Δυσεύρετες και «τσουχτερές» είναι οι φοιτητικές κατοικίες στη Ρόδο. Τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα σπανίζουν και όσα τυχόν μείνουν κενά κοστίζουν ακριβά. Τη ρίζα του προβλήματος αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων αποφάσισε να καταφύγει σε αυτή την χρήση, η οποία αποδεικνύεται επικερδέστερη. Τη φετινή σεζόν, τα ακίνητα που διατίθενται μέσω πλατφορμών, όπως η airbnb, έχουν γίνει ανάρπαστα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς πόσα είναι πραγματικά τα ακίνητα που διατίθενται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Οι παραδοσιακές μισθώσεις τείνουν να εκλείψουν, με αποτέλεσμα τόσο οι νέοι φοιτητές οι οποίοι αναζητούν σπίτι στη Ρόδο όσο και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε απόγνωση. Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κοκ. που τοποθετούνται στη Ρόδο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η έλλειψη ακινήτων ώθησε προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων, που παρουσιάζουν αύξηση 30% κατά μέσο όρο. «Είναι γεγονός ότι είναι δυσεύρετα πλέον τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα και σπίτια στη Ρόδο, ενώ τα ενοίκια είναι αυξημένα κατά 30% κατά μέσο όρο. Μία γκαρσονιέρα κόστιζε π.χ. από 200 έως 300 ευρώ. Σήμερα το μηνιαίο μίσθωμα έχει φθάσει στα 350 ευρώ. Βασική αιτία για τη στέρηση των διαθέσιμων ακινήτων από την αγορά και την εκτόξευση των ακινήτων αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν στραφεί σε αυτή τη χρήση, η οποία είναι ασφαλώς πιο κερδοφόρα και με λιγότερο ρίσκο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη …στροφή αυτή η πανδημία του κορωνοϊού, αφού από τη μία ο κόσμος αναζητούσε νέους τρόπους να αυξήσει τα εισοδήματά του και από την άλλη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αναπτύχθηκαν σημαντικά μέσα στην πανδημία», δήλωσε η κτηματομεσίτρια κυρία Γιασεμί Μαντικού η οποία σημείωσε πώς όλα τα σπίτια που διατίθενται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι σε άψογη κατάσταση, πλήρως ανακαινισμένα και με πολλές ανέσεις. Είναι συνεπώς αναμενόμενο όταν νοικιάζονται σε μηνιαία βάση μετά τη λήξη της σεζόν και μέχρι την έναρξη της επόμενης, το μίσθωμα να είναι υψηλότερο από τα συνηθισμένα. Και βέβαια δεν σπανίζουν μόνο τα προς ενοικίαση σπίτια αλλά και τα προς πώληση, αφού οι ιδιοκτήτες προτιμούν να επωφεληθούν από την …άνθιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Ρόδο.
«Υπάρχει αρκετός κόσμος που αναζητά απεγνωσμένα να νοικιάσει σπίτι στη Ρόδο. Δεν είναι μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί κλπ. Συνήθως, καταλήγουν να μισθώσουν κάποιο δωμάτιο με το μήνα σε καταλύματα που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα», συμπλήρωσε η κυρία Μαντικού.
Οι εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εξεύρεση κατοικίας στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του νομού. Κάθε χρόνο διορίζονταν στα Δωδεκάνησα περισσότεροι από 700 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που αναζητούσαν όλοι ταυτόχρονα έστω ένα μικρό διαμέρισμα για να μείνουν. Μετά όμως από τις μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας, τοποθετούνται πλέον στα Δωδεκάνησα γύρω στους 130 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και συνεπώς μειώθηκαν οι ανάγκες σε στέγη για τον συγκεκριμένο τουλάχιστον κλάδο.
«Ήταν υπαρκτό το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στη Ρόδο και στα νησιά και παραμένει σε ένα βαθμό. Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς ένα σπίτι να μείνει στη Ρόδο ενώ οι τιμές των ενοικίων είναι υψηλές. Φέτος θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο πρόβλημα σε μικρότερα νησιά, όπως είναι η Χάλκη ή η Κάρπαθος, όπου δεν υπάρχουν ακίνητα ή τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Συνήθως οι αναπληρωτές και νεοδιόριστοι συνάδελφοι καταλήγουν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο σε κάποιο κατάλυμα», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Κλαδογένης.