Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του ενυδρείου είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μέσα από τα τηλεσκόπια του αστεροσκοπείου «Εύδημος» και υπό την καθοδήγηση του ερασιτέχνη αστρονόμου Στράτου Κουφού τον πλανήτη Δία και κάποιους από τους δορυφόρους του, όπως και τον πλανήτη Κρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το 4ο ΓΕΛ Ρόδου με τη συνεργασία του κου Κουφού ήταν ανοιχτή προς το κοινό. Πράγματι, πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και πλαισίωσε την εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο κύριος Κουφός έδειχνε στους παρευρισκόμενους αστερισμούς που μεσουρανούν αυτή την περίοδο του χρόνου, εξηγώντας παράλληλα βασικά στοιχεία ουρανογραφίας. Με αφορμή την αδυναμία παρατήρησης πολλών αστέρων, λόγω της φωτορρύπανσης του νυχτερινού ουρανού, ο κύριος Κουφός εξήγησε στους παρευρισκόμενους την σπουδαιότητα του σκοτεινού ουρανού, την ύπαρξη ιδιαιτέρως σκοτεινού ουρανού στην περιοχή της Μονολίθου στο νησί και την προσπάθεια ένταξης της περιοχής της Μονολίθου σε παγκόσμιο δίκτυο περιοχών σκοτεινού ουρανού μέσω πιστοποίησης του οργανισμού IDA (International Dark Sky Assosiation). Η ανταπόκριση των παρευρισκόμενων ήταν ενθουσιώδης, ενώ επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επανάληψη της αστροπαρατήρησης και μάλιστα στον χώρο της Μονολίθου.
Οι μαθητές που παρευρέθηκαν στην αστροπαρατήρηση προσήλθαν από νωρίς στο χώρο και έμειναν μέχρι αργά, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, ακόμη και στις ρυθμίσεις του τηλεσκοπίου, προκειμένου να είναι ορατοί οι πλανήτες στον προσοφθάλμιο φακό . Σημειώνεται, ότι οι μαθητές είχαν ενημερωθεί σε πρότερο χρόνο από τον κύριο Κουφό στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων: «Διαχείριση Φυσικών Πόρων» για την έννοια του σκοτεινού ουρανού ως φυσικού πόρου και την αναγκαιότητα διαφύλαξης του, για τις απαρχές της αστρονομίας από τον Ίππαρχο, για διαστημικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο και για τα είδη των διαφορετικών ουράνιων σωμάτων που μπορούμε να παρατηρήσουμε. Μάλιστα, στο τέλος της παρουσίασης, ο κύριος Κουφός επεφύλασσε μια ιδιαίτερη έκπληξη στους μαθητές, αφού τους παρουσίασε ψήγμα μετεωρίτη.