Στις 29 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από τον θάνατο μιας μεγάλης δωρήτριας της Ρόδου, της Πάολας Νεστορίδη.
Ρουμάνικης καταγωγής η Πάολα, παντρεμένη με τον Ελληνικής καταγωγής Ιωάννη Νεστορίδη, ήρθαν στην Ελλάδα μετανάστες μετά την επικράτηση του κουμμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία και έζησε στη Ρόδο για 60 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το θάνατό της σε ηλικία 97 χρόνων. Τη Ρόδο, την αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα της και το απέδειξε.
1. Δώρισε το ξενοδοχείο της, στην Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, για να μετατραπεί από τον Δήμο Ρόδου σε πινακοθήκη, το «Νεστορίδειο Μέλαθρο», που εγκαινιάστηκε το 2002.
2. Ανέλαβε το κόστος κατασκευής της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου, που εγκαινιάστηκε το 2010 και η δαπάνη ανήλθε σε ένα εκατομμύριο ευρώ.
Χαρακτηριστική η αναφορά του τότε Δημάρχου Χατζή Χατζηευθυμίου, ο οποίος σε δημοσίευμα του ανέφερε μετά τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Νεστορίδειου Μαλάθρου:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί έλαχε σε μένα, ως δήμαρχος Ροδίων, να ολοκληρώσω το Νεστορίδειο Πολιτιστικό Κέντρο και να προστεθεί έτσι ένα ακόμη κόσμημα στην κορωνίδα των πολιτιστικών θησαυρών της πόλης μας. Της απένειμα το χρυσό μετάλλιο της πόλεως Ρόδου και σ’ έναν δρόμο, μπροστά στο μεγάλο δημιούργημά της, δόθηκε το όνομά της, αντάμα με το όνομα του αείμνηστου συζύγου της, Γιάννη Νεστορίδη. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά κι’ αν μπορούσαμε να της αποδώσουμε κι’ άλλες τιμές, η ζυγαριά πάντα θα έγερνε προς την πλευρά της. Υπάρχουν χρέη που δεν αποσβένονται ποτέ. Η ανακήρυξη της κ. Πάολας Νεστορίδου ως «πρόσωπο της χρονιάς» που μας αποχαιρετά, αποτελεί τη χρυσή σφραγίδα της ευγνωμοσύνης όλων μας, ολόκληρης της ροδιακής κοινωνίας»
3. Τέλος φρόντισε πριν από τον θάνατό της και για τους άπορους ηλικιωμένους, δωρίζοντας με τη Διαθήκη της όλα της τα υπάρχοντα στο Ίδρυμα «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη». Σκοπός του Ιδρύματος, η κατασκευή στη Ρόδο γηροκομείου για άπορους ηλικιωμένους. Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, με επιθυμία της Διαθέτιδας, ο Ευαγόρας Νικολάου ως Πρόεδρος και Ταμίας, ο Δρ. Νικόλαος Φρόνας Αντιπρόεδρος, η Πανωραία Παπαχρήστου-Τσέλιου Γραμματέας, ο Ιωάννης Χιώτης, ο οποίος διαδέχθηκε τη μητέρα του Βικτωρία Χιώτη και ο Παναγιώτης Γράμψας μέλη.
Οι δύο επιθυμίες της Πάολας ολοκληρώθηκαν όταν ήταν εν ζωή και η τελευταία ανατέθηκε με τη Διαθήκη της στο Ίδρυμα που πρότεινε.
Σίγουρα θα αιωρείται η απορία, πως μετά από έντεκα χρόνια μιλάμε ακόμη για δημιουργία μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους. Δύσκολο να το κατανοήσει κανείς αν δεν έχει ζήσει από κοντά τις δυσκολίες, που υπάρχουν, λόγω της εμπλοκής διαφόρων Υπηρεσιών και της Ισχύουσας Νομοθεσίας. Χρειάστηκε υπομονή. επιμονή και αντοχή για να προχωρήσει ένας τέτοιος στόχος. Ευτυχώς το Δ.Σ. του Ιδρύματος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά και προχωράμε:
· Το 2012 δημοσιεύθηκε η διαθήκη και ανέλαβαν τη διαδικασία για τη δημιουργία του Ιδρύματος οι Εκτελεστές της Διαθήκης, η Πανωραία Παπαχρήστου Τσέλιου και ο Ευαγόρας Νικολάου. Όλες οι ενέργειες γινόντουσαν σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του άτυπου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Μετά από ενέργειες 7 χρόνων, τον Μάιο 2019
δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το Ίδρυμα αποκτούσε Νομική οντότητα. Τα 7 αυτά χρόνια οι επιστολές, οι επαφές και οι ενέργειες, που έγιναν, είναι ασύλληπτες.
· Δύο χρόνια ακόμη χρειάστηκαν για να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιταλικών κτισμάτων στα Κολύμπια και να γίνει δυνατή η έκδοση των οικοδομικών αδειών, για τη δημιουργία της «Μονάδας Φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους». Αισίως, τον Οκτώβριο 2021 εκδόθηκαν οι σχετικές οικοδομικές άδειες.
· Ακόμη ένας χρόνος, για να ετοιμαστεί η μελέτη και να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και του Ιδρύματος Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη. Παρά τη στήριξη του Περιφερειάρχη, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να παραληφθούν. Μαζί με την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαρία Κορακάκη ήμασταν σε καθημερινή επαφή για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας και να φτάσουμε στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
· Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ελεγχθεί και να εγκριθεί η Προγραμματική Σύμβαση από τον Επίτροπο και να δημοπρατηθεί το έργο. Πλησιάζουμε πιστεύω στο τέλος μιας μακράς διαδρομής.
Εις μνήμη της Πάολας, πραγματοποιούνται τα «Νεστορίδεια 2022», την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 19:00, στη «Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου». Μια εκδήλωση, που καθιερώθηκε αμέσως μετά τον θάνατο της Μεγάλης Δωρήτριας, από το «Ίδρυμα Ι. & Π. Νεστορίδη» και το «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης».
Συνδιοργανωτές της φετινής εκδήλωσης:
1. Το Ίδρυμα Ι. & Π. Νεστορίδη.
2. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης.
3. Η Επιτροπή Πολιτισμού του Θέματος 117Α των Lions Νοτίου Ελλάδας και Νήσων.
4. Η Λέσχη Lions Ρόδου.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία και περιλαμβάνει:
· Ομιλία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρη Ντάλη, με θέμα: «1922-2022: Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ, ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟ».
· Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από το φωτογραφικό αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Αρχείου, με θέμα «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ». Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 19 Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ι. & Π. Νεστορίδη
Ευαγόρας Νικολάου