Τοπικές Ειδήσεις

Ημερίδα με θέμα «Εθνοφυλακή, πυλώνας υπερηφάνειας, αποτροπής και εξωστρέφειας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από την 95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) η ημερίδα με θέμα: «Εθνοφυλακή: Πυλώνας Υπερηφάνειας–Αποτροπής–Εξωστρέφειας-Καινοτομίας–Προσφοράς με Προοπτική Νίκης στο Σύγχρονο Επιχειρησιακό Περιβάλλον».
Ομιλητές ήταν ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, ο κ. Γεώργιος Μαρής, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο αν/χης (ΤΘ) Άγγελος Αβραμίδης, διοικητής ΤΕΘ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑ, ο επίλαρχος Ερμής Γαλανός, διοικητής 11ου ΤΕΘ Λάρνακας και ο έφεδρος υπολοχαγός (ΠΖ) Παναγιώτης Μηνάς, εθνοφύλακας του ΤΕΘ ΡΟΔΟΥ.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και μεταξύ άλλων των αντιπεριφερειαρχών Χρήστου Ευστρατίου, Χρήστου Μπάρδου και Χαρούλας Γιασιράνη, των αντιδημάρχων Στέφανου Δράκου και Θανάση Βυρίνη, στο πλαίσιο «Ειδικής Συνεργασίας–Σύσφιξης Σχέσεων» μεταξύ Μονάδων Εθνοφυλακής Ελλάδας–Κύπρου.
Την 1η ενότητα εισηγήσεων άνοιξε ο αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Άγγελος Αβραμίδης, διοικητής του ΤΕΘ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑ, παρουσιάζοντας το θέμα «Ιστορική αναδρομή στο θεσμό της Εθνοφυλακής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Αναφέρθηκε στην Εθνοφυλακή από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας έως τη σύγχρονη εποχή, στη γενική της έννοια και η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς στους αγώνες του έθνους και επιχείρησε μία αποτίμηση της προσφοράς της Εθνοφυλακής ανά τους αιώνες, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι η διαχρονικότητα του θεσμού, αλλά και η ανελλιπής συμμετοχή στην πολεμική προσπάθεια, όταν η πατρίδα βρισκόταν σε κίνδυνο, είναι αδιαμφισβήτητη.


Τέλος ανέδειξε ότι για τον Έλληνα η έννοια του εθνοφύλακα δεν είναι κάτι ξένο ή εξωπραγματικό. Είναι γραμμένο στο DNA του και μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιό και από γιό σε εγγονό μαζί με το τυφέκιο και τον σάκκο ιματισμού με την παραλλαγή, το κράνος και την εξάρτυση.
Στην εισήγηση με θέμα «Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός της Τουρκίας στη Ν.Α. Μεσόγειο», ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Μαρής ανέδειξε με την ακαδημαϊκή του έρευνα το πώς η Τουρκία προωθεί τις φιλοδοξίες της για ηγεσία, έλεγχο και αλλαγή του status quo στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού της, επιλέγοντας και υιοθετώντας τόσο στρατηγικές υποβιβασμού, όσο και στρατηγικές αποδυνάμωσης, καθώς και τη στρατηγική των υβριδικών απειλών, καταργώντας και καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του απηύθυνε προσωπικό χαιρετισμό στους Εθνοφύλακές μας, αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω το ρόλο του τιμητικού αυτού θεσμού.
Την 2η ενότητα εισηγήσεων άνοιξε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μάζης με την εισήγησή του με θέμα «Γεωπολιτικές Δυνάμεις στο Σύμπλοκο της Μεσογείου».
Η εν λόγω εισήγηση αποτελεί ένα από τα τέσσερα ζητήματα κριτικής προσεγγίσεως του κ. καθηγητή σε ισάριθμες επιλογές εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Περιλαμβάνεται στο νέο συνολικό και σφαιρικώς διαμορφωμένο πόνημα Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής της Μεσογείου υπό τον τίτλο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ», το οποίο παρουσιάζει, τεκμηριώνοντας σχολαστικώς, με διαύγεια και νηφαλιότητα, αλλά χωρίς συμβιβασμούς, τα θεμέλια της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά κατετέθησαν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου το 2001 και συνεχίζονται με εντυπωσιακή ακρίβεια μέχρι σήμερα, 21 χρόνια μετά από την εμφάνιση του νταβουτογλιανού γεωστρατηγικού συγγράμματος υπό τον τίτλο «Το Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας».
Είναι προφανής πλέον η ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, για τη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε πολύπλευρες προοπτικές με ευρωπαϊκό και δημοκρατικό προορισμό. Συμπερασματικά καταλήγει στην πρόταση για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μεσογειακού στρατηγικού υποσυστήματος ενεργειακής ασφαλείας από πλευράς Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, με δυνατότητα επεκτάσεως προς την Αίγυπτο και με κεντρικό άξονα τη Γαλλική Δημοκρατία.


Στην εισήγηση με θέμα «Η Εθνοφυλακή στην Κύπρο» ο επίλαρχος Ερμής Γαλανός αποτύπωσε τον ρόλο της Εθνοφυλακής στην Κύπρο, αναλύοντας σε γενικές γραμμές τη νομοθεσία που διέπει την Εθνοφυλακή, τις δυνατότητες της Εθνοφυλακής, τον τρόπο οργάνωσής της με βασικό πυρήνα τον Λόχο Κατοικημένου Τόπου, την ανάγκη συνέχισης και αναβάθμισης της εκπαίδευσης, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλού επιπέδου γνώσεων και βαθμού ετοιμότητας. Τέλος, επεχείρησε και επέτυχε να σκιαγραφήσει τον εθελοντή Κύπριο Εθνοφύλακα με το μεγαλείο της αθάνατης ψυχής και την προσφορά του στη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.
Το όραμα παραμένει μοναδικό, αταλάντευτο και αδιαπραγμάτευτο: μια πατρίδα ελεύθερη χωρίς κατοχικά στρατεύματα, ανέφερε συμπερασματικά ο διοικητής του Τάγματος.
Την 2η ενότητα έκλεισε ο έφεδρος υπολοχαγός (ΠΖ) Παναγιώτης Μηνάς του ΤΕΘ ΡΟΔΟΥ με την εισήγησή του με θέμα «Η Εθνοφυλακή μέσα από τα μάτια ενός εφέδρου αξιωματικού της Εθνοφυλακής».
Ο εισηγητής τόνισε ότι το να είναι κάποιος Εθνοφύλακας, είναι κάτι σαν αυτεπάγγελτη ιδιότητα, συνυφασμένη με την ύπαρξή του, αφού ζεί και εργάζεται στα σύνορα, εκεί που είναι η εστία του, η οικογένειά του, οι τάφοι των προγόνων του, όλα αυτά που αγαπάει και τον αγαπούν.
Στη συνέχειαμ κατέδειξε τον θεσμό της Εθνοφυλακής και τον ρόλο του Εθνοφύλακα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, καταθέτοντας και τις προσωπικές του εμπειρίες.
Ποιο μήνυμα αποτροπής μπορεί να είναι ισχυρότερο από την παρουσία γκριζομάλληδων στα πεδία βολής και ασκήσεων τα κυριακάτικα πρωινά; τόνισε μεταξύ των άλλων, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, προτρέποντας παράλληλα όλους τους Εθνοφύλακες, έχοντας πλήρη αντίληψη της αποστολής και του ρόλου τους, με συναίσθηση ευθύνης αλλά και υψηλό φρόνημα, να πυκνώνουν τις συμμετοχές στις ασκήσεις, τις βολές και τις εκπαιδεύσεις της Εθνοφυλακής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου