«Ζώντας στον πιο ανθεκτικό τόπο της Ευρώπης, οι καλές ειδήσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, ως αποτέλεσμα μιας πάρα πολύ σκληρής δουλειάς που γίνεται σε πάρα πολλά επίπεδα»
Υπαρκτός και δεδομένος είναι πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της φετινής τουριστικής κίνησης.
Αυτό υπογράμμισε χτες, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ενώ αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται.
Αναλυτικά, ο περιφερειάρχης είπε τα εξής:
«Ζώντας στον πιο… ανθεκτικό τόπο της Ευρώπης (τουλάχιστον τουριστικά), οι καλές ειδήσεις, έρχονται η μία μετά την άλλη, σαν αποτέλεσμα μιας πάρα πολύ σκληρής δουλειάς που γίνεται σε πάρα πολλά επίπεδα. Πριν από λίγο καιρό, είχαμε την έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος του Νοτίου Αιγαίου στο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο οποίο όπως ξέρετε ανατρέψαμε το μεγάλο ζήτημα που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, τον Στόχο-1 κι έτσι μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, με διπλάσιους πόρους. Επιπλέον, εγκρίθηκε και το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για την χώρα και άρα, οι πόροι είναι εγγυημένοι. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σαν επιτυχία της χώρας –μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής που έχει η Ε.Ε. και αποσκοπεί στην παροχή στήριξης σε περιοχές, που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις, λόγω της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Η χώρα μας, έδωσε μάχη και κέρδισε 1,63δις ευρώ. Το ταμείο αυτό, δεν έχει οριζόντια λειτουργία. Πρέπει να αποδείξουν κάποιες περιοχές ότι αξίζουν ή πρέπει να είναι αποδέκτες χρηματοδοτήσεων από αυτό. Στην Ελλάδα, είναι μόνον τέσσερις οι περιφέρειες, οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν στους πόρους αυτούς: η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Νότιο Αιγαίο, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη –και δύο δήμοι στην Πελοπόννησο. Εμείς, έχουμε να παρουσιάσουμε άξονες, δράσεις, πρωτοβουλίες και να κάνουμε δουλειά σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή και στα ενεργειακά ζητήματα. Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τα τομεακά προγράμματα του κάθε υπουργείου. Για το Ν.Αιγαίο αντιστοιχεί πάνω από το 13% -περίπου 210εκ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, επιχειρηματικότητας, κυκλικής οικονομίας π.χ. όπως η Τήλος και δράσεις ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Ειδικά για το ΕΣΠΑ 2021-2027 το μόνο που απομένει για να βγει στον αέρα η 1η πρόσκληση ενδιαφέροντος για να ενταχθούν έργα, είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς, όλα τα υπουργεία της χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν ξεκινήσει οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αναφερόμενος ο κ. Χατζημάρκος στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου, εξέφρασε αφενός την ικανοποίησή του, αφετέρου προέβη σε δηλώσεις για το 2023.
«Είμαστε μέσα σε μια τουριστική περίοδο, η οποία, μας δίνει μόνο χαμόγελο και αισιοδοξία. Τα στοιχεία είναι… συγκλονιστικά καλά (!) σε σημείο να έχουμε ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες στο Ν. Αιγαίο, ενώ μόνον η Ρόδος, αγγίζει τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες –κι έχει ακόμη δρόμο. Η πρωτοβουλία της ομάδας για τον Τουρισμό, με όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, επεξεργάζεται αυτή την στιγμή, τον Σεπτέμβριο κι εντός των ημερών θα ανακοινώσει αναλυτικά τα στοιχεία ανά νησί. Η περιοχή μας, έδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές σε όλη την Ευρώπη».
Όπως είπε, για 1η φορά δίδονται τα στοιχεία –πέραν των απ ευθείας διεθνών πτήσεων- κι εκείνα από τους επιβάτες που μετεπιβιβάζονται από τον αερολιμένα Αθηνών ‘Ελ.Βενιζέλος ενώ άλλες μεγάλες πηγές επισκεπτών, είναι η ακτοπλοϊα και η κρουαζιέρα. Όλα θα δοθούν στην δημοσιότητα στο τέλος του έτους, ανέφερε.
«Βλέπω την αγωνία κάποιων για το 2023. Ίσως να είμαστε το μόνο μέρος του κόσμου, που από τον Αύγουστο, αρχίζει η αγωνία για την επόμενη χρονιά (!) Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν όλα πάνε καλά. Ίσως εάν ο Αύγουστος ήταν πολύ κακός, δεν θα μιλούσαμε για το επόμενο έτος. Είναι γεγονός πως διανύουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο –όχι μόνον εμείς, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. Οι λόγοι είναι ο πληθωρισμός, το ενεργειακό, τα τρόφιμα κ.λπ. Όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, εμείς έχουμε ξεκινήσει τις επαφές μας για το 2023 –με τους τουρ οπερέιτορς, αεροπορικές εταιρείες, πλατφόρμες προώθησης και γενικότερα με όλη την τουριστική αγορά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πρώτες μας επαφές για την επόμενη σεζόν, μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα: ηρεμία, αυτοπεποίθηση και εισπράττουμε, ήδη, την ικανοποίηση όλων των συνεργατών αφού είμαστε ένας ώριμος και αξιόπιστος προορισμός» και μίλησε για την συνεννόηση με την εταιρεία JET TOURS που ήδη ανέβασε τις αεροπορικές θέσεις της από 203.000 το 2019 στις 379.000 το 2022 (αύξηση 87%).
«Το πρόγραμμα της JET TOURS για το 2023 είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2022 (!) ξεπερνώντας τις 410.000 θέσεις. Οι εταιρείες αυτές, επιλέγουν να συνεργάζονται σε περιοχές όπου οι συνθήκες είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές. Τα νησιά μας είναι επανα-τοποθετημένα…» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και διαβεβαίωσε πως το ενδιαφέρον για το 2023 είναι πολύ μεγάλο και τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά με σημείο αιχμής την επιμήκυνση.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ
Ερωτηθείς σχετικά με την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την περιοχή μας, εξ αιτίας της καλής τουριστικής κίνησης (όπως είχε δηλώσει από την Ρόδο ο υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας), ο περιφερειάρχης δήλωσε κατηγορηματικά:
«Ο δημοσιονομικός χώρος έχει δημιουργηθεί και είναι δεδομένος. Τα αποτελέσματα του τουρισμού είναι συγκλονιστικά. Αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά –ανά νησί και ανά κλάδο της οικονομίας το 2022. Έχω δει εντυπωσιακά στοιχεία σε αυξήσεις –που όμως δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα. Από την πλευρά μας, θα απαιτήσουμε το μερίδιο που δικαιούμαστε από αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο. Έχουμε αποδείξει στην πράξη πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα με τις χρηματοδοτήσεις για τα νησιά μας. Θα έλεγα ότι θα είναι τόσο μεγάλες που δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τις απορροφήσουμε λόγω της υποστελέχωσης. Η ΠΝΑι είναι η 1η σε απορροφήσεις στην Ελλάδα και οι νησιώτες, έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτό τον δημοσιονομικό χώρο…»
Ο ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Αυστηρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Χατζημάρκος σχετικά με την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά ξεκαθαρίζοντας πως όσοι (δήμαρχοι νησιών) έχουν αντιρρήσεις θα κληθούν να απαντήσουν και να δώσουν αναλυτικά στοιχεία:
Είπε ακόμη ότι ήδη έχουν γίνει πολλά έργα μέσω ΣΔΙΤ για όλα τα νησιά ενώ προχωράει και ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός:
«Η Ελλάδα δεν είχε πρόγραμμα περιβάλλοντος. Είχαμε πρωτιές στα πρόστιμα. Όμως κέρδισε 600εκ. ευρώ, λόγω της λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ν.Αιγαίου. Εμείς αυτό που παραλάβαμε ήταν χωματερές. Όσον αφορά στον ΧΥΤΑ βορείου τριγώνου της Ρόδου, είναι ένας αδιανόητος, άθλιος, απαράδεκτος, μεσαιωνικός σκουπιδότοπος (!) Όλες οι κατηγορίες που δεχόμαστε είναι επειδή εφαρμόζουμε το… Νόμο! Θα ζητήσω να έρθουν ΟΛΑ στο ΦΩΣ. Προσωπικά, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω. Θα ζητήσω από τους δημάρχους να απολογηθούν στην κοινωνία, για κάθε ευρώ που έχουν χρεώσει στους δημότες για τα δημοτικά τέλη –τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πληρώσει. Ο ΦΟΔΣΑ δουλεύει για να δώσει στα νησιά, το περιβάλλον που τους αξίζει…», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.