Mια νέα υπόθεση διακεκριμένης απάτης με την χρήση του διαδικτύου με θύμα έναν Ροδίτη απασχολεί από χθες την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Πρόκειται για την δεύτερη απάτη τύπου Forex που καταγγέλλεται στο νησί ενώ πιθανολογείται ότι ο αριθμός των θυμάτων στην πορεία θα είναι μεγαλύτερος καθώς η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτήν διαφήμισε τις υπηρεσίες της δεόντως και στο νησί της Ρόδου μέσω της πλατφόρμας Facebook.
Πιο συγκεκριμένα, την 18η Οκτωβρίου 2022 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από έναν επιχειρηματία, κάτοικο Ρόδου, δικαιούχο λογαριασμού της τράπεζας Alphabank, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με χρεωστική του κάρτα ότι έπεσε θύμα απάτης με επενδυτικό σχέδιο.
Ο ημεδαπός κατήγγειλε ειδικότερα ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου εντόπισε σε διαφήμιση στο «Facebook», μια επενδυτική εταιρεία και έπειτα από συνεχή επικοινωνία με τέσσερις ημεδαπούς που του συστήθηκε ο μεν ένας ως χρηματιστής και ακόμη τρείς ως στελέχη της, πείστηκε να συμμετάσχει σε επενδυτικό πρόγραμμα.
Για τον λόγο αυτό, μέσω της εφαρμογής Anydesk, τους έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και το κινητό του και έτσι δημιούργησαν λογαριασμό με τα στοιχεία του στην ανωτέρω εταιρεία και στην εταιρεία Coinbase, προκειμένου να μεταφέρουν τα χρήματα που θα επενδύσει αφού τα μετατρέψουν σε κρυπτονομίσματα.
Ακολούθως οι δράστες προέβησαν σε εννέα καταθέσεις του συνολικού χρηματικού ποσού των 41.685,37 ευρώ από τον ανωτέρω λογαριασμό του.
Οταν ζήτησε να αναλάβει τα κέρδη του από την επένδυση οι δράστες του ζήτησαν να πληρώσει επιπλέον φόρο 20% για να αποδεσμεύσει το χρηματικό ποσό και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί θα κρατούσαν 2% ποινή καθημερινά και θα έστελναν την υπόθεση στις δικαστικές αρχές.
Κατόπιν αυτού αντιλήφθηκε την απάτη και την κατήγγειλε.
Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», ανάλογη απάτη καταγγέλθηκε και από έναν 49χρονο Καλύμνιο τον Αύγουστο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο 49χρονος είναι δικαιούχος λογαριασμού της Εθνικής τράπεζας που είναι συνδεδεμένος με μια χρεωστική κάρτα.
Τον δελέασε η διαφήμιση που είχε στο Facebook η εμφανιζόμενη ως επενδυτική εταιρεία και η ηλεκτρονική της διεύθυνση.
Συνομίλησε με δύο Ελληνες εκπροσώπους της εταιρείας στην Μεγάλη Βρετανία που του εξήγησαν ότι η εταιρεία επενδύει σε κρυπτονομίσματα και μετοχές και του πρότειναν να εγγραφεί στην πλατφόρμα της εταιρείας για να έχει ένα νόμιμο κέρδος στο κεφάλαιο που θα επενδύσει.
Συνδέθηκε με έναν υπερσύνδεσμο που του έστειλαν, δημιούργησε λογαριασμό και κατέθεσε αρχικά το ποσό των 250 ευρώ το οποίο σε 10 ημέρες φαινόταν στο σύστημα να έχει αυξηθεί σε 1.500 ευρώ!
Την 4η Ιουλίου 2022 προκειμένου να έχει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση κατέθεσε ακόμη 6.000 ευρώ σε λογαριασμό της τράπεζας Revolt21 και την 11η Ιουλίου 2022 ακόμη 7.500 ευρώ. Και οι δύο καταθέσεις είχαν δικαιούχο ένα άτομο με ελληνικό όνομα και σύμφωνα με τα όσα είχαν διαβεβαιώσει το θύμα από τα χρήματα θα πληρωνόντουσαν και οι φόροι της Μεγάλης Βρετανίας για την συναλλαγή.
Λίγες εβδομάδες μετά το κεφάλαιό του εφέρετο να έχει αυξηθεί στα 43.096,63 ευρώ και όταν ζήτησε να κάνει ανάληψη του ποσού ο ένας εκ των απατεώνων του ζήτησε να καταβάλει το ποσό των 2.155 ευρώ στην τράπεζα Lloyds για την μετατροπή του κρυπτονομίσματος.
Το θύμα κατέθεσε πράγματι τα χρήματα την 27η Ιουλίου 2022 κι έκτοτε οι απατεώνες δεν απαντάνε στις κλήσεις και στα μηνύματά του!