Τοπικές Ειδήσεις

Μειωμένα ανταποδοτικά τέλη για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία για την ανακούφιση των νοικοκυριών της Ρόδου, ανέλαβε η δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου ψηφίστηκε ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών για το 2023 που περιλαμβάνει απαλλαγές και σημαντικές μειώσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση επί των προβλεπόμενων Συντελεστών Οικιακής Χρήσης κατά περιοχή προβλέπονται τα ακόλουθα για τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες για την κύρια κατοικία τους:

1. Πλήρης απαλλαγή στα Ανταποδοτικά Τέλη για την κύρια κατοικία για άτομα με
ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€.
2. Μείωση 50% στα Ανταποδοτικά Τέλη κύριας κατοικίας για Πολύτεκνους και Τρίτεκνους
με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
3. Μείωση 50% στα Ανταποδοτικά Τέλη κύριας κατοικίας με ποσοστό αναπηρίας 67% και
άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 6.000€ έως 12.000€.
Οι ανωτέρω μειώσεις καθώς και οποιαδήποτε μελλοντική ειδική πρόβλεψη γίνονται με πλασματικό εμβαδόν από την υπηρεσία.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι διατηρούνται οι συντελεστές ανταποδοτικών τελών στο ύψος που είχαν καθοριστεί με την 303/2020 (ΑΔΑ: ΩΚΗ1Ω1Ρ-Γ7Ο) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ισχύουν ήδη από 1/1/2021. Ομοίως παραμένουν σε ισχύ τα ειδικά καθεστώτα χρεώσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφασή 303/2020, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ενέκρινε την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών στην επικράτεια του Δήμου και οι νέοι συντελεστές ενιαίου ανταποδοτικού τέλους εφαρμόστηκαν μέσω των λογαριασμών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος από 01.01.2021 με τις μειώσεις να φθάνουν έως το 40%.
Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται ότι όχι απλά δεν πρόκειται να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη και το 2023, αλλά η δημοτική αρχή προέβη στη μείωσή τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, απτό δείγμα των προτεραιοτήτων της στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής.
Σχετικά με την μείωση των ανταποδοτικών με κοινωνικά κριτήρια, ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στράτος Καρίκης δήλωσε τα εξής: «Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών για τον καθαρισμό των ανταποδοτικών τελών Δήμου Ρόδου έτους 2023 προβλέπεται η μείωσή τους ή και η ολοκληρωτική απαλλαγή νοικοκυριών, όταν πληρούνται συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια όπως ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και ετήσιο εισόδημα μέχρι 6000 ευρώ. Προβλέπονται επίσης ειδικές περιπτώσεις μείωσης των τελών της τάξης του 50% για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.
Συνεχίζουμε εν ολίγοις στο δρόμο που χαράξαμε. Είχε προηγηθεί πριν από ενάμιση περίπου χρόνο-λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού-η μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 15% στις επιχειρήσεις, κατά 22% στα νοικοκυριά και κατά 40% σε συγκεκριμένες περιοχές. Ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που έγιναν σε πανελλήνιο επίπεδο και αυτό σηματοδοτούσε την έναρξη μίας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής από το δήμο μας. Θα είναι διαρκής η προσπάθειά μας να είμαστε κοντά στον πολίτη με μέτρα κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου».

Παρεμβάσεις σε σχολεία
Ο κ. Καρίκης είπε ότι ξεκινούν άμεσα μεγάλες παρεμβάσεις για την ανακαίνιση του συγκροτήματος του Βενετοκλείου Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί εργολαβίες σε πολλά σχολεία σε όλο το νησί ή πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα. «Ξεκινάμε μία σημαντική παρέμβαση στο Βενετόκλειο. Σε όλα μας τα σχολεία υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες εργολαβίες σε εξέλιξη. Θέλησα όμως να έχω μία εικόνα από το Βενετόκλειο, το οποίο έχει επίσης επισκεφθεί ο δήμαρχος. Είδα πώς έχουν τα πράγματα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Όλοι οι εξωτερικοί χώροι τα δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα βόλεϊ και ένα γήπεδα ποδοσφαίρου θα βελτιωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα τα Σαββατοκύριακα θα πραγματοποιούνται ευρείες παρεμβάσεις στο εσωτερικό, βαψίματα αλλαγή πορτών, κουρτινών κλπ. Επίσης κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων θα ανακαινιστούν πλήρως οι τουαλέτες στο γυμνάσιο και στο λύκειο του Βενετοκλείου», είπε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Καρίκης. Ανέφερε επίσης ότι θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα η λειτουργία του παιδικού σταθμού της Ιαλυσού, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει και παιδικός σταθμός για παιδιά ΑμεΑ.
«Μόλις ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών στο Βενετόκλειο θα συνεχισθεί στην Καπνοβιομηχανία και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα. Στο Καζούλλειο ολοκληρώθηκαν ήδη μεγάλες παρεμβάσεις όπως επίσης στην Ιαλυσό, στις Καλυθιές, στα Αφάντου, στον Αρχάγγελο, στη Λίνδο, στη Λάρδο, στο Γεννάδι, στον Έμπωνα, στη Σορωνή, στο Παραδείσι, στην Κρεμαστή… Να αναφέρω επίσης ότι σε 40 μέρες θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο βρεφονηπιακός σταθμός της Ιαλυσού με 65παιδιά. Στόχος είναι να είναι στους επόμενους μήνες έτοιμοι οι παιδικοί σταθμοί στα Κοσκινού, στη Μεσαιωνική Πόλη και στα Κολύμπια και ένας από αυτούς να είναι για παιδιά ΑμεΑ», είπε ο κ. Καρίκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου