Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η αίτηση επικύρωσης σύμβασης αναδιάρθρωσης κατ’ άρθρο 12 του Ν. 4469/2017 που υπέβαλε ο «Ελαιουργικός και Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Δωδεκανήσου, «Η Ένωση» και οι κ.κ. Δημήτριος Γεωργαλλής και Εμμανουήλ Πιτροπάκης.
Κύριες παρεμβάσεις για την απόρριψη της αιτήσεως άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο δια της κ. Ν. Χαρλάφτη, ο e-EΦΚΑ δια της κ. Μ. Μητσού, η «Πειραιώς Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.», η «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» και η «SUNSHINE LEASES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» δια της κ. Χαρίκλειας Παπαδοπούλου και η «Intrum Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» δια του κ. Ιωάννη Πάππου.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αιτούσης υπέβαλαν η «ΚΑΪΡ ΑΕ» δια της κ. Στεφανίας Κουλουμπρή, η «ΔΕΗ» δια του κ. Γ. Μαυρομμάτη, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου δια του κ. Μηνά Τσέρκη και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΣΔ μετά του εκπροσώπου του κ. Μιχάλη Παλαιολόγου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η εκτιμώμενη αγοραία αξία της ακίνητης περιουσίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης της εταιρίας Ορκωτών εκτιμητών «ΣΟΛ Συμβουλευτική ΑΕ-CROWE SOL», στο ποσό των 20.197.549,00 ευρώ.
Λόγω της σημαντικής συνεισφοράς του Συνεταιρισμού στην αγροτική παραγωγή της Δωδεκανήσου και στα συμφέροντα των παραγωγών, κρίθηκε επιτακτική η διάσωση και εξυγίανσή του μέσω του Ν. 4469/2017.
Σκοπός του νόμου είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία, μολονότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και ικανοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ωστόσο κρίνεται ότι είναι βιώσιμα, αν συμφωνηθεί, επικυρωθεί και υλοποιηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών με τη συνδρομή των πιστωτών.
Στο πλαίσιο και επί σκοπώ αναδιάρθρωσης των συνολικών οφειλών του, με την υπ’ αριθμ. 113560 αίτηση, ο οφειλέτης Συνεταιρισμός αιτήθηκε την υπαγωγή του στις διατάξεις του Ν. 4469/2017 («Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων»).
Ο Συνεταιρισμός εντάχθηκε κατά τη διαδικασία, στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς είχε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συνολικές υποχρεώσεις (ληξιπρόθεσμες ή μη) ποσού 23.135.428,71€.
Βασικοί πιστωτές, οι οποίοι υπάγονταν στη διαδικασία, ήταν το Δημόσιο, οι Ασφαλιστικοί Φορείς (ΚΕΑΟ), η Πειραιώς Leasing A.E. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.
Όλοι οι ανωτέρω βασικοί και υπαγόμενοι στη διαδικασία πιστωτές, είχαν αποδεχθεί τη συμμετοχή τους στη διαπραγμάτευση, και ως εκ τούτου συγκεντρώθηκε ποσοστό 100% των υπαγομένων απαιτήσεων.
Στην πορεία έγιναν ενστάσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΑΣΔ διατείνεται ότι μολονότι γνώριζε εξ αρχής τους όρους της πρότασής της, αποδέχτηκε τη συμμετοχή της στη διαδικασία υπαγωγής στο Ν. 4469/2017, χωρίς να έχει κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση, και ότι στόχος της ήταν να επωφεληθεί παράνομα και καταχρηστικά από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Όταν διαπίστωσε ότι οι αναγκαστικού δικαίου διατάξεις του Ν. 4469/2017, τη δεσμεύουν αποφάσισε παράνομα και καταχρηστικά να μεταβιβάσει την απαίτηση σε ειδικό διάδοχο, προκειμένου να απεμπλακεί από τις έννομες συνέπειες της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.
Ακολούθως, όπως τονίζει, το Δημόσιο και οι Ασφαλιστικοί Φορείς μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης με επιτυχία και κατά το στάδιο σύνταξης και συμπλήρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, η οποία δέον να συνταχθεί σύμφωνα με όσα οι ίδιοι πιστωτές συνέταξαν στην – εγκριθείσα από τον οφειλέτη – πρότασή τους και ψήφισαν μέσα στο πλαίσιο της διαρθρωμένης διαδικασίας που περιγράφεται στον νόμο, κατόπιν εγκρίσεως του οφειλέτη, κατά σαφή παράβαση του Ν. 4469/2017, επηρεασμένοι από τις εξώδικες επιστολές των μειοψηφισάντων πιστωτών, ήτοι της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Πειραιώς Leasing A.E., προέβαλαν εκπρόθεσμα και παρά τον νόμο, ενστάσεις κατά συγκεκριμένων όρων της υπερψηφισθείσας πρότασης.
Η ΕΑΣΔ αιτήθηκε να επικυρωθεί η Σύμβαση Αναδιάρθρωσης Οφειλών της, να αφαιρεθεί η παράνομη προσθήκη σ’ αυτήν, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση του ΚΕΑΟ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η οποία πρέπει
να ενσωματώνεται στη σύμβαση.
Επικουρικώς, σε περίπτωση που δε γίνει δεκτό το ως άνω αίτημά της, ζητά να επικυρωθεί η από 05/07/2020 Σύμβαση Αναδιάρθρωσης Οφειλών όπως αυτή προσκομίζεται και έχει αναρτηθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ και να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις ή τυχόν παρεμβάσεις των πιστωτών της.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Εριέττα Γ. Βενετσιάνου.