Σχεδόν 90.000 επιπλέον «ελεγκτές» απέκτησε σε διάστημα οκτώ ημερών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για πολίτες οι οποίοι εγκατέστησαν στο κινητό τους την εφαρμογή Appodixi και μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις για να διαπιστώσουν αν είναι γνήσιες ή όχι. Πρόκειται για μια πολυπληθή task force, 18πλάσια των πραγματικών ελεγκτών της ΑΑΔΕ, που ανέρχονται σε 5.000 εφοριακούς υπαλλήλους.
Μπορεί λοιπόν να ξεκίνησε σαν παιχνίδι από τους φορολογουμένους, αλλά αρκετοί, όταν διαπίστωσαν ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει, πήραν το θέμα προσωπικά ελέγχοντας το σύνολο των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους. Ξεκίνησαν το σκανάρισμα και διαβιβάζουν τις προβληματικές αποδείξεις με την εντολή «Tax it». Σε καθημερινή βάση διαβιβάζονται μέσω της εφαρμογής περί τις 2.150 αποδείξεις για περαιτέρω έλεγχο. Τα ευρήματα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των καταγγελιών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ήδη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο, το οποίο σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία σημαντικό κίνητρο για τους καταγγέλλοντες είναι και η αμοιβή που θα λαμβάνουν στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι η απόδειξη που εκδόθηκε είναι πλαστή ή παραποιημένη. Αν και ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταθέσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μπόνους που θα λαμβάνουν οι καταγγέλλοντες θα είναι έως και 10πλάσιο της απόδειξης, με ανώτατο όριο ενδεχομένως τις 2.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, που φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για το μπόνους αλλά απλώς συμβάλλει στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Σε καθημερινή βάση διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις Αρχές περί τις 2.000 αποδείξεις για περαιτέρω έλεγχο.
Το σίγουρο είναι, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, ότι όσοι είχαν παραβιάσει τους φορολογικούς μηχανισμούς θα σπεύσουν να τους επαναφέρουν εκδίδοντας γνήσιες αποδείξεις. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσβάσταχτα. Το τελικό χτύπημα για όσους αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη και εκδίδουν πλαστές αποδείξεις θα έρθει το 2023, σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με 836.000 POS.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε διάστημα οκτώ ημερών διαβιβάστηκαν προς διερεύνηση στη φορολογική διοίκηση 17.231 αποδείξεις, δηλαδή περισσότερες από 2.150 την ημέρα. Από αυτές, οι 8.058 ήταν επώνυμες καταγγελίες και οι 9.173 ανώνυμες. Οι περισσότερες καταγγελίες διαπιστώνεται πως αφορούν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί εγκαίρως από τους επιχειρηματίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Μάλιστα οι επιχειρηματίες που «ξέχασαν» την υποχρέωσή τους έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ να ενημερώσουν την πλατφόρμα για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούνται πως από την 1η Νοεμβρίου σε όσους δεν τηρούν την υποχρέωση έγκαιρης διαβίβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο και θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησής τους για έως και 96 ώρες. Με βάση τα στοιχεία, το 80% των καταγγελιών αφορά μη διαβίβαση της απόδειξης στην εφορία, ενώ οι υπόλοιπες, περίπου 3.500, θα ελεγχθούν, καθώς η απόδειξη φαίνεται ότι είναι παραποιημένη.
Για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες φορολογούμενος σκάναρε την απόδειξη που έλαβε από βενζινάδικο και τη διαβίβασε στην ΑΑΔΕ επειδή η εφαρμογή την αναγνώρισε ως προβληματική. Αμέσως κλιμάκιο ελεγκτών μετέβη στο πρατήριο καυσίμων, όπου και διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι του πρατηρίου έδιναν αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου από αυτό που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών – εκροών και του φορολογικού μηχανισμού στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, ο πολίτης είχε βάλει βενζίνη αξίας 80 ευρώ, έλαβε απόδειξη ίσης αξίας, αλλά όταν σκάναρε την απόδειξη διαπιστώθηκε από το σύστημα ότι η απόδειξη που είχε δηλωθεί στην εφορία ήταν αξίας 20 ευρώ. Στον πρατηριούχο επιβλήθηκαν πρόστιμα και φορολογικές κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ. Επίσης το πρατήριο σφραγίστηκε από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτές αναζητούν και την εταιρεία που δημιούργησε το παράνομο λογισμικό και εφόσον διαπιστωθεί η συμμετοχή της στο φορολογικό αδίκημα θα της επιβληθεί και το σχετικό πρόστιμο.
Ανάλογα περιστατικά έχουν διαπιστωθεί σε επιχειρήσεις εστίασης αλλά και σε μεγάλη αλυσίδα λιανικής πώλησης. Σημειώνεται ότι μόνο οι φορολογούμενοι που κάνουν επώνυμη καταγγελία, και εφόσον οι ελεγκτικές αρχές διαπιστώσουν φοροδιαφυγή, θα λάβουν το σχετικό μπόνους το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί.
Πηγή kathimerini.gr