Ηταν… crackers και τώρα έγιναν hackers της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πως από την παρανομία έφτασαν να βοηθούν την ΕΛ.ΑΣ.Ποιοι είναι οι δύο νεαροί;
poioi-einai-oi-paranomoi-xakers-pou-twra-douleuoun-gia-tin-elas
«Είναι καλό να έχεις το μυαλό ενός πρώην ”παράνομου” στην φαρέτρα σου. Το ίδιο άλλωστε δεν κάνουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού»
Οι πρώην «παράνομοι» έγιναν… νόμιμοι ερευνητές, προσφέροντας οικειοθελώς και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην πάταξη κάθε μορφής διαδικτυακού εγκλήματος.
Η προχωρημένη πρόθεση, του διοικητή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχου κ. Μανώλη Σφακιανάκη, να προτείνει, τέτοιοι έξυπνοι νεαροί να προσλαμβάνονται με… μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών στην ΕΛ.ΑΣ, είχε πάρει «σάρκα και οστά», αρκετό καιρό πριν, με άλλη όμως μορφή χωρίς οικονομική σχέση συνεργασίας.
«Θέλουμε τέτοια παιδιά. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πως σκέπτονται και κινούνται στο διαδίκτυο. Βοηθούν τις έρευνες για την επίτευξη ενός καλού σκοπού. Είναι καλό να έχεις το μυαλό ενός πρώην ”παράνομου” στην φαρέτρα σου. Το ίδιο άλλωστε δεν κάνουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, για να προστατευτούν, γιατί να μην το κάνουμε εμείς» δηλώνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Παρών» στη Δίωξη
Πως προέκυψε όμως αυτή η ιδιότυπη συνεργασία;
Οι δύο νεαροί 19 και 16 χρόνων είχαν κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε ξεχωριστές υποθέσεις cracking. Σε βάρος τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσία τους δύο φορές τον μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής τους. Η ανακρίτρια προέβη σε μια πρωτοποριακή πρόταση προς τους δύο κατηγορούμενους. «Θέλετε αντί να δίνετε το παρόν στο αστυνομικό τμήμα, να το κάνετε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» φαίνεται να τους ρώτησε η δικαστική λειτουργός. Οι πληροφορίες, θέλουν τους νεαρούς, να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και δήλωσαν πρόθυμοι να το κάνουν.
Κάπως έτσι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ως μία μορφή «επανένταξης» στη νόμιμη διαδικτυακή έρευνα και αναζήτηση των «κακών» του ίντερνετ, προσφέρουν τις πολυποίκιλες δυνατότητες και προτερήματά τους, στους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνεργάζονται με τους αστυνομικούς σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο, με στόχο τη διεύρυνση του γνωστικού αντικειμένου και των δύο πλευρών σχετικά με την ασφάλεια της πληροφορικής, της αλληλοενημέρωσης για τα όσα συντελούνται στον κυβερνοχώρο, την πρόοδο της σχετικής τεχνολογίας και τις μεθοδολογίας των «κακών».
«Ενας ευφυής νέος τέτοιου επιπέδου, μπορεί να παραστράτησε αλλά δεν έχει θέση στο περιβάλλον της φυλακής. Χρειάζεται άλλη ευκαιρία αξιοποίησης της γνώσης του σε ένα άλλο δημιουργικό περιβάλλον» αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτό από τους ίδιους και τις δικαστικές αρχές.
Αστυνομικές πηγές, υποστηρίζουν, ότι με τέτοιες «συνεργασίες» διαμορφώνεται ο διαχωρισμός του ηλεκτρονικού ποινικού εγκλήματος που έχει ως σκοπό παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από άλλες ξεκάθαρες περιπτώσεις που δεν έχουν ουσιαστικά ποινική διάσταση αλλά προκύπτουν από ερευνητική περιέργεια, όπως φαίνεται να είναι στην περίπτωση των δημιουργών του κακόβουλου λογισμικού PEPE ή Lecpetex.
«Ευχαριστώ» από το Facebook
Την ίδια ώρα το Facebook ευχαριστεί την ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό τον νεαρών «κατασκευαστών» του κακόβουλου λογισμικού PEPE ή Lecpetex. Οι δύο ευφυέστατοι νεαροί είχαν μολύνει τουλάχιστον 300.000 χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, «κουνάβια» όπως τους έλεγαν, αποσπώντας όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, κωδικούς e-banking, ενώ βρίσκονταν και ένα βήμα πριν την κατασκευή «πλυντηρίου» ξεπλύματος βρόμικων bitcoins.
Οι τρελαμένοι πληροφορικάριοι, 31 και 27 χρόνων, τεστάροντας τις δυνατότητες τους και το μυαλό τους, είχαν αποτελέσει τον πονοκέφαλο των μεγάλων εταιρειών, που άλλαζαν διαρκώς πολιτικές ασφαλείας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του PEPE.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Προϊστάμενο της Ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά την διερεύνηση αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Οταν καταπολεμούμε κακόβουλα προγράμματα όπως ο Lecpetex, μαθαίνουμε περισσότερα για τις τεχνικές κακόβουλου λογισμικού – και εφαρμόζουμε αυτή τη γνώση απευθείας στα συστήματα μας, για να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να την χρησιμοποιούν ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη προστασία» τονίζει μεταξύ άλλων η Facebook στην παγκόσμια ανακοίνωσή της.
Ελεύθεροι οι δημιουργοί
Βέβαια οι «εγκληματίες» κατά το Facebook, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε να έχουν κάποιο οικονομικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητά τους. «Δεν θα τους έλεγα κλέφτες» είχε πει κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων της υπόθεσης ο ταξίαρχος κ. Μανώλης Σφακιανάκης, τονίζοντας βέβαια ότι αν ήθελαν να κάνουν… κακό, «θα έκλαιγε η μισή Ελλάδα σήμερα».
Ο μοναδικός περιοριστικός όρος που επιβλήθηκε στους δύο νεαρούς είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων/ψηφιακών πειστηρίων.
Σημειώνεται ότι οι δύο νεαροί ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τις αρχές, προσδιορίζοντας επακριβώς τις ενέργειές τους με κάθε λεπτομέρεια. Ο στόχος τους ήταν ερευνητικός, υποστήριξαν, κάποια στιγμή όμως ο… PEPE, ξέφυγε από τον έλεγχό τους χωρίς να μπορούν να το σταματήσουν. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα χρηστών που εντοπίστηκαν, δεν ήταν ενεργά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση πληροφοριών.
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου | Τhe Toc