Τοπικές Ειδήσεις

Σώζει ζωές η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στο νησί μας, συνεργάζονται η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ρόδου μαζί με τους Αντικαρκινικούς Συλλόγους για να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα.
Το Παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση εθελοντικών συλλόγων που απασχολούνται με τον αντικαρκινικό αγώνα στην πλατεία Κύπρου το Σάββατο 22 Οκτωβρίου από τις 11:00 μέχρι τις 13:00. Στην πρωτοβουλία αυτή θα συμμετάσχουν και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά και το Μουσικό Σχολείο Ρόδου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, κα Κική Πάττα Αποστολίδη, με την εκπρόσωπο του τοπικού παρατήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Μαρία Κούκουλα, την εκπρόσωπο του Συλλόγου «Φλόγα», Καίτη Καραντάνη και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Save an Angel κ. Μερκούρη Αρφαρά, αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες.
«Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου διοργανώνει εκδήλωση στο Rodos Palace το προσεχές Σάββατο με κεντρική ομιλήτρια την κα. Νατάσα Παζαϊτη, Γενική Χειρουργό – Ειδική Χειρουργό Μαστού, MD,PHD,FEBS με θέμα ομιλίας: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία. Μάθε και προφυλάξου». Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέας κας Αργυρώς Αγγελοπούλου: «ΜΙΑ ΚΟΡΔΕΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΓΑΝ ΙΠΠΟΛΥΤΗ», στο οποίο συμμετέχει με σημείωμα προς την μητέρα η κα. Νατάσα Παζαϊτη. Στη συνέχεια οι αντικαρκινικοί σύλλογοι, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών «ΡΟΔΑΥΓΗ», Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ρόδου, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου «ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ», Save an Angel, αφού παρουσιάσουν το έργο τους, θα τιμηθούν για την κοινωνική προσφορά τους.
Το ίδιο βράδυ θα γίνει η φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου σε χρώμα ροζ από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της ενημέρωσης και πρόληψης. Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%», είπε η κυρία Κική Πάττα.
Αδυναμία πραγματοποίησης μαστογραφιών
Η κυρία Κούκουλα αναφέρθηκε στην αδυναμία πραγματοποίησης μαστογραφιών καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και τα ραντεβού που κλείνονται στο Νοσοκομείο ελάχιστα. Για την κάλυψη των αναγκών αυτών, ακτινοδιαγνωστικά κέντρα της Ρόδου θα προσφέρουν δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον (και πληρούν κάποια βασικά κριτήρια).
«Ο Καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που βάλλει τις γυναίκες με μεγάλη συχνότητα. Υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο 4.500 με 5.000 Ελληνίδες προσβάλλονται από τον Καρκίνο και το λυπηρό είναι ότι το 40% από αυτές δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να κάνουν οι γυναίκες τις απαιτούμενες προληπτικές εξετάσεις. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να διαδώσουμε με τις δράσεις μας. Πέρυσι το Νοέμβριο, η κινητή μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας πραγματοποίησε 200 μαστογραφίες στη Ρόδο, στην Πλατεία Δημαρχείου. Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κύπρου με όλες τις εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις της Ρόδου. Θα ενημερώσουμε για την πρόληψη τους πολίτες και όσες γυναίκες επιθυμούν μπορούν να αφήσουν τα στοιχεία τους για δωρεάν μαστογραφίες από τα διαγνωστικά κέντρα της Ρόδου που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.
Είναι μία σημαντική πρωτοβουλία αφού υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία στη Ρόδο για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, αφού η ζήτηση είναι υψηλή και τα ραντεβού που κλείνονται στο νοσοκομείο για μαστογραφία είναι ελάχιστα. Η γυναίκα είναι πολύτιμη στην κοινωνία και στον οικογενειακό της περίγυρο. Όταν μία γυναίκα νοσεί, νοσεί όλη η οικογένεια», είπε η κυρία Κούκουλα, διευκρινίζοντας ότι κριτήριο για τις δωρεάν μαστογραφίες είναι να είναι άνω των 40 ετών οι γυναίκες, να μην έχουν κάνει μαστογραφία το τελευταίο έτος και να αδυνατούν να υποβληθούν στην εξέταση για τους δικούς τους λόγους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου, κυρία Μαρία Κρητικού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πρόληψης επισημαίνοντας ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι απολύτως ιάσιμος εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Επίσης η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα», κυρία Καίτη Καραντάνη, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του συλλόγου που μπορεί να φιλοξενεί έως 50 οικογένειες ταυτόχρονα. Εξήρε δε τις πρωτοβουλίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ευχόμενη η ασθένεια σε κάθε της μορφή να αποτελεί παρελθόν.
Τέλος ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Save an Angel, κ. Μερκούρης Αρφαράς, συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή, την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και όλους τους συλλόγους για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και κάθε μορφής καρκίνου. Τόνισε ότι η πρόληψη αποτελεί συχνά το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου