονται με τη φλούδα τους, διότι ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών βρίσκονται εκεί. Παράλληλα, σχεδόν το ήμισυ της περιεκτικότητας της βιταμίνης C στο μήλο είναι ακριβώς κάτω από τη φλούδα. Γι’ αυτό μην το ξεφλουδίζετε, απλώς πλύνετε το καλά και καταναλώστε το! Εκτός από την κλασική μορφή του ως σνακ, το μήλο συνδυάζεται υπέροχα μέσα σε πράσινες σαλάτες, με μέλι και κανέλα ή μέσα σε ένα energy bowl με βάση το γιαούρτι!
Και μετά το μήλο, θα σας πρότεινα να σπάσετε ένα ρόδι! Όχι μόνο για να σας φέρει καλή τύχη, αλλά για να το καταναλώσετε! Θεωρείται υπερτροφή από τις λίγες και επίσης θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε τον “βασιλιά” της κόκκινης ομάδας των φρούτων λόγω των σπουδαίων ιδιοτήτων του. Το ρόδι περιέχει περίπου 124 διαφορετικά φυτοχημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Οι περισσότερες μελέτες επίσης δείχνουν ότι το ρόδι έχει 2 με 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί αλλά και το πράσινο τσάι. Γι’ αυτό προσθέσετε το στη διατροφή σας και μάλιστα προτιμήστε τους σπόρους του κι όχι το χυμό του, γιατί οτιδήποτε έχει υποστεί επεξεργασία χάνει ένα μέρος τον πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του.
Ένα άλλο φρούτο που κάνει την εμφάνισή του αυτή την εποχή είναι τα δαμάσκηνα. Είναι πασίγνωστη η δράση τους και η συμβολή τους στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην ανακούφιση του οργανισμού από προβλήματα δυσκοιλιότητας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη. Επιπλέον τα δαμάσκηνα περιέχουν βιταμίνη C η οποία δεσμεύει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Όσον αφορά την κατανάλωσή τους, συνδυάστε τα υπέροχα με ξηρούς καρπούς, γεμίστε το εσωτερικό τους με ένα βούτυρο από ξηρό καρπό της επιλογής σας ή προσθέστε τα στη μαγειρική σας καθώς συνδυάζονται εξαιρετικά με συνταγές κρέατος.
Τελευταίο στη λίστα, όχι όμως και σε αξία, έρχεται το αχλάδι! Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά ξεχωρίζουν επίσης γιατί αποδίδουν λίγες θερμίδες και έχουν χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες παρέχουν προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά επιπλέον συμβάλλουν και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους λόγω της καλής πρόκλησης κορεσμού που προκαλούν. Πώς να τα εντάξεις στο πιάτο σου; Κι αυτά ταιριάζουν υπέροχα μέσα σε πράσινες σαλάτες! Όμως μπορούν να αποτελέσουν και τη βάση για γλυκιές συνταγές όπως κομπόστες, μαρμελάδες.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου