Ανακούφιση προκάλεσε στη δημοτική αρχή Ρόδου η πληροφορία, που φέρει την πειθαρχική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να έχει κρίνει ότι δεν διεπράχθησαν παραβάσεις από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους για την πρόσληψη και απασχόληση 57 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Στα πλαίσια της έρευνας που διενεργήθηκε έχουν δώσει εξηγήσεις ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στέργος Στάγκας και ο πρώην δήμαρχος Αταβύρου κ. Παν. Κυριακούλης.
Ο πειθαρχικός έλεγχος διενεργήθηκε για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή της υπέρβασης των αρμοδιοτήτων των ανωτέρω, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, που διέπει τον Καλλικράτη.
Αφορμή για τον έλεγχο αποτέλεσε η έκθεση του μέλους του ΑΣΕΠ κ. Κωνσταντίνου Σιδέρη για τη νομιμότητα απασχόλησης προσωπικού στη ΔΕΥΑ Ρόδου, που προέρχεται από την πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Ταυτόχρονα διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, εξαιτίας της καταβολής μισθοδοσίας στους συμβασιούχους.
Η όλη εξέλιξη είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά ο οποίος θεωρεί, πως επιδείχθηκε μεγάλη αυστηρότητα και πίεση προκειμένου να του επιβληθεί ποινή, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο δήμαρχος θεωρεί ότι δεν φέρει ευθύνη για την μεταφορά των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ στη ΔΕΥΑΡ και πως λόγο, για ό,τι έγινε, θα πρέπει να δώσουν άλλοι.
Επισημαίνεται πως εξαιτίας της υπόθεσης αυτής ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκπέσει από το αξίωμά του ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι έχει κατατεθεί στο ΑΣΕΠ αίτηση θεραπείας που στοχεύει στην ανάκληση των απολύσεων των 57 εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού από τη ΔΕΥΑΡ και την άρση των κυρώσεων για τις διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, με την αποστολή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λίστας υπαλλήλων της ΔΕΥΑΡ, που δεν συνοδευόταν από εξουσιοδότηση και χωρίς να υπάρχει θεωρημένο ένταλμα πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επιχειρήθηκε η πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των 45 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑΙ κι ακόμη δύο συμβασιούχων, που δεν έχουν μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, δυνάμει αμετάκλητης απόφασης.
Λόγω απουσίας του προέδρου της επιχείρησης κ. Μ. Καμπουρόπουλου και χωρίς να λάβει γνώση ο γενικός διευθυντής κ. Μ. Διακομανώλης, που είχε εκφράσει εγγράφως τις αντιρρήσεις του, η διαδικασία, αφού “παρακάμφθηκε” η ταμίας της επιχείρησης κ. Σταυρούλα Χατζηαντώνη, κινήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς ανέλαβε στην πορεία την ευθύνη της εκδόσεως εντάλματος τύπου Α’, που δεν υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο για να καταβληθεί η μισθοδοσία. Ο δήμαρχος ανέλαβε και την ευθύνη τυχόν καταλογισμού.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία αποφάσισε την μετακίνηση της ταμία, που αρνήθηκε να εκτελέσει τη δαπάνη, την οποία θεωρεί παράνομη. Προηγήθηκε καταγγελία του κ. Σ. Στάγκα που την έφερε να έχει εκτελέσει παράνομα άλλο ένταλμα ύψους 58.059,39 ευρώ, το οποίο δεν είχε θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισόποσο έλλειμμα στο ταμείο.
Επρόκειτο, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, για ένταλμα το οποίο αφορούσε την εκτέλεση δικαστικής απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν ως προς τις απαιτήσεις τους 92 μόνιμοι υπάλληλοι της επιχείρησης και διατάχθηκε η ΔΕΥΑΡ στην καταβολή των μισθών τους, χωρίς περικοπές, με επαπειλούμενο πρόστιμο 100 ευρώ κατ’ άτομο σε περίπτωση μη εκτέλεσης.
Το ένταλμα αυτό πράγματι εκτελέστηκε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η θεώρησή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι υπήρχαν προς τούτο οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα δε με την έκθεση ελέγχου, που διενήργησε ο Σύμβουλος Επιθεωρητής του ΑΣΕΠ κ. Κ. Σιδέρης το έτος 2010, η μετατροπή των συμβάσεων των 57 υπαλλήλων σε αορίστου χρόνου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων 2190/1994 και 2527/1997.