Αθλητικά

Τάκης Μπαλτάκος: Τι δήλωσε για S.L.2, Μητρώο και Grexit

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος φιλοξενήθηκε στη «Δίκη στο Open» και έδωσε απαντήσεις για το Μητρώο, την πιθανότητα Grexit και την S.L.2.
Αναλυτικά ανέφερε τα ακόλουθα:
Για όσα έγιναν στην Φρανκφούρτη και την πιθανότητα ενός Grexit:
«Το Σάββατο στην Φρανκφούρτη ήταν η ετήσια συγκέντρωση των προέδρων των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Εκεί υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα που ακολουθείται κατά γράμμα. Στο τέλος κάθε πρόεδρος μπορεί να πει κάτι που θέλει. Εκεί είχα σκοπό να κατοχυρώσω αυτό που η UEFA έχει ήδη κάνει και την ευχαρίστησα. Το προσωπικό μου δόγμα είναι ότι αν δεν έχεις ισόγειο, δεν μπορείς να μιλάς για ορόφους και ρετιρέ. Όταν η ΕΠΟ ήταν σε επιτροπεία δεν μπορούσε να ζητήσει τίποτα. Ήθελα να λήξει η επιτροπεία αυτή ήταν η επιδίωξή μου. Μόλις εξελέγην, σχεδόν αμέσως η UEFA απέσυρε την επιτροπεία. Αμέσως είδα ότι διέκοψαν κάθε επιτροπεία και στις 16/9 αποφάσισαν και νομικά ότι η Ελλάδα βγαίνει από την επιτροπεία. Είδατε να παρέμβουν για τον κ. Μπένετ; Δεν έκαναν τίποτα. Δεν το έκαναν γιατί εκλέχτηκε νέος πρόεδρος. Άλλο πράγμα όμως η επιτροπεία και άλλο το Grexit. Αυτό μπορεί να γίνει με λάθη που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Κινδυνεύουμε αν γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Αν γίνει, θα γίνει λόγω κρατικών παρεμβάσεων. Δεν πήρα τον λόγο για να κάνω παράπονα για την κυβέρνηση. Αλλά ήταν θριαμβικό το κλίμα έδωσαν συγχαρητήρια σε όλους όσους μας βοήθησαν και είμαστε μια Ομοσπονδία σαν εσάς και μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνη της. Αυτά που θα έρθουν απαιτούν μια ΕΠΟ ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της να μην είναι υπό την κρίση κανενός.
Δεν έχω καμία αντιπαράθεση με τον κ. Αυγενάκη. Εγώ δεν απαντάω γιατί έχω θεσμικό ρόλο και δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση. Ο υπουργός εκφράζει μια κυβέρνηση. Τι σχέση έχει η ακροδεξιά με το ποδόσφαιρο. Δεν παίζει κανένα ρόλο και αυτό δέχεται η FIFA, η UEFA και το καταστατικό της ΕΠΟ. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική. Τις πολιτικές θέσεις κρατάτε τις στο σπίτι. Εδώ είστε για το ποδόσφαιρο. Δεν νομίζω ότι εννοούν εμένα αλλά άλλους από το κυβερνών κόμμα.
Με Grexit θα κινδυνεύσουμε όχι αόριστα αλλά αν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνηση και τη Λίγκα. Η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου. Θα σας πω ότι στη FIFA υπάρχουν 211 Ομοσπονδίες. Καμία από αυτές δεν έχει αντιμετωπίσει το περίεργο φαινόμενο ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει την επαγγελματική διαιτησία με υπουργική απόφαση».
Για το θέμα του Μητρώου:
«Πιστεύω πολύ στον αιφνιδιασμό. Δεν πρόκειται να πω τι θα γίνει. Δεν μπορείς να πολεμάς την κυβέρνηση στο Μητρώο και τη Λίγκα στο θέμα της διαιτησίας. Αυτό που θα κάνουμε είναι να παρέμβουμε στη δική στο ΣΤΕ. Ενδεχομένως να έχει περάσει η αγωνιστική σεζόν. Μετά θα έχουμε και εκλογές. Διαβάσαμε ότι θα φέρει μια τροπολογία ο υπουργός, θα τη δούμε. Μας ενδιαφέρει το τελικό κείμενο. Θα παίξουν ποδόσφαιρο οι ερασιτέχνες, έτσι θα πάει η σεζόν; Σε παγκόσμιο επίπεδο, πλην της Γαλλίας, δεν έχει γίνει να αδειοδοτεί η κυβέρνηση τα σωματεία. Αυτό δε το λέει το σύνταγμα. Στο άρθρο 12 λέει για τα σωματεία. Η κυβέρνηση το αγνοεί αυτό. Εισήχθη το 1975 για να σταματήσει η διαγραφή σωματείων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όταν έχεις δυνατότητα αδειοδότησης, έχεις δυνατότητα επιρροής στο ποδόσφαιρο. Νομίζω ο κ. Αυγενάκης, αν δεν κάνω λάθος, κατηγόρησε την ΕΠΟ ότι θέλει να ελέγξει τις εκλογές της ΕΠΟ. Αν δεν το κάνει η ΕΠΟ ποιος θα το κάνει; Αν μια ομάδα στην Κοζάνη αλλάξει προπονητή πρέπει να το εγκρίνει η κυβέρνηση; Ένα μέλος της κυβέρνησης παράγει πάντα κυβερνητική πολιτική όχι προσωπική. Δικαίως λέει ο κ Αυγενάκης ότι έχει την έγκριση του πρωθυπουργού. Πλέον την κυβέρνηση συντονίζει ο υπουργός επικρατείας. Ώστε όλοι οι υπουργοί να είναι μέσα στο κυβερνητικό έργο. Μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες επιρροής και αυτό μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός περί μητρώου είναι της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ανοίγεις τον ασκό του Αιόλου, δεν μπορείς να δίνεις το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αποφασίζει ποιο σωματείο θα παίζει και ποιο όχι. Τότε η ΕΠΟ γιατί υπάρχει;»
Για τις ομάδες της Super League 2:
«Ξέρω τι προβλέπει η προκήρυξη. Όλα τα προβλήματα με το ποιες ομάδες θα παίξουν στη Super League 2 και ποιες θα υποβιβαστούν οφείλονται σε έναν λόγο που θα θεραπευτεί και είναι ότι δεν υπάρχει στην ΕΠΟ αυτό που υπάρχει στο μπάσκετ. Θα περάσει στο καταστατικό ότι οποιαδήποτε απόφαση έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, θα δικάζεται δυο μέρες μετά το γεγονός και η απόφαση θα βγαίνει σε τρεις μέρες μετά τη δική. Ο δικαστής θα πρέπει να ακούσει το καταστατικό. Αν δεν το ακούσει όταν τροποποιηθεί, θα παύεται. Είναι δυνατόν να δικάζονται υποθέσεις μετά τις 30/6 όταν έχουμε πλέον νέα αγωνιστική σεζόν. Πρόκειται για παραλογισμό ο οποίος μπερδεύει την ΕΠΟ και δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Δεν μπορεί οι δικαστικές αποφάσεις να ζητούν το αδύνατον».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου