Ανοδική τάση παρουσιαζουν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στην χώρα μας. Παρά τις καραντίνες τα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη και ανησυχητική αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού (bullying). Τα στοιχεία προέρχονται από τα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων, με την ΕΛ.ΑΣ. να καταγράφει τον προηγούμενο χρόνο σχεδόν δύο με τρεις περιπτώσεις ξυλοδαρμού σε εβδομαδιαία βάση, με πρωταγωνιστές ανήλικους δράστες.
Το μείζον θέμα που έχει ανακύψει στις αυλές των σχολείων, όπως είναι φυσικό, προβληματίζει έντονα, καθώς τα βίαια περιστατικά ανά τη χώρα αντί να περιορίζονται γίνονται διαρκώς συχνότερα, κάτι που οι ειδικοί συνδέουν ευθέως και με τις «περιόδους κοινωνικής πίεσης».Ετσι, η αύξηση των βίαιων επεισοδίων με ανήλικους πρωταγωνιστές τίθεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ειδικά, δε, οι περιπτώσεις όπου καταγράφονται εντός σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλωστε, τα περισσότερα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που καταγράφονται σε σχολεία αφορούν Επαγγελματικά Λύκεια. Τα κρούσματα βίας στα σχολεία όμως δεν έχουν αποκλειστικά ως θύματα τους νέους, καθώς συχνά στρέφονται και κατά των εκπαιδευτικών.
Στο υπουργείο Παιδείας είχε συγκροτηθεί στο παρελθόν ειδικό Παρατηρητήριο Κατά της Βίας, το οποίο όμως στη συνέχεια αφέθηκε να μαραζώσει και εν τέλει απαξιώθηκε. Ωστόσο, η ηγεσία στο κτίριο του Αμαρουσίου επανέρχεται φέτος με νέο πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο ονομάζει «Φιλία». Αυτό, βάσει του σχεδιασμού, θα εφαρμοστεί στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Πρόληψη
Οπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού, ενώ στον βασικό κορμό του περιλαμβάνονται δράσεις επιμόρφωσης αλλά και η δημιουργία «εργαλείων» για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα όμως, εκτός από δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, ενεργός ρόλος προβλέπεται στο πρόγραμμα «Φιλία» και για τους γονείς, οι οποίοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για τη διαχείριση της βίας στα σχολεία.
Τι θα περιλαμβάνουν όμως αυτές οι δράσεις; Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πρόκειται κυρίως για μια συστηματική καμπάνια ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας επί σχετικών θεμάτων και καλών πρακτικών, μέσω ειδικού ψηφιακού κόμβου για τη βία και τον εκφοβισμό, και για την εκπόνηση ειδικών πρωτοκόλλων πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, διαχείρισης και αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών στο άμεσο και απώτερο μέλλον κ.ο.κ.
Δράσεις
Ειδικότερα, για το τρέχον σχολικό έτος, 2022-2023, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
Μια πρώτη ενημέρωση των στελεχών εκπαίδευσης για αντίστοιχα θέματα, που έγινε ήδη στις 15 Σεπτεμβρίου.
Εκπόνηση μεγάλης έρευνας στα σχολεία της επικράτειας που θα έχει ως στόχο να καταγράψει ακριβώς την έκταση του προβλήματος.
Ανάπτυξη, στη συνέχεια, επιμορφωτικού υλικού για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης με διάρκεια 100 ωρών, στο οποίο περιλαμβάνονται πρωτοκόλλα διαχείρισης περιστατικών ενδοσχολικού εκφοβισμού ειδικά για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Σύσταση σχετικών «Ομάδων Δράσης» σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Για όλα τα παραπάνω, μάλιστα, αναμένεται η άμεση δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας αναφοράς περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, θα λειτουργεί και ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και γονέων. Τέλος, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που προαναφέρθηκαν θα βασίζονται σε έντυπο και ψηφιακό υλικό, ενώ θα συσταθεί και άμισθη αρμόδια επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας, για την εποπτεία και την αξιολόγηση όλων των παραπάνω.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ